Спътник заговаря с гласа на Гагарин

Светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса
Обновена: 12 апр 2011 07:24 | 12 апр 2011 07:19,
140
Спътник заговаря с гласа на Гагарин
Снимка: Reuters

На 12 април, когато светът чества 50-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса, радиолюбители от целия свят ще чуят думите на Гагарин: "Поехали!".

Съобщението ще бъде предадено от студентския космически апарат "РадиоСкаф-2" ("Кедър"), който ще бъде включен на Международната космическа станция (МКС), съобщи Федералната космическа агенция на Русия (Роскосмос), цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Спътникът ще предаде 25 приветствени съобщения на 15 езика, фотографии на Земята, телеметрична информация от научната апаратура и служебните системи, а също исторически аудиозаписи.

Радиолюбителите от цял свят например ще чуят прочутото гагаринско "Поехали!" от околоземна орбита", разказват от Роскосмос.

Студентският радиолюбителски спътник "Кедър", наречен така в чест на позивната на Юрий Гагарин, е бил изпратен на МКС в края на януари на борда на товарния кораб "Прогрес М- 09М" в рамките на експеримента "РадиоСкаф".

"Този експеримент е първа крачка в комплексната програма по създаване и експлоатация на миниспътици – клас малки космически апарати с маса до 100 килограма, която се изпълнява в рамките на студентската програма на ЮНЕСКО по космическо образование на младежта в Русия и в други страни", отбелязват в Роскосмос.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: МКСЮрий Гагарин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
10
 
! Отговори
Nemeca преди 13 години
В коментар 90 най-точно е написано, на какво човек трябва да се възхищава. И както човек се възхищава на Армстронг, че е стъпил на Луната, така и се възхищава на полета на Гагарин. И колкото да им е мъчно на някои съфорумници, че се обсъжда и хвали руска личност, то останалия свят включително и американци признават и почитат този герой. Защото всички които стъпват в неизвестното и рискуват живота си в името на развитието на човечеството са достойни за почит независимо от тяхната националност.
96
0
 
0
 
! Отговори
до 93 преди 13 години
Защо ли?
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 91"САЩ съдържа в себе си цялата история и....."-ЦИТАТДа .Бе.Да. ЗА 200 години??А нашата България ..Все едно аз да те нарека скопен овен. *** се оправданай,че нямаш сестра...
94
1
 
9
 
! Отговори
Говедарин преди 13 години
Гагарин - Велик човек!!! А полета му е успех за цялото човечество...91 ГЕРБ - Ти съсем си избил *** бе ***!
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Политиката не трябва да има нищо общо с науката. Политиците само могат да прецакат всичко. Затова се делим постоянно, затова ще се унищожим един ден. За съжаление ресурса и финансирането на всички открития и пробиви в съвременната наука, зависи от политиците. Ние трябва да сменим мисленето си и да изградим свят, в който на преден план да е науката. Това не виждам как ще стане, ето че и в тази тема се караме за политика. А тя не е политическа, но ние сме обременени. Асоциациите ни са сбъркани.
92
41
 
14
 
! Отговори
ПЪРВО ПОМИСЛИ преди 13 години
Честване на една ВЕЛИКА ИЗМАМА! Драги ми форумкодумци, Гагарин не е летял в космоса, както и американците не са кацали на луната.Те и сега не могат да кацнат чисто и просто най-малкото поради наличието радиационният пояс Ван Ален около земята.В онези години всичко бе едно глупаво идеологическо сърeвнование и двете държави непрекъснато си го мереха.Руснаците разбират, че американците също се канят да извършват такъв поле и решават да ги изпреварят (наужким). Избират такава личност, която да отговаря на параметрите на Съветското висше ръководство и КГБ. Да е усмихнат човек, да е непременно с беден произход така, че да се превърне в световен посланик и емблема на СССР, нещо като регистрирана търговска марка. Гагарин е толкова скъп търговски продукт, че малко е трудно да си представим,че руснаците ще си позволят да го загубят по такъв елементарен начин при самолетна катастрофа.Чисто и просто той вече е започнал да говори, това което му е било забранено и изнервеното КГБ е избързало да си свърши експертната работа овреме.Типичен случай за отстраняване чрез катастрофа !!!! Датата също не е случайна на този ден 12.04.1945 почива Американският президент Айзенхауер доскорошният съюзник на Сталин през световна война добър повод за обръщение и послание към САЩ вече превърнал се непреклонен враг. Тези, които не вярват на истината за Гагарин да прочетат книгата на един унгарски писател-журналист Летял ли е Гагарин.Съставена е по материали на самите руски официални партийни органи и внимателно погледнати си противоречат и взаимоизключват. Още един пример с фалшификации на Съветската космонавтика, но този път и с българско участие, което разваля цялата конспирация полетът на Рукавишников и Георги Иванов.Съветската и българската преса още от предишния ден написват обширни статии в своите партийни органи, как техния апарат се е скачил с космическата станция и как са били връчени подаръци от БГ на нейните обитатели. ТОВА СКАЧВАНЕ СЕ ПРОВАЛЯ! За да не ме обвините в пристрастие и антисъветизъм, антирусизъм, и в какъво и да е друг антисизъм ще ви посъветвам да гледате американският документален филм на Американски журналисти които правят собствено разследване и с библията в ръка изнамират всичките астронавти, които са кацали до този момент и ги молят да си поставят ръката на свещената книга и да се закълнат, че са кацали на Луната.Всичките до един отказват с изключение на един, който след обилно изпотяване объркано повтаря това, което му нарежда журналиста. Имате право да си празнувате и приказвате каквото искате, но също имате право да знаете и истината - ама това става с четене и търсене. БЪЛГАРИНА за съжаление има бабаитско поведение и на всеки му се иска да фактор без значение колко *** е самият той и обикновено отвръща Ти ли шъ ми каеш бе?Ти знаеш ли кой съм аз?
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до20: Добре че го спомена, защото в Космическите изследвания много малко хора /пенсионерите/ знаят датата, когато тези енергични учени създават групата по Космическа физика. А и в Интернет тази дата въобще не фигурира.
90
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И американците и руснаците са откраднали ракетните технологии на Третия райх. При американците от прогреса имаха полза всички граждани, а руснаците се напъваха само за да са силни във военната област, а обикновените граждани ручаха жабета. За Гагарин не мога да кажа нищо, не го познавам.
89
26
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Да живее САЩ и Американското правителство! Благодарение на САЩ света съществува! САЩ съдържа в себе си цялата история и потенциал на човечеството!Най-великата Държава в Света - Империята наречена САЩ. Скооро светът ще се обедини и ще стане една голяма световна Америка! Тези които наричат американците *** погледнете се каква безмозъчна и долнопробна балканско-ориенталска *** сте! Всички антимерикански *** ще бъдат отстранени от управлението на държавата!ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК БЪЛГАРИЯ СКЪСВА ВСЯКАКВИ ОТНОШЕНИЯ С *** РУСИЯ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ СЪС САЩ! Крайно време е България да изгради ракетен щит срещу Русия! Всички руски паметници в България трябва да бъдат унищожени!Крайно време е 2/3 от територитя на Русия да бъде дадена на САЩ! За какво им е на тия славяно-руски *** толкова земя?!Тази територия трябва да принадлежи на САЩ!
88
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са прави тези, които обвиняват в русофилство хората, възхищаващи се на човешкият прогрес и жажда за знание. Гагарин ще бъде в световната история завинаги, независимо дали ни харесва националността му. Той е човек, това е смисълът, ние хората вместо да се делим трябва да ценим героите на цивилизацията на човеците независимо от националността им. Дали е бил първи полет не знам, но че е първият успешен е сигурно. А това заслужава само уважение и китаец да беше, и американец, няма значение.
87
0
 
0
 
! Отговори
в gazeta.ru преди 13 години
под статията за Гагарин има 79 мнения ????
86
0
 
5
 
! Отговори
do 79 преди 13 години
Като те гледам, май ти си единствената простотия тук, ама карай...
85
4
 
9
 
! Отговори
ДО 80 преди 13 години
Киро, Гагарин не е първия в Космоса, но е първия които се е върнал жив и здрав, първия жив е Илюшин, но той е тежко ранен при "кацането", отделно че се приземява в Китай (поради авария), а тогава Китай и СССР са на прага на война, още повече не се знае дали ще оживее... Е Илюшин - младши оживява, става един от най-добрите летци изпитатели, но славата за космонавт се пада на Гагарин! Жалко че загина Гагарин, след падането на берлинската стена щеше да още повече слава и уважение..
84
1
 
21
 
! Отговори
Дай Вар преди 13 години
Земя в илюминатора, Земя в илюминатора,застинала във космоса Земя!Тъй син тъжи за майка си, тъй син тъжи за майка си -тъгуваме за майката Земя!Звездите все по-близо са, звездите все по-близо са!По-близки, но студени, чужди, зли!В часа на затъмнението, в часа на затъмнениетосънуваме познати светлини!Припев:Сънуваме не грохот в космодрома,не тази вледенена синева!Сънуваме тревата там на двора - зелената, зелената трева!Летим в далечни орбити, по неизвестни пътищав прошит от метеорите простор.Сред мъжество и рискове, космическата музикаизплува в деловия кръгозор.И като сянка матова, Земя в илюминатора -вечерната и утринна заря.Тъй син тъжи за майка си, тъй син тъжи за майка си -очаква ни прекрасната Земя...
83
2
 
28
 
! Отговори
Прелитащ набързо преди 13 години
Ха, първия извънземен филмар ми написа минусче. Благодаря! Гагарин приятели отдавна не принадлежи само на Русия, а на целия свят. След хиляда години мислите ли, че някой ще го свързва с някакви си древни социално-икономически блокове, държави или нещо подобно. Той просто е символ на това, че човекът излиза от своята люлка - земята. Никой не остава в люлката си обаче. Иначе добре са го подбрали за целта - симпатяга, лъчезарен, с хубава усмивка. Хайде със здраве и чао.
82
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май някои хора във форума ги е яд на съветското гражданство на Гагарин. Първо се гледат постиженията мой човек, после принадлежността. Гагарин е най-великият. Факт!Нали така обичаше да завършваш изреченията си - с факт. Факт!
81
2
 
13
 
! Отговори
Прелитащ набързо преди 13 години
След като попрочетох за около 5 мин. част от коментарите по-долу, станах окончателен привърженик на теорията, че Гагарин не е просто катастрофирал, а е бил прибран от НЛО. Поне 40% от по-долу пишещите явно или са извънземни или са паднали от Марс.
80
8
 
9
 
! Отговори
555 преди 13 години
Гагарин найстина не е първият човек излетял в космоса.Първи е бил сина на авиоконструктора Илюшин, но неговата капсула при приземяването е паднала в Китай,а взаймоотношенията между Китай и СССР по онова време не са били добри.Та по съветски всичко е трябвало да бъде идеално и за това за сина на Илюшин не се знае.И все пак слава на гагарин.
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този го посрещахме с знаменца на Витошка, а като загина , траур и класната ни заведе целия клас у тях, да гледаме шествието пряко от Москва по ТВ.
78
28
 
9
 
! Отговори
Kiro преди 13 години
Гагарин не е първия човек в космоса !!! Преди него загиват още 10 човека !!! Но как се казва, ако искаш вярвай ако искаш недей, кой както му изнася :)