Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути

САЩ изпитаха HTV-2 и... го изгубиха в небето
Обновена: 12 авг 2011 10:08 | 12 авг 2011 09:54, Елка Василева
136
Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути
Снимка: Reuters

При изпитанията вчера на нов американски безпилотен свръхзвуков самолет връзката с апарата беше изгубена малко след изстрелването, съобщиха от американското министерство на отбраната.

Опитният образец на самолета HTV-2 (Falcon Hypersonic Test Vehicle 2), на който ще му трябва по-малко от час, за да достигне до която и да е цел в света, беше изстрелян с помощта на ракета.

HTV-2 може да достигне скорост от 21 000 км/ч.

От американската агенция за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA), която финансира програмата за HTV-2 и провежда изпитанията, самолетът е разчетен за скорост, която 20 пъти превишава скоростта на звука.

Изстрелването стана вчера рано сутринта от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния с помощта на ракетата Minotaur IV.

Инженерите са програмирали апарата така, че на височина от около 100 км той да се отдели от ракетата и да падне в океана.

Нямаше информация за изпълнението на мисията, посочва Би Би Си.

От DARPA казаха, че ако HTV-2 беше достигнал проектираната скорост, той трябваше да издържи на температура от 2000 градуса по Целзий.

Според предишни съобщения на DARPA самолетът трябваше да навлезе в долните слоеве на атмосферата в района на Тихия океан.

Първият изпитателен полет на прототипа на HTV-2 приключи с падането на самолета във водите на Тихия океан, като връзката с него беше изгубена на деветата минута от полета.

Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA.

При предвидените за HTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути.

При космическия си полет през юли совалката „Атлантис“ летя в околоземна орбита с приблизително същата скорост – около 28 000 км/ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: свръхзвуков самолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
4
 
! Отговори
До 90 преди 12 години
Това ще бъде военен самолет , той ще служи за нападение и разознаване . Никой не е искал да превозва хора с него
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само това изречение не можах да го разбера: "При предвидените за HTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути. "На кой му трябва БЕЗПИЛОТЕН самолет (а той е такъв, защото човек няма да издържи на натоварването от тази скорост, т.е. не може да вози и пътници) да лети във вътрешни линии, да не предвиждат гражданска война между Изтока и Запада в САЩ?:))))
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да видят в местните новини, дали НЛО не е ударило някоя къща в мексиканско село, та да разберат какъв е бил резултата:)
86
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРОЕКТ : БЪДЕЩ СВРЪХЗВУКОВ ПРОВАЛ ХАХАХАХ
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
китайските самолети са руски разработки j-20 дето го казваш също РУСКИЯ СЕ НАРИЧА Т 50 ПАК ФА
84
9
 
17
 
! Отговори
81 преди 12 години
А те американците са изгубили връзка въобще, да не забравяме, че все пак именно те са "великата" нация при която няколко пътнечиски самолета 30-40 мин. летят с отклонение от курса си и изведнъж - О, каква изненада събориха СТЦ. Явно на тях редовно им се "губят" самолети, добре че този поне не си го забиха в някоя сграда.
83
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
usa ima kysmet 4e niamat suhopyna granica s rusiq ina4e da gi nqma
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе защо не напишете нещо за китайския стелт J-20 и за успешната им оръжейна програма за унищожение на сателите?
81
2
 
9
 
! Отговори
81 преди 12 години
Ами явно си играят до кой остров ще се разбие и ще изплашат ***, явно като плашат хората се мислят за богове.
80
12
 
13
 
! Отговори
46 преди 12 години
Самохвалството е присъщо на слабия и на ***. Защо трябва Русия да дава отчет на теб българино например какво и къде има, а ти за нея не съществуваш. Що се отнася до Урал и Сибир явно не знаеш за какво става въпрос и дори и на картинка не си ги виждал. Като толкова ти харесва начене на мислене на американците и "щастливия и луксозен" живот там върви да живееш там, защото и там не си бил да ги видиш какви са зомбита, изобщо знаеш ли какво става по света!?
79
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С-400 Триумф ще свали тази глупост без никакъв проблем. За какво ти е въобще самолет-ракета с която губиш връзка при определена скорост?
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TOP SECRET - PLASMA WEAPON w yotube wijte oshte koga sa go izlislili rusnacite i togawa govorete
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците отдавна са го измислили това е плазмено оръжие което увели4ава скороста си с на 10 пъти който не вярва може да види в yutube ПЛАЗМА ОРЪЖИЯ НА РУСИЯ
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
70 ама *** от уикипедия ли се образоват и намират научните факти ?!?! хаха жалки сте пичове мноого жалки
75
0
 
3
 
! Отговори
mr.X преди 12 години
Във случая става дума точно за ракета/неуправлявем самолет разликата не е голяма просто няма как според мен човек да издържи такова претоварване надявам се скоро да го измислят 15 мин полет до всяка една точка на планетата е гот
74
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие правите ли разлика между самолет и ракета , Руснаците са крале на ракетите и това е всепризнато от цял свят . За да бъде бонбандирана една страна трябва първо самолета да достигне до нея а това няма как да се случи срещу Русия ,прости били а.....
73
3
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 12 години
Брей колко познавачи на руската авиация да не говорим за Щатската -:):)
72
2
 
3
 
! Отговори
мр.ѝ преди 12 години
миг 25 е изцяло стоманен което позволява да не се ползва скъп титан ида се лети 2.9МАХ при 3 МАХ вече триенето с въздуха е толкова голямо че трябва или технология като тази на Холод или Титан / и всееъзможни покрития които затрашават полета както при Совалките там отлепянето на плочките причини няколко големи трагедии про завръщането им от космоса
71
2
 
22
 
! Отговори
бг гений от шопско преди 12 години
Чувал картофи ако го прикачиш на ракета и го хвърлиш от 100км височина и той ще лети няколко минути и ще падне в океана. И ще "изпълни мисията по план".
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво толкова спорите? Става въпрос за прототип само. след няколко години и няколко милиарда ще видим резултата. Идеята е че всяка балистична ракет аизстреляна срещу САЩ ще бъде поразявана за около 20 минути след старта и, независимо къде се намира