Уловиха сигнал от "Фобос-Грунт"

Продължават опитите за установяване на връзка със станцията
Обновена: 23 ное 2011 13:26 | 23 ное 2011 11:26, Елка Василева
82
Уловиха сигнал от "Фобос-Грунт"
Снимка: Архив Reuters

Станцията за проследяване на Европейската космическа агенция в австралийския град Пърт е приела тази нощ радиосигнал от руската междупланетна станция "Фобос-Грунт". Това беше потвърдено и от руската космическа агенция "Роскосмос".

В момента нейни специалисти анализират и обработват информацията, съобщи РИА Новости.

Опитите за установяване на стабилна връзка с "Фобос-Грунт" с помощта на европейските станции ще продължат и през следващата нощ.

Вчера руската космическа агенция "Роскосмос" призна, че на практика вече няма надежда за спасяването на космическия апарат "Фобос-Грунт".

На всеки две години разстоянието между Марс и Земята се съкращава, което улеснява стартирането на мисии за изследване на Червената планета.

"Фобос-Грунт" бе изстрелян с ракета "Зенит" от космодрума в Байконур, Казахстан на 8 ноември. Двигателят на апарата обаче не успя да се включи и "Фобос-Грунт" не достигна траекторията на полета си към Марс.

"Фобос-Грунт" е първият опит на Русия да осъществи междупланетна изследователска мисия след провала през ноември 1996 г. на сондата "Марс 96", която падна в Тихия океан.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Фобос-Грунт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Майко мила половин век в космоса и последен модел апаратура ту се появява ту изчезва.. Еее какво и руснаците направиха "стелт" даже и у космоса го изпратиха хахаха.Никой не може да го види ни прихване.Интересно защо няма компютър на борда който да поеме контрол над ситуацията?Как могат да измислят компютърна програма която да играе перфектно Starcraft например а няма програма която да насочи и управлява 10 тона тенекия..Поредните милиони изхарчени за глупости.Там няма нищо ценно,търсете нова цел
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес уловиха сигнали, а скоро ще търсят останките от сателита.
27
2
 
3
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Schweizer:Довечера ще пробват да четат наново с друг декодер :-)Тъй-като Ф-Г отговаря само, когато я грее слънцето, а досега това беше се случваше над Австралия, скоро ще започне да я грее и над Байконур и е възможно и от там да изскочи нещо :-)
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Декодират съобщението от извънземните сигурно затова се бавят толкова.
25
0
 
3
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
@ НаблюдателЕЕявно получените телеметрични данни не стават за нищо, май имат проблем в декодирането им. Довечера ще се пробват да получат разшифрованни данни. Да видим какво ще успеят да диагностицират.
24
0
 
4
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Schweizer:Не, доста по-късно!Ако не може да се повлияе на Ф-Г, очаква се тя да падне през януари-февруари 2012 г.
23
1
 
3
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Европейците и руснаците имат точно 1 седмица на разполовение да предотвратят падането на сондата. А за мисия до Фобус през следващите 2 години и дума не може да става.
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една сонда не могат да изпратят извън земна орбита седнали да се напъват хора на луната да пращат.
21
1
 
3
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
По време на първия нощен сеанс за връзка с Ф-Г днес е получена за пръв път телеметрична информация.Следващата крачка е направена!
20
3
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Ха ***, дето си няма понятие как се хваща сигнал от нещо което лети в орбита 200Х300 км с висока скорост, в X диапазона дава акъл, ха ха ха...Те и НАСА и ЕКА досега все не успяваха да го улучат, щото антените за целта обикновено са големи и се вижат бавно.
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То на околоземна орбита не могат да се свържат със сондата представям си като стигне до фобос как ще се свързват.
18
1
 
4
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Schweizer:That is correct! :-)В момента, "усвояването" на далечния космос в различните му форми не е особено привлекателна и/или престижна цел, която да изкривява взаимоотношенията, затова агенциите действат по-скоро прагматично, отколкото всеки за себе си. Само военните имат известен приоритет да остават верни на себе си...
17
2
 
8
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
16-ти,прав си. Но преди да гадаем когато сондата може да продължи към Фобос, нека да изчакаме и да видим дали изобщо ще успеят да установят пълен контрол на Фобос-Грунт, защото без 100% контрол наникъде няма да поеме. Но извода от цялата ситуация е един - без сътрудничество между руската, европейската и американската космически агенции, няма да има голям напредък в изследването на Космоса.
16
2
 
6
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Schweizer:Резонен въпрос, виж отговора в 13 :-)След две години се отваря прозорец за ФОБОС, но този прозорец е енергийно по-неизгоден и горивото на Ф-Г няма да стигне за пълната мисия.Следващият ЕКВИВАЛЕНТЕН по енергиен разход прозорец до ФОБОС е през 2018 година.
15
2
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Остава открит въпроса за горивото - бензин или дизел...
14
0
 
8
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Според немски експерт, прозорецът за полет до Марс се е затворил на 21.11. Но ако сондата бъде контролирана на 100%, има шанс тя да обикаля 2 години около Земята и след това да се възползва от следващия прозорец до Марс. Много ми е чудно щом полети до Марс са възможни само до 21.11 какво ще прави американската Curiosity. Тя ще бъде изстреляна на 26.11. Може би янките са предвидили гориво за по-дълъг полет???
13
2
 
8
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ 12:Правилно казват, че прозореца се е затворил:- MSL ще лети към Марс- Ф-Г трябваше да лети към ФобосПравиш ли разлика? :-)
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За тези които казват че прозореца е затворен ... на 26-ти тръгва mars science laboratory. Правете си извода.
11
2
 
9
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
Тази вечер ще се направи опит за 5 нови сеанса за връзка и получаване на телеметрична информация от Ф-Г.В зависимост от успеха на тези опити и получената информация може да се:- правят изводи за причините Ф-Г да остане на т.н. опорна орбита- прецени какви са възможностите за продължаване на опита- планира друга цела на полета, тъй-като първоначалната програма на полета, до Фобос и обратно, не може да се изпълниВъв всеки случай, не ВСИЧКО е загубено!
10
5
 
4
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
do 8 ti si negramotnik .. izobsto ne e taka kakto gopredstavqsh .. na nqkolko godini Mars i zemqta se sblijavat togava e prozoreca prez koto moje da izteelqsh stanciq .. inache i da q istrteqksh kogto sa v nepodhodqshti pozocii nqma da go ucelish me glupender .