Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути

САЩ изпитаха HTV-2 и... го изгубиха в небето
Обновена: 12 авг 2011 10:08 | 12 авг 2011 09:54, Елка Василева
136
Свръхзвуков самолет преодолява 4000 км за 12 минути
Снимка: Reuters

При изпитанията вчера на нов американски безпилотен свръхзвуков самолет връзката с апарата беше изгубена малко след изстрелването, съобщиха от американското министерство на отбраната.

Опитният образец на самолета HTV-2 (Falcon Hypersonic Test Vehicle 2), на който ще му трябва по-малко от час, за да достигне до която и да е цел в света, беше изстрелян с помощта на ракета.

HTV-2 може да достигне скорост от 21 000 км/ч.

От американската агенция за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA), която финансира програмата за HTV-2 и провежда изпитанията, самолетът е разчетен за скорост, която 20 пъти превишава скоростта на звука.

Изстрелването стана вчера рано сутринта от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния с помощта на ракетата Minotaur IV.

Инженерите са програмирали апарата така, че на височина от около 100 км той да се отдели от ракетата и да падне в океана.

Нямаше информация за изпълнението на мисията, посочва Би Би Си.

От DARPA казаха, че ако HTV-2 беше достигнал проектираната скорост, той трябваше да издържи на температура от 2000 градуса по Целзий.

Според предишни съобщения на DARPA самолетът трябваше да навлезе в долните слоеве на атмосферата в района на Тихия океан.

Първият изпитателен полет на прототипа на HTV-2 приключи с падането на самолета във водите на Тихия океан, като връзката с него беше изгубена на деветата минута от полета.

Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA.

При предвидените за HTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути.

При космическия си полет през юли совалката „Атлантис“ летя в околоземна орбита с приблизително същата скорост – около 28 000 км/ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: свръхзвуков самолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да при положение, че бойнгите и еърбъсите са десетки пъти повече е ясна кривата ти статистика. Ако ги сравниш по летателни часове направо ще паднеш. Ладите нямат бъгове нали :))Руснаците имат нужда от топла вода храна и дърва за огрев, а не само от водка и лади, ако не вярваш *** виж.А русия световните войни колко от своите остави да измрат по фронта защото било скупо да ги хранят. Мани ги тия пияни варвари *** за зеле не стават
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците не са знаели,че е невидим и затова са го свалили...
47
2
 
3
 
! Отговори
mr.X преди 12 години
А колкото до това зашо аерофлот си купува боинги това е в следствие на кризата пазара го няма и се закриват мошности когато се появи те немогат толкова бързо да се възтановят тези мошности и производство това е както нас ни накараха да си затворим всички консервни комбинати и сега си внасяме от Турция и Гърция да не би Гръцките домати да са по хубави !!!
46
2
 
7
 
! Отговори
мр.ѝ преди 12 години
БЕ да ти кажа ако се зачетеш в пресата и пребройш колко боинги и Еробуси падат май ще се окаже че ТУ са доста по надеждни не напразо че заради инзидентите с Аеробус забраниха автоматичните системи за излитане в момента Еър Франс имат поне едно 100 - 200 дезинерски бъгове които скоро няма да се фикснат защото е твърде скъпо така че недей да ръсиш простотии едните били еди какви си другите един какви си проблема с ладите е че искаха да има за всички е неможе за всички лада като бентли
45
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А това, че в Урал и руските степи има страшни научно технологични тайни вече го чуваме и четем десетилетия, но доказателства няма поради което световната научна общност знае от къде идва истинската наука и иновация. Да вземат руснаците да пуснат топла вода по болниците и тогава да се напъват за нещо повече.
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В лада нищо няма смисъл да се внедрява :))). Те руснаците 40 години копират фиат и всяко следващо копие е по лошо. Да гледам клипчета и да заключа за научно доказана истина ?!?! някой май е прекалил с водката.Ту летят в африка и някои други държави мине се не мине и пада по някой колкото и малко да са останали, тази седмица два АН се строшиха. Аерофлот купува само бойнг и еърбъс това е факт над който си струва да помислиш когато изтрезнееш.
43
2
 
8
 
! Отговори
мр.ѝ преди 12 години
Нали ако не вярваш н нас поне вярвай на великите хамериканци и гледай клипчето дето нишо не са създали а само копират и после си го приписват я от Европа я от руснацитя я от нас !!! ви проекта AJAX виж Холод записан е като пърия Cram Jet :)) а Противоракетния Щит го създадоха 90 ходини преди това нямаха нито една противоракетна Система прехваления ПАТРИОТ израелците го бракуваха май на мисля че на ДУМИ ПО СИЛНИ СА Американците
42
0
 
7
 
! Отговори
Трапера преди 12 години
до 41Копирах го по друг повод.Милиони часове умствен труд се хвърля не за подобряване на живота на хората,а за тяхното унищожение.Не се разбира само защо съществува този проблем.Представи си само ако тези труд беше хвърлен за общото благо на човечеството?!
41
3
 
2
 
! Отговори
mr.X преди 12 години
youtube/watch?v=2wsDSRKIEiwАнонимния гледай клипчето пак и да Ту си летят още :) поради политически причини бях спредни но след съответните сертификати пак ги пуснаха над Европа ;) а за целия Свят не ставай смешен освен това е 25МАѝ няма как да се внедри в Лада :)) нали се сещаш
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да е пич затова русия се извъртя като *** по въпроса за либия.А как се посират пияните руски колхозници някой като спомене противоракетния щит не е истина.Руснаците са като българите, велики на думи и приказки кръгла нула на дела. А да видим как ще спечелиш война с бързи в пияните тикви на някои торпеда :))
39
2
 
11
 
! Отговори
Трапера преди 12 години
Технологиите са си технологии!Руският флот още от края на 70-те години на миналия век разполага с оръжие, в сравнение с което обикновените торпеда и традиционната тактика са толкова архични, колкото лък и стрели в сравнение с автомати и картечници. Става дума за торпедото Шквал.Разработките на скоростни торпеда започват през 1963 година, а след година се провеждат първите изпитания на прототипи в езерото Исик-Кул. Но въпреки, че е произведено отдавна, досега оръжието няма аналог, а много негови детайли остават секретни. Уникалността на суперторпедата е в тяхната скорост. Скоростта на обикновените торпеда достига 60-70 възела, докато Шквал може да развива скорост от 200 възела (370 км/ч или 100м/с) под водата абсолютен рекорд за подводен обект. Да бъде развита такава скорост във водата не е лесно пречи съпротивлението на средата под водата то е 1000 голямо отколкото във въздуха. Затова Шквал е задвижван от ракетни ускорители. Стартовият му ускорител е на твърдо гориво, с тяга от няколко десетки тона, с негова помощ торпедото достига скоростта на крайцера за 4 секунди и след това се изстрелва. След това започва да работи маршов двигател. Той също е реактивен, с хидрореагиращо гориво. Но даже реактивния двигател не може постоянно да преодолява съпротивлението на водната среда при такава огромна скорост. Тайната на Шквал е в ефекта на суперкавитация. Тя не плава, а лети в газов мехур (каверна), който създава сам. Изстрелването на Шквал не може да бъде скрито торпедото издава много силен шум, а газовите мехури изплуват на повърхността, образувайки отлично видима следа. Един от участниците в изпитанията казва: На какво прилича изстрелването на Шквал? Представете си, че богът на морето Посейдон е взел в ръцете си тънка жилава пръчка: свистене и грохот, а след това бързо отдалечаваща се права като стрела следа от пръчката по водната повърхност. Американците понякога наричат Шквал убиец на самолетоносачи. Наистина, една от възможните задачи на Шквал е извеждането от строя на самолетоносачи или даже на цяла група подобни кораби (торпедото може да бъде оборудвано с ядрена бойна глава). Защото, въпреки, че не може да бъде скрито и въпреки праволинейността на торпедото да се защитиш от Шквал (а още повече от два залпа такива торпеда) е практически невъзможно за 100 секундни подводен полет към целта, големият кораб или подводница няма да успеят нито да променят курса си (или поне да намалят набраната скорост), нито да вземат някакви контра-мерки. В резултат отклонението от целта на Шквал не надвишава 15-20 метра, което при такава мощна бойна глава е смъртоносно.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Говоря за ТУП които е толкова прекрасен самолет, че е забранен за прелитане през белия свят
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da 37 Руснаците така си играха 30 години с тази технология, че я развиха и внедриха сред колите самолетите си и т.н. нищо че освен лади и жигули друго не произвеждат, а Аерофлот купува само бойнги и еърбъси защото самолети изобщо не произвеждат даже ТУП
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците кога си играха с тази технология.. още преди 30 години. С помоща на плазмен генератор в самолета, чрез който се правеше балон край самолета, нещо като поле... и така с мизерен двигател един смаолет можеше да се движи с над 5000 км
35
0
 
4
 
! Отговори
7 преди 12 години
В тази новина липсват малко данни :) Надяват се до 2025 г да е готов проекта и да е действащ, липсват и размерите на апаратчето, доста са скромни 2 и нещо на 3 и нещо метра. А това че летяло бързо но след като го изстреля нормална ракета, значи тези разстояния няма да ги преодолява за това време и ще има време да му се направи курвачка :))) просто то си лети по траектория и на пътя му трябва да се взриви една ракетка с метални топчета и го пиши бегало. Жалко за малко над 300 млн. $ долара
34
3
 
7
 
! Отговори
mr.X преди 12 години
youtube/watch?v=2wsDSRKIEiw Прочетете го това и после говороте дали руснаците ще си правят труда да търсят каквото и да е било при положение че тези АПАРАТИ са копирани от тях :) височинните иследвания в плазмена среда пак са купени от тях :) и в краина смета това е някуде след хиперзвуковата скорост за каква Свръхзвукова скорост пишат ;) оправете си заглавието !!!!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на гол тумбак чифте HTV-2
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ"Баааси военолюбивата държава. Само войни са им в главата! Навсякъде при всеки военен конфликт намесени, милиарди за оръжие ... От WWII насам сигурно имат над 100 водени войни, а и са единствени дето са хвърляли атомни бомби ефективно над населението >:-(
31
1
 
20
 
! Отговори
Демократизиран преди 12 години
И каква е идеята на този самолет? Да бомбардира Пекин или който и да е друг на 20-тата минута от момента в който те поискат САЩ да им върне дълговете ли? Това ли е идеята на американските "демократизатори"?
30
0
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
БЕЗ МАКЕДОНЦИ.........ТОЛКОЗ.NOENT.