Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути

САЩ изпитаха HTV-2 и... го изгубиха в небето
Обновена: 12 авг 2011 10:08 | 12 авг 2011 09:54, Елка Василева
136
Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути
Снимка: Reuters

При изпитанията вчера на нов американски безпилотен свръхзвуков самолет връзката с апарата беше изгубена малко след изстрелването, съобщиха от американското министерство на отбраната.

Опитният образец на самолета HTV-2 (Falcon Hypersonic Test Vehicle 2), на който ще му трябва по-малко от час, за да достигне до която и да е цел в света, беше изстрелян с помощта на ракета.

HTV-2 може да достигне скорост от 21 000 км/ч.

От американската агенция за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA), която финансира програмата за HTV-2 и провежда изпитанията, самолетът е разчетен за скорост, която 20 пъти превишава скоростта на звука.

Изстрелването стана вчера рано сутринта от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния с помощта на ракетата Minotaur IV.

Инженерите са програмирали апарата така, че на височина от около 100 км той да се отдели от ракетата и да падне в океана.

Нямаше информация за изпълнението на мисията, посочва Би Би Си.

От DARPA казаха, че ако HTV-2 беше достигнал проектираната скорост, той трябваше да издържи на температура от 2000 градуса по Целзий.

Според предишни съобщения на DARPA самолетът трябваше да навлезе в долните слоеве на атмосферата в района на Тихия океан.

Първият изпитателен полет на прототипа на HTV-2 приключи с падането на самолета във водите на Тихия океан, като връзката с него беше изгубена на деветата минута от полета.

Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA.

При предвидените за HTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути.

При космическия си полет през юли совалката „Атлантис“ летя в околоземна орбита с приблизително същата скорост – около 28 000 км/ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: свръхзвуков самолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Не го пише в Дума, а в укипедията:МиГ-25ПД След бягството на пилота В. Беленко в Япония с МиГ-25П, на 4 ноември 1976 г. излиза правителствено постановление за модернизацията на самолета. Модернизираната версия получава обозначението МиГ-25ПД. Бордовата РЛС е сменена с по-съвременната Сапфир-25, променени и модернизирани са оборудването и авиониката. Ракетите със среден обсег Р-40Р/Т също са модернизирани и са добавени 4 ракети за близък бой Р-60.
68
0
 
0
 
! Отговори
Трапера преди 12 години
до 61Не дели толкова грубо расите.Има умни хора сред всички.Режимите и социалните системи са виновни за всичко.Ако да речем в едно семейство дадеш преднина на по малко кадърния ефекта ще бъде такъв както е тук.Помня преди години,че на някаква нашенка и бяха дали нобелова награда ,но такова нещо се дава за да се финнсират кадърни хлапета.Тя какво направила?Уредила целия си род и естествено и отнели наградата .Не родата ,а кадърните трябва да избуташ за да си добре.
67
3
 
2
 
! Отговори
mr.X преди 12 години
Да ти припомня ли че компютъра е наша иновация Българска до последно се водиха дела за да докажат че не са я откраднали от Джон атанасов не ми говори глупости
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
62 ако от живота си изхвърлиш всичко което е дошло от науката и иновативноста на САЩ направо се връщаш в каменната ера и даже няма да имаш комп и интернет с който да ни занимаваш с глупостите си.Би заживял като обикновен руснак от степите
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
64 това във вестник Дума ли го прочете или така ти каза командващия офицер хаха. Истина е колкото приказката за полива и скъпия химикал на МКС.
64
1
 
2
 
! Отговори
мр.ѝ преди 12 години
ДА има хора които спорят че Българските домати са по хубави от Гръцките АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ !!!!! ПИЧ защо тогава ядем Гръцки домати ДА ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРИМ ЗА Начина да те обедят че красиво опакованото ЛАИНО НЕ Е *** И МОЖЕ ДА СЕ ЯДЕ !!!!
63
8
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
Преди 25 години американците откраднаха един Миг-25, който кацна в Япония.Веднага е последвало цялостно разглобяване на самолета и по-точно системата за опознаване "свой-чужд", както и тайнствената плазмена установка на носа, с която помощ самолета лети до 3500км/ч и е невидим за радарите, но нищо не са разгадали.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
58 никой самолет не е рпоектиран да лети 50 години нито ту, просто африка и руссия нямат парички за нови истински самолети. 59 не се чуди ние затова си драпаме толкова години, защото в българия са много колхозниците, от политиците до редовия избирател който все си избира комунистите и после се чуди защо няма пари за дърва зимата докато хората от белите държави имат почити безплатно отопление храна и т.н..
61
4
 
8
 
! Отговори
мр.ѝ преди 12 години
Тесла не е роден в САЩ а е роден в Хърватска и е сърбин по произход а типичния проблем на САЩ се е проявил в отношенията му с Едисон :)) не ми говори само за това как там се прави нещо хубаво там се краде копира и леко видоизменя и се нарича откритие а после се РЕКЛАМИРА и те винаги са наи добрите
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da 57 сигурно немците за автомобилните си заводи си купуват руски машини защото са страхотни :)) и с тия руски машини правят страшни немски коли, а руснаците със същите машини правят лада. Лада не издържала краш тестовете защото изобщо не могла да стигне до стената :))
59
0
 
0
 
! Отговори
Вал преди 12 години
ха .. вейръна ряпа да яде
58
7
 
14
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Ама чакайте малко. В момента в България има хора, които все още спорят, че руснаците имали по-добро самолетостроене, автомобилостроене, космическа програма от западния свят, така ли? Ама вие сериозно ли?!?!
57
4
 
4
 
! Отговори
mr.X преди 12 години
Tu-134 това е самолет от 63-та година как да ти кажа ако е имало самолет които е летял от 134 серия просто нямам думи !!! сам по себе си доказва за живучеста на самолета и неговите качества да ти може да искаш да си караш колата 50 години не мисля че има Бойнг на 50 години които да лети това че има алчни превозвачи е друг проблем да толкова стари машини трябва да се забранят да летят
56
2
 
2
 
! Отговори
Трапера преди 12 години
до 51Не че са ми любимци,но правят страшно добри и точни машини в машиностроенето.А Американците са просто хора от целия свят които са избягали там заради подните им социални системи.Това е същото да кажеш ,че внука ми е Американец и измисли нещо например.Двдо му обаче си е бил тъмен балкански субект.За пример ще дам Никола Тесла и той се е родил тъдява.
55
0
 
1
 
! Отговори
me преди 12 години
Това обяснява гърменето, което бяха чули някъде из тихоокеанското крайбрежие. Явно самолетът все пак е паднал, но не им се е казвало тогава. Любопитно какъв ще е ефектът от 20 ск. на звука върху човек. И с какво ускорение ги достига. Защото определено е блазнещо да летиш през океан за 1 час. И 2 да са пак е много по-добре от 10-13.
54
1
 
1
 
! Отговори
mr.X преди 12 години
Ми не са Варвари след края на втората световна война Хитлер е казал че Славяните са новите Ариици !!! като се замисля тук колко хора пият като не нормални или пък в Англия Ирландия за Финладия да неговорим мисля че трябва да излезеш от стериотипите в които живееш пак ти обяснявам това е липса на производствени мощности а че са по надеждни е голям спор все оше има 737 с бъгави висотомери , да ти разкажа ли в БГ колко хора има които нямат вода и спят на улицата ШОКОВА ТЕРАПИЯ
53
3
 
4
 
! Отговори
за 42 преди 12 години
Наскоро лично Медведа се разпореди да спрат трошките Ту-134.....жертвите станаха неприемливи и за руските разбирания
52
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руските коли най добрите коли, руските компютри най добрите компютри, руските битови техники най-добрите техники, руските самолети най добрите самолети, руските подводници най добрите подводници, руските аец най добрите АЕЦ, руските совалки най добрите совалки хахахахБлядчета слезте на земята Руснаците в нищо не са номер едно освен по приказване и дрънкане с щитове.
51
6
 
16
 
! Отговори
patriot преди 12 години
*** AMERICA!
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За руснака нанотехнология е от ключ 20 надолу