Руски колайдер постигна рекордна енергия

Измерените стойности са две по милиард електронволта
18 апр 2011 16:00,
20
Руски колайдер постигна рекордна енергия

Учените от Института по ядрена физика от Сибирското отделение на Руската академия на науките са постигнали рекордна енергия при сблъсъка на протони с антипротони в колайдера BЭПП-2000, съобщи ИТАР-ТАСС.

Измерените стойности са две по милиард електронволта (2Х 1000 мегаелектронволта). Те бяха получени при скорости само с една десета по-ниски от тази на светлината, уточни ръководителят на научния екип Алексей Василев.

Той поясни, че достигнатото ниво на енергията е от съществено значение за по-точното изучаване на вътрешната структурата на протоните и антипротоните.

В по-далечна перспектива постигнатите резултати ще помогнат на учените да разгадаят строежа на Вселената, тъй като протоните и антипротоните са най-разпространените елементи в нея.

Учените от Института по ядрена физика пуснаха в експлоатация колайдера ВЭПП-2000 преди 7 години, припомня агенцията. Той се различава от този на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, тъй като действа в различен диапазон.

За изследователите на елементарните частици са нужни различни ускорители. Алексей Василев даде следния пример: "Колайдерите са като автомобилите – невъзможно е да разработиш само един модел, който да отговаря на всички изисквания – от превоза на пътници до този но товари".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 13 години
Какво бе ***, гложди ли те нещо отвътре, че веднага включваш изстребители, ха ха ха...И ако не си наясно, Теватрон е пред закриване - не е трудно да усетиш връзката между това и аха аха, новото им откритие, ха ха ха...
19
5
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
дори изглежда смешен тоя колайдер...ама ще видим дали ще направи научни открития...малко ми прилича на работата със самолетите...Миговете и Сутат са по-бързи и маневрени от Ф-те но електрониката радарната система...самите ракети с които са въоръжени разликата е огромна и за това ги свалят като мухи Руските шоу самолети...не им стига паричен ресурс на русите...това си е истината...а и в науката вече едвам "вадят" по 30 000 инженера на година...Американците под 250 000 не падат...това е русофили..
18
2
 
3
 
! Отговори
... преди 13 години
тоя колайдер освен че е постигнал тая енергия...кво е постигнал...ускорителите по света и по точно 2та най-големи в света тоя в церн и теватрон в америка са концентрирали своите усилия в търсене на "X бозона" частицата която се предполага че е причина материята да придобива маса...и тези от Теватрон обявиха че са съвсем близо до откриването и...а ще видим кво ще направи като пуснат пак LHC...не се занимават с глупости рекорди и т.н...тва не ги топли...наука ли е тва...
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е лъжа магнитите в ЦЕРН са Руски.
16
18
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Да бе, като погледна слънцето сутрин когато изгрее, на него пише с червени букви СДЕЛАНО В СССР
15
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност са се сблъскали две пияни *** в борба за последната бутилка самогон. Имало е доста оскубани коси и два избити зъба.
14
5
 
1
 
! Отговори
ND преди 13 години
Хайде и ние да си направим колайдер :)
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Wee to the future...
12
2
 
24
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
То на този в Церн свръх-проводящите магнити (сърцето на колайндера) са пак руски :)
11
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 13 години
А на нас ни е необходим колайдер/ускорител тунел/към небето!
10
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
след няколко седмици ще отворят и големия ускорител на елементарни частици- магистрала люлин
9
5
 
42
 
! Отговори
Към всички! преди 13 години
За да не се хабите много в умотворения, битовизми, простакелщини, сравнения ще припомня, че руснаците участвуват и в Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Българският ускорител за елементарни частици е тунелът за Люлин.
8
3
 
10
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
Не, че нещо, но това с 2 тераелектронволта. Онзи на ЦЕРН в Швейцария почна на 7 и ще го пуснат на пълна мощност от 14 догодина, ако всичко е наред.
7
32
 
19
 
! Отговори
извънземна тарелка преди 13 години
Руския колайдер най добрия колайдер в света от него по добър е само съветския .Единственият му недостатък е че харчи много въглища и изобщо не функционира .
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
KOGATO ZAPADAT SAZDAVA PROGUKT TOI GO PRAVI DA RADVA OKOTO V MNOGO OT SLUCAITE EFEKTIVNOSTTA NE E VODEST FAKTOR.PRI RUSNAKA VSICKO E PROSTO,EFEKTIVNO I S MINIMALEN RAZHOD ZA POTDRAZKA.NISTO CE IZGLEZDA IZDIALANO
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колайдерите как са като изразходвани средства?
4
13
 
16
 
! Отговори
jj преди 13 години
Това на голям казан за ракийка ми прилича :)
3
9
 
39
 
! Отговори
Да здравствует!!! преди 13 години
Пореден успех за руската наука!!! И ей така, без никаква връзка - поредни над 60 торнада за 3 дни в САЩ...
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците като искат могат да коландрят!:) Коландери от всички страни - обединявайте се!:)))
1
9
 
39
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
"Колайдерите са като автомобилите невъзможно е да разработиш само един модел, който да отговаря на всички изисквания от превоза на пътници до този но товари"--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ох,Алексей,ми москвича що беше?