Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути

САЩ изпитаха HTV-2 и... го изгубиха в небето
Обновена: 12 авг 2011 10:08 | 12 авг 2011 09:54, Елка Василева
136
Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути
Снимка: Reuters

При изпитанията вчера на нов американски безпилотен свръхзвуков самолет връзката с апарата беше изгубена малко след изстрелването, съобщиха от американското министерство на отбраната.

Опитният образец на самолета HTV-2 (Falcon Hypersonic Test Vehicle 2), на който ще му трябва по-малко от час, за да достигне до която и да е цел в света, беше изстрелян с помощта на ракета.

HTV-2 може да достигне скорост от 21 000 км/ч.

От американската агенция за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA), която финансира програмата за HTV-2 и провежда изпитанията, самолетът е разчетен за скорост, която 20 пъти превишава скоростта на звука.

Изстрелването стана вчера рано сутринта от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния с помощта на ракетата Minotaur IV.

Инженерите са програмирали апарата така, че на височина от около 100 км той да се отдели от ракетата и да падне в океана.

Нямаше информация за изпълнението на мисията, посочва Би Би Си.

От DARPA казаха, че ако HTV-2 беше достигнал проектираната скорост, той трябваше да издържи на температура от 2000 градуса по Целзий.

Според предишни съобщения на DARPA самолетът трябваше да навлезе в долните слоеве на атмосферата в района на Тихия океан.

Първият изпитателен полет на прототипа на HTV-2 приключи с падането на самолета във водите на Тихия океан, като връзката с него беше изгубена на деветата минута от полета.

Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA.

При предвидените за HTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути.

При космическия си полет през юли совалката „Атлантис“ летя в околоземна орбита с приблизително същата скорост – около 28 000 км/ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: свръхзвуков самолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
14
 
! Отговори
j преди 12 години
Е колко все пак 2 или 20 пъти , то и значение няма явно няма да е скоро, както със совалките ура ура у и к** Само дето пак е за война уж сме добри и демократични . Добре че почернява и това я дърпана зад. Скоро когато са 50 на 50 от 1 място в света ще са на 2- 3 или незнам . Латиносите сщо помагат може и до 5- 6 място да го докарат. Ами щом сме им приятели нормално , Русия откато ни заеба дръпна яко . Тия неги виждам
8
1
 
51
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Май това е големият "метеорит", който се бил взривил до остров Ниуе :). За справка виж новините от 10.08.
7
1
 
37
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
"Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA." Ето това е разковничето на проекта, а не дали цивилните щели да летят за 12 минути между NY и LA. Пука му на някой за тях, те са споменати ей така, за цвят :)))
6
3
 
78
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Този самолет е предвиден да нанася удари по кредиторите на САЩ,които ще имат неблагоразумието да си поискат заемите.
5
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
безпилотен неуправляем самолет ?ракета ?
4
6
 
52
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 12 години
Не са го изгубили, просто извънземните са го взели да видят какво е това, което лети по-бързо от тях...после като видяли поредната американска глупост им го върнали - във водите на Тихия океан разбира се, те винаги така правят.
3
6
 
34
 
! Отговори
Бай Шиле преди 12 години
Извънземните летят по-бързо с пилоти а ние сме още на безпилотни,малиии много сме назад.
2
1
 
79
 
! Отговори
Nosferatu преди 12 години
Всичко е много хубаво, само това не ми хареса: "Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ"
1
3
 
20
 
! Отговори
:) преди 12 години
WOW