Nokia атакува Google Maps

Ще предлага навигационната услуга и за други платформи на смартфони
Обновена: 24 окт 2011 21:02 | 24 окт 2011 21:01,
7
Nokia атакува Google Maps
Снимка: Reuters

Nokia ще предоставя навигационната си услуга Nokia Maps (бивша Ovi Maps) не само за собствените си смартфони, но и за други производители, заяви компанията, цитирана от Ройтерс.

До този момент услугата на Nokia можеше да се ползва само от собствените на марката мобилни телефони, но не и от други платформи. В средата на юли 2011 г. беше пусната и бета версия на Nokia Maps за мобилни браузъри, така че уеб услугата да може да се ползва и от устройства с Android, както и от iPhone на Apple.

Освен карти услугата дава достъп и до сателитни снимки и линии и станции на метро и градски транспорт.

Резултатите от търсенето може да се появяват и директно на картите, но също и в отделен списък. Предложените маршрути може да се пременят по време на пътуването. Картовият материал в Nokia Maps е произведен от Navteq, дъщерна компания на финландския производител на телефони. За разлика от самото приложение Nokia Maps, уеб услугата е лишена от много удобни функции.

Пример за новата стратегия на Nokia е американският търговец Amazon, който предлага електронни книги не само за своя четец Kindle, но и заглавия от друг вид за приложения за мобилни телефони и таблети.

"Подобно силно разпространение искаме да постигнем и ние. Всички вътрешни оферти ще трябва да са конкурентоспособни, за да можем да ги предложим и на целия пазар. Само така ще можем да атакуваме и Google Maps", твърди председателят на надзорния съвет на Nokia Михаел Халбхер.

В момента  Nokia Maps се предлага за смартфоните Nokia E7, Nokia 700, Nokia 701, Nokia 500, Nokia E6, Nokia E5, Nokia X7, Nokia C7, Nokia N8, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C5-03 и Nokia E72. Освен това, подобно на Google Maps, има и браузър версия, която може да се свали от maps.nokia.com.

Халбхер е убеден, че Nokia е достигнала крайната точка в корпоративната криза и вече ще върви само нагоре. „През следващите седмици и месеци ще има само положителни новини от Nokia“, казва мениджърът. Така той очевидно намеква за предвиденото за 26-и октомври представяне на първия смартфон на марката с платформата Windows Phone 7.

Още новини от Комуникации в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: NokiaNokia Maps
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква футболна драма !
6
1
 
0
 
! Отговори
tuzarya преди 12 години
аз имам Нокия 5800 Експрес Мюзик и съо имам инсталирана навигацията на Нокия Мапс! Изключително съм доволен! По лесно се работи с нея отколкото с други навигации! Браво на Нокия!
5
1
 
3
 
! Отговори
Moto-rola преди 12 години
Винаги съм се кефил на върховите технологии и моделите им . 7654 модела с една и съща функционалност и разлика само в боята
4
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nokia map за Android но без векторни карти, сиреч само през мобилен интернет и тлъсти сметки през роуминг или мизерен кеш на малки области от картата подобно на google maps chash. Според мен трябва да пуснат платена версия на offline картите и за Android овцете.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nokia е 1!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bono e ***
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
толкова съм развълнуван!!!