Експеримент на НАСА потвърди два постулата на Айнщайн

Те са свързани с Вселената
5 май 2011 12:24,
13
Експеримент на НАСА потвърди два постулата на Айнщайн
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експеримент на учени от НАСА и Станфордския университет в Калифорния потвърди две ключови предсказания в общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, съобщиха Франс прес и Би Би Си.

Експериментът, кръстен Gravity Probe B, е сред най-продължителните на НАСА. При извършването му са използвани 4 жироскопа на борда на едноименен спътник, за да се проверят два постулата в тази теория, свързани с гравитацията. Те описват начина, по който времето и пространството са изкривени поради наличието на големи обекти като планети и звезди.

Първото от тези последствия, известно като геодезичен ефект, е деформацията на пространство-времето около обект с гравитация като земната. Второто е свързано с пространство-времето, върху което обектът оказва своето влияние, докато се върти около оста си.

Ако земната гравитация не влияеше върху пространство-времето, четирите жироскопа на борда на спътника
щяха все още да са насочени в същата посока. След като бяха откъснати от ефекта на земната гравитация, жироскопите обаче претърпяха промени, свързани с посоката, към която бяха насочени, потвърждавайки общата теория на относителността на Айнщайн.

Експериментът Gravity Probe B потвърди два от най-важните постулати в теорията на Айнщайн, които са свързани с Вселената и са от значение за всички изследвания в областта на астрофизиката, заяви един от ръководителите на изследването физикът Франсис Евърит от Станфордския университет. Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review Letters.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
чиче преди 13 години
Еми пише си кои са двата постулата, ама кой чете, кой гледа картинки само, кой пише коментари ... Първото от тези последствия, известно като геодезичен ефект, е деформацията на пространство-времето около обект с гравитация като земната. Второто е свързано с пространство-времето, върху което обектът оказва своето влияние, докато се върти около оста си.
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, че НАСА ще прави експерименти, а Русия ще се моли да получи или да открадне някой резултат. Експерименти и Русия са взаимоизключващи се думи.
11
1
 
2
 
! Отговори
биби до 9 преди 13 години
Това са глупости. Няма съветска наука. Има наука и хора, които я изучават и прилагат. Стига с тия демагогии! В ГУЛАГ са ходили и бандити и невинни, но не съгласни с някои политики на управляващите. Затова има ис праведливи неща и несправедливи. Ако нашите управници, прилагаха правилен подход, много наши изобретатели щяха да са живи, да сме създали досега чудни техники, а не да *** и бягат навън? такава партийна диктатура над интелекта ни смаза като народ и държава и сега се вижда какво сме.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво общо имат със статията мужиците ве ***?
9
5
 
7
 
! Отговори
Уточнител преди 13 години
Точно така!Който не вярва, че:- Съветската/Руската наука и техника са най-великите в света- Съветските/Руските джуджета са най-големите джуджета в света- Съветските/Руските болни са най-здравите болни в света- Съветските/Руските пияници са най-трезвите пияници в света и т.н. и т.н. Е НАЙ-ГОЛЕМИЯЯ *** НА СВЕТА!(едно време такива ги въдворявахме в ГУЛАГ)
8
1
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 13 години
Ти си живото доказателство за постулата на Айнщайн: "Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен."
7
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Роскосмос правят експерименти за доказване на постулатите свързани с водката :))
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 4Какво има за разбиране? Постулатът гласи : " И жироскоп да си, все по някое време ще ти писне и ще кривнеш от правилната посока на плоскостта на въртене!". ;)
5
1
 
3
 
! Отговори
за 3 преди 13 години
на саита на НАСА
4
2
 
11
 
! Отговори
№ 1 преди 13 години
До тия двамата с минусите: Като ви е ясно за кои постулати се говори в статията , моля осветлете нас неразбиращите
3
1
 
15
 
! Отговори
мъдрец преди 13 години
Нещо не става ясно за какво става въпрос.Ако има линк с по-подробна информация моля да ни бъде предоставен.
2
1
 
19
 
! Отговори
Онзи преди 13 години
Е не виждаш ли ,че не пише в статията ,от която са я превели :D
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кои постулати все пак са потвърдени?