Фосил е запазил данни за климата в древността

Климатът през еоцена е бил изключително горещ
2 май 2011 14:06,
4
Фосил е запазил данни за климата в древността
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По време на изследване на кислорода в емайла на фосилизирани зъби от морски крави, американски учени установили какъв е бил климатът на нашата планета преди 56-34 милиона години, съобщи сп. "Сианс е авнир".

През еоцена климатът на Земята е бил по-влажен, по-специално в тропиците.

Именно в емайла на фосилизирани зъби от морски крави учени от университета на Уайоминг открили индикации, свързани с влажността през онази епоха.

Учените заключили, че навремето изотопите на кислорода в морската вода в тропиците са били по-малко, отколкото в морската вода в полярните райони. Измерването на валежите през еоцена позволило парниковите газове в полярните райони да се свържат с по-бърз кръговрат на водата.

Резултатите от изследването обаче сочат, че кръговратът на водата в тропиците е бил още по-бърз. Климатът през еоцена е бил изключително горещ - концентрацията на парникови газове е била до 5 пъти по-голяма в сравнение с днешната.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: климатфосилеоцен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 13 години
Геологическите ери са само 5, Архайска, Протерозойска, Палеозойска, Мезозойска и Неозойска а в библията пише че светът е построен за 6 дни, тоест тука удари греда. Второ ерите са 5 и те отговарят за развитието на планетата Земя а света не се измерва само със Земята а предполагам с цялата вселена, която се е появила 9 милиарда години преди да се появи Земята. Така че теорията ти за конспирацията нещо издиша.
3
15
 
10
 
! Отговори
аз преди 13 години
ДарвинизЪмЪт винаги е бил хипотеза, което ще рече - недоказано предположение.Някои от находките на черепи, които са били използвани за обосновката му, са доказано фалшиви. Друга тема е, че дарвинизЪмЪт, като всяка голяма (...) започва с истина, открадната от Библията - геологическите ери съвпадат с дните на Сътворението, които дни, както пише в оригинала са периоди, а не денонощия от по 24 часа...
2
1
 
25
 
! Отговори
зИлен преди 13 години
Това е заради високата индустрализация през еоцена. що фабрики са чадили тогава не е за вярване.Но тогава ние зелените и......ти не бяхме толкова активни. Хахахахахаха
1
11
 
3
 
! Отговори
FOSILIS преди 13 години
Резултатите от изследването обаче сочат, че кръговратът на водата в тропиците е бил още по-бързZNA4I VSI4KO TOVA GO PI6E NA ZABITE NA FOSILA LI :)))))))) A KAK VO STANA S DARVINIZMA-PALNA IZMISLICA.... MNOGO NA BALAMI NI VZIMAT EYYY MAMKA IM