Полша се отказва от ACTA?

Премиерът Доналд Туск прекрати временно ратификацията
3 фев 2012 20:36, Бойчо Попов
224
 Полша се отказва от ACTA?
Снимка: Reuters

Полският премиер Доналд Туск каза, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Ройтерс.

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни. 

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

При досегашното обсъждане не са взети предвид мненията на интернет потребителите, аргументира се Туск. Вместо това са водени разговори предимно с праводържатели. „Процесът по ратификация няма да приключи, преди да бъдат изчистени всички съмнения“, пояснява Туск. Освен това трябвало да бъде проверено дали ACTA не противоречи на местните закони.

Полското правителство подписа в края на миналия месец Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. За да влезе в сила споразумението, е нужно и съгласието на президента.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва AP. Опонентите му твърдят, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол. В продължение на дни полски хакери блокираха сайта на правителството, както и страницата на президента Туск.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Приготвеното след дългогодишни преговори по инициатива на САЩ и Япония споразумение предвижда интернет доставчиците да носят отговорност за дейността на потребителите.

Снимки от протестите в Полша вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: ACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интернет е среда, в която най-добре виреят хора с проблеми в общуването, аутсайдери, и т.н. Не случайно 99% от занимаващите се с IT са мизерни зубрачи, слабаци, нърдове и гийкове, с една дума - ***, които не си вдигат *** от компа.
83
1
 
3
 
! Отговори
До 88 преди 12 години
Ами ти имаш това право бе човек :) Пишеш до съпорта на сайта, те ги трият и подават сигнал за човекът който ги публикува, оттам насетне можеш да си предприемеш мерки :) Същото е с музиката, ако примерно Ъпсурт посочат мен, че съм презаписал и са ме видяли да продавам техни дискове и това го докажат някъде, че съм го написал в нет-а, пак горя. Това и сега го има. Друг е въпросът, че не им слушам музиката, ама отидох и си купих диска, щото го заслужавата пичовете :)))
82
0
 
2
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
Благодаря! Предпочитам да гледам неща, качени от други, не да ги казвам аз.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето хора в нета четат сайтове, гледат клипове и слушат музика, но не пишат и не качват свое съдържание. На 1 който пише/качва се падат 10, които само гледат/четат му простотиите. Онези идиотчета във Vbox-а не знаят как стават за смях, няма такава простотия.
80
2
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 12 години
Ххахахахаххаах ХОРА от нет-а. ТИ наистина си освидетелстван някъде.. .Скоро минавал ли си ТЕЛК-а :)) Как са ти посегнали през интернет ли ? :))))) Намери ли са те точно теб в нет-а... Абе как се излагате като ги пишете тея работи. Сам ти казвам, интернет е затова, да решиш какво да споделиш и какво ти трябва. Никой не те кара, да си пишеш името, адреса и колко пари имаш у вас.
79
1
 
3
 
! Отговори
войинк преди 12 години
87 тук говориш страшни глупости,как са ти разбили апартамента хората от нета?дане би да са ти свързани уредите и вратите за интернет?
78
1
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
А ако някой ти знае личните данни от реалния живот и ти ги пуска по всички сайтове не смяташ ли че трябва да имаш право да бъдат изтрити всички постове от форуми и сайтове, касаещи теб?!
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА *** ОТ НЕТА ЗАКОНИ НЯМА, ЗНАМ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ.ПОСЕГНАХА МИ НА МЕН И НА МОИ РОДНИИН ХОРА ОТ НЕТА, РАЗБИХА МИ АПАРТАМЕНТА.
76
1
 
4
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Точно, АКТА няма да те защити от това, че ти си си пуснал личните данни в нет-а. Всеки човек сам си определя доколко иска да има негови снимки и информация в нет-а. Никой не те задължава да го правиш. Акта няма да те защити от това, че си бил *** и си се снимал как *** на комшията жената...
75
1
 
3
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
а за Тву чувал ли си ? :)))) ще ти се иска да си подсъдим :)))
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз проучвам всички свои познати по постовете им в нета. Следя ги какво пишат, кога, какви снимки качвам във Фейсбук. Така знам с кого си имам работа и не е незаконно - те сами пускат личните си данни в нета.
73
0
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Не съм подсъдим. Под 18 съм!
72
1
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Прочети закона, прочети и условията на сайтовете и ще разбереш докъде ти стигат правата. При подаден сигнал от засегнатото лице, гориш :) Най-малкото няма да повториш първият акт. И в момента ни следят, защо си мислите, че имаме свобода на словото ? Просто АКТА е начинът който ни превръща в престъпници :) Я погледни драги ми приятелю ти като пишеш сега, платил ли си си Уиндоуса, Платил ли си си Браузъра, Платил ли си си за драйвърите, защото всичко това ще стане платено и ние се връщаме назад
71
1
 
3
 
! Отговори
войник преди 12 години
ееееееееееееее аре стига бе,вече почваш да дразниш,вместо да пишеш по форомуте направи некой концерт,стига рева каро ощипан калугер.стига дава лоши палчета ,защото ни е ясно че си само ти.дразниш,акта няма да се подпише и толкоз,ако бойко подпише подобна глупост си заминава с шутове
70
0
 
4
 
! Отговори
до хората в нета преди 12 години
Благодаря ви, че споделяте всичко от живота си. Много обичам да ви гледам снимките във Фейсбук. Така проучвам всичките си познати - с кой ходят и къде. Утре като ви лъснат задниците не се чудете от къде ви е дошло.
69
3
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Малцинство са, и то от ***. Нали им чета простотиите по Фейсбука, форумите и блоговете. Така един който се заяде с мен горя - в нета видях снимки на него с любовницата му и ги изпратих на жена му.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
подписката във Фейсбук ще я коментирам с един цитат:"И какво излиза, че политиците трябва да се съобразяват с 1-2 милиона *** от фейсбук, форумите, блоговете и нета като цяло, без да пита останалите 5-6 милиона българи, които рядко ползват нет/ползват го само по работа?"
67
1
 
9
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
Защото драги мой приятелю, за да се образова един човек и за да може да работи, на него му трябва точно свободен достъп до интернет. Позволи си с минимална работна заплата, букварите и учебниците на детето си :) И книгите и енциклопедиите. Не си мисли, че тези които пишат в нет-а са малцинство. Много грешна представа имаш. Разберете, че това е още един вид корпоративни облаги.
66
2
 
1
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
КАКВИ РЕШЕТКИ? ИМАМ ПРАВА, СВОБОДА НА СЛОВОТО! МНОГО ДВУЛИЧНО ГЛЕДАШ НА НЕЩАТА!
65
1
 
8
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Правиш ли разлика между нарушаване на корпоративни и лични права ? :))) Образовай се малко... Където и да я пуснеш тази снимка, сайта, домейна, админа може да те докладва.. Правят ти проверката и заминаваш зад решетките. Интернет не е толкова свободен колкото го мислиш. Акта няма за цел да защити моите права, а да ги ограничи, жалко че не го разбираш. 20-ти век мина :)))