Отломки от "Фобос-Грунт" в свободен полет към Земята

Парчета от него могат да се разпръснат на територия от стотици километри
14 яну 2012 12:12,
297
Отломки от "Фобос-Грунт" в свободен полет към Земята
Снимка: архив, Reuters

Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" може да падне на Земята в периода 15-и януари (неделя) към обед - 16-и януари сутринта, съобщи РИА "Новости". Данните са на Стратегическото командване на САЩ.

Изчисленията на американските военни показват, че според състоянието на космическия апарат на 13 януари в 19.30 часа московско време "Фобос-Грунт" може да падне в интервала от 08.04 ч. по Гринуич на 15 януари до 03.04 по Гринуич на 16 януари.

Роскосмос също посочва като вероятен период на падането 15-16 януари.

Още по темата

Парчетата от междупланетната станция "Фобос-Грунт" могат да бъдат разпръснати по линия, която се простира на разстояние неколкостотин километра, заяви за РИА "Новости" експерт от руския ракетно-космически отрасъл.

Данни на центъра за изследване на космическите отпадъци на корпорацията Аероспейс показват, че парчета от "Фобос-Грунт" ще паднат на сушата, в южната част на Южна Америка.

Общата маса на "Фобос-Грунт" е 13,5 тона, от които 11 тона са компонентите на горивото. Според специалистите те ще изгорят в плътните слоеве на атмосферата на Земята, на приблизителна височина 100 километра.

Според експертите на Роскосмос до Земята могат да достигнат 20-30 парчета от космическия апарат с общо тегло до 200 кг.

"Фобос-Грунт" е първата руска междупланетна станция за последните 15 години. Тя бе изстреляна на 9 ноември 2011 г. от космодрума Байконур и трябваше да достигне луната на Марс Фобос.

Междупланетната станция успешно застана на ниска околоземна орбита, но не можа да задейства двигателите си и да се отправи по траекторията към Марс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още по темата: Фобос-Грунт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
1
 
! Отговори
до 282 преди 12 години
по бездарен кометар от твоя данчо трудно може да се съчини , а плюсчетата на коментара ти показват нивото на аудиторията тук.
208
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 12 години
поредният "безаналогов" успех на руският технически гений.
207
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква красива снимка! Цял фойерверк. Със сигурност не е от "Фобос - Грунт" - виждал съм я вече. Я, моля припомнете ми откъде е? Тази работа се работи със съвест и професионализъм.
206
0
 
2
 
! Отговори
до 291 преди 12 години
Със сигурност не е и за земеделие. Коментирам опасенията на пишештите под мен, ако можеш да коментираш нещо различноосвен за пъпеши и дини, направи го.
205
2
 
1
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Със сигурност ще има избомбване на иранските ядрени обекти. Познайте кои са главните губещи - ЕС и Китай, също проблеми с петрола ще имат Индия и Япония, все субекти , от най - големите американски конкуренти. С един удар, 4 заека - защита на Израел от Иран, поредното налагане на демокрация, задълбочаване на кризата в Европа, политическо унижение на Русия и Китай.
204
2
 
3
 
! Отговори
До 273 преди 12 години
Уважаеми, и аз се страхувам от това, от което и ти. Самолетоносачът "John Stennis" напусна Ормузкия пролив заедно с цялата си група кораби преди няколко дни с намерение да не се връщат там, а да "наблюдават ситуацията" от Индийския океан. Лош знак. Дано под някои от фуражките е останало малко мозък! Иначе лошо за всички. Китай вече предупреди. Русия е разтревожена и предислоцира войски. Турците няма да се вккючат пряко. Задача с много неизвестни и фатален край.
203
2
 
2
 
! Отговори
Титов преди 12 години
Земля в илюминаторе, а ?
202
0
 
5
 
! Отговори
JELEZAR преди 12 години
Obadete se na vsichkite bracedi jelezari,che jeliazo pada ot nebeto da idat tam !
201
2
 
5
 
! Отговори
ха сега ! преди 12 години
"Парчетата от междупланетната станция "Фобос-Грунт" могат да бъдат разпръснати по линия, която се простира на разстояние НЕКОЛКОСТОТИНкилометра".========================================================Общо взето, стана ми ясно от къде е редактора писал тази статия. Както всичко останало в продажния сайт, така и правописа е под всякаква критика. Нищо ново !
200
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е добра новина. Какво се разбра? "Фобос-Грунт" ще падне в центъра на София и МС и НС ще се изнесат по най-бързият начин в Патагония. Нали така? Южната част на Южна Америка.Да вървят, бе. Няма да заплачем за тях, я.
199
5
 
3
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
Данчо бамата си ти .. жалък ***
198
11
 
13
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Компетентни коментари,не звънтят,а дрънкат!Нерде Ямбол,нерде Стамбул!Техническа грешка,много скъпа!Иран,нация с история и Израел на 64 години!Нещо като Европа и САЩ!Едните с култура,другите нагли и с пари!Опасни са вторите!Златният Телец е техният бог!Паразитстват за сметка на целия свят!Нападнат ли Иран,не само ще го отняма Израел,но и ще потвърдят психозата за 2012г.Измислиха си го като Пърл Харбър,Тонкинския залив,химичното оръжие на Саддам и Кадафи!Ембарго за Иран?Претекст за пред баламите!
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много свестни ,няма що )) фанатизма е голяма сила , виж ги евреите ,,,бият се с мюсюлманите от хиляди години ,и ето изведнъж мирен план и бла бла бла ,ами ще има винаги кръв да си разменят , просто сега е затишие пред буря .
196
4
 
4
 
! Отговори
за 275 преди 12 години
Понеже онова *** президента им , врагът на октопода Пол , каза че Израел трябва да бъде изличе ............ами най- добрата тактика е да му се строши главата преди да си направят бомба. това е интересът и на Европа/САщ че и Русия
195
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Ами войните са гадно нещо...
194
1
 
3
 
! Отговори
Нина до 269 преди 12 години
Може да, аз затова съм твърдо против война с Иран.
193
4
 
2
 
! Отговори
за 265 преди 12 години
Има поне 1000 км между Иран и Израел. Това е ракета със среден обсег. Имат такива иранците и имат и добри инженери, вервай ми. Но едва ли имат повече от 200 -300. Няма да изтрелят всички понеже не се знае с колко противника ще им се наложи да воюват. Но те уверявам,че Израел е в състояние да ги прихване и унищожи, поне повечто от тях. Чичо Сам ще помогне. А война ще има ако чуеш че 5 ти американски флот излиза от Ормузкия проток. Ще го направят за да спасят самолетоносача от иранските крилати р
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
жалко че не можахме да им продадем С 300 ,натиска от Сащ бе много голям .
191
0
 
0
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
дали са 150000 ,това разбира се са глупости ,а качеството на самите ракети е под съмнение ,но все пак те располагат с някаква техническа база , сила която може много добре да ви се противопостави ,както на вас така и на американските ви приятели . кръв много ще се лее , а тъй като Израел се намира в прекалена близост то би могъл просто да изчезне .
190
0
 
2
 
! Отговори
Нина до 264 преди 12 години
Не е хубаво да се плюе по научните постижения на човечеството. Всички мисии и до Луната и останалите са еднакво важни за цялото човечество. Помислете за БГ науката по-добре.