Мамутите се завръщат

Японски учен ще се опита да клонира изчезналите гиганти
Обновена: 14 яну 2011 12:18 | 14 яну 2011 12:16,
18
Мамутите се завръщат
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След четири години на Земята отново може да се появяат праисторическите гиганти – мамутите.
Това ще стане благодарение на клонирането.

Опити са съживяването на мамути са правени още през 1990 г.Тогава учените използвали клетки от кожат и мускулите на индивид, замръзнал в сибирските ледове. Опитите, обаче, не се увенчали с успех, тъй като клетките се оказали нежизнесподобни.

През 2008 г. японски специалист успява да клонира мишка, замразена преди 16 г.

Опитът ще бъде продължен от  профессора от университета в Киото Акира Иритани. Той възнамерява да се опита да съживи организми прекарали в ледовете пет хиляди години.

„Техническите трудности днес са преодооляни и всичко, което ни е нужно е добра проба от меките тъкани на замръзнал мамут”, казва Акира Иритани пред Daily Telegraph.

Иритани смята да отдели ядрата от  клетките на мамута и да избере най-здравите измежду тях. За целта са нужни едва 3 см кожа.

След това ядрата ще бъдат поставени в яцеклетка на женски африкански слон, който ще стане сурогнатна майкат на мамута.

Според Иритани за осъществяване на зачатието ще бъдат нужни две години, а бременността ще трае около 600 дни.

Вероятността за успех в клонирането на животни до скоро доскоро беше многониска, но днес вече тя е 30%”, добавя още ученият.

Според него съществува немалък шанс и след 4-5 години на белия свят може да се появи жив и здрав мамут.
Мамутите са изчезнал род бозайници от разред Хоботни.

Притежавали са големи извити бивни (до 4 м.) и кътници за стриване на твърда растителна храна. Достигали до 4 м височина. Северните видове са имали дълга козина. Съвременници на праисторическия човек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: мамутиклониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
охо-бохо преди 13 години
Комунистите ще им се прииска да направят клонинг на Владимир Илич Ленин,ноо споко.Японците трябва първо да му почистят клетките от сифилиса,след което да пристъпят към оплождане клетка на комунистка...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А взема ли се предвид колко метан отделя мамута като пръдне?
16
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Абсолютно си прав.Няма нищо случайно в природата. А пък бракониерите как ще се зарадват,не 2 ами ЦЕЛИ 4 метра бивни...
15
0
 
3
 
! Отговори
vuvuzel преди 13 години
Щом са изчезнали значи е трябвало, за да можем всички ние да дращим коментари. Така е с мамутите, така е и с праисторическите мечки и т.н. Иначе нямаше спокойно да се шматкате по улиците, а да притичвате от храст на храст още :)
14
0
 
7
 
! Отговори
манго преди 13 години
браконерите ви пращат успешни начинания
13
0
 
14
 
! Отговори
i преди 13 години
Да почват направо със саблезъби тигри.
12
3
 
3
 
! Отговори
jj преди 13 години
where is your god now ?
11
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Забравяш че ледниковия период от преди 10 000 години съвсем не е първия ледников период. Мамута не е имал особени проблеми да преживее предишните ледникови периоди. Освен това мегафауната подозрително изчезва навсякъде където човека се заселва.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
glupavi komentari kolkoto iskash tuka :D
9
6
 
9
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Какъв праисторически човек. 6 - 7 хиляди години преди Христа е имало мамути в Сибир."Е това е именно по времето на първобитния човек. Първобитен човек, значи че анатомично той е почти идентичен със съвременния човек, но просто още няма развита цивилизация и яде мамути. Освен това навсякъде където се заселва мегафауната изчезва.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Японците не се наядоха на китовско, ами сега и мамутско им се дояло. Обаче сериозно, ако вземат че вдигнат мамутите дали ще ни искат лиценз за мамутската пастърма?
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв праисторически човек. 6 - 7 хиляди години преди Христа е имало мамути в Сибир. Човекът е на Земята отпреди 4 милиона години. Природата е убила мамута. Застудяването на Сибир, започнало от 10 хилядолетие преди Христа е довело до масовото измиране на мамутите.
6
1
 
10
 
! Отговори
Discovery преди 13 години
До: 5Глупости на търкалета!!! Как може да твърдиш, че праисторическия човек е причината мамутите да изчезнат, само защото го бил ял... Много са теориите за изчезването на мамутите, да вярно една от тях е, че човека е виновен, но не защото го убивал за прехрана, а защото е пренесъл болести срещу, които мамутите са нямали имунитет...
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За изчезването на мамута е допринесъл праисторическия човек. Ако не го беше похапвал толкова усилено, вероятно още щеше да има от този вид.
4
1
 
28
 
! Отговори
Мечтател преди 13 години
Желая успех на японския учен! Предлагам да направим подписка да съберем пари да клонира българин, защото този вид изчезна. Има възможност да се вземе ДНК от кости на цар Калоян, на Караджата, все пак има няколко достоверни останки от българи. Лошото е, че професорът иска клетъчни ядра.
3
1
 
11
 
! Отговори
h преди 13 години
Ам... да попитам... някой третокласник ли е писал това съчинение!? Има правописни грешки, а и на места текста губи свързаност...явно работят вече и малолетни в днес.бг
2
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 13 години
mmmmm.. филе от мамут, не съм хапвал отдавна!
1
6
 
8
 
! Отговори
лал преди 13 години
Абе изчезна ли са с някаква цел.. иначе нямаше да изчезнат. Както и да е..