Полша се отказва от ACTA?

Премиерът Доналд Туск прекрати временно ратификацията
3 фев 2012 20:36, Бойчо Попов
224
 Полша се отказва от ACTA?
Снимка: Reuters

Полският премиер Доналд Туск каза, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Ройтерс.

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни. 

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

При досегашното обсъждане не са взети предвид мненията на интернет потребителите, аргументира се Туск. Вместо това са водени разговори предимно с праводържатели. „Процесът по ратификация няма да приключи, преди да бъдат изчистени всички съмнения“, пояснява Туск. Освен това трябвало да бъде проверено дали ACTA не противоречи на местните закони.

Полското правителство подписа в края на миналия месец Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. За да влезе в сила споразумението, е нужно и съгласието на президента.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва AP. Опонентите му твърдят, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол. В продължение на дни полски хакери блокираха сайта на правителството, както и страницата на президента Туск.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Приготвеното след дългогодишни преговори по инициатива на САЩ и Япония споразумение предвижда интернет доставчиците да носят отговорност за дейността на потребителите.

Снимки от протестите в Полша вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: ACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
винаги е било така и винаги ще бъде - готиния пич *** мацките по дискотеките, смотания виси в нета.
103
4
 
1
 
! Отговори
ДО 113 преди 12 години
НЕ МИ ПРЕЧАТ ТЕ, А ПРОСТОТИИТЕ, КОИТО ПИШАТ!ТОЛКОВА ЛИ НЕ МОЖЕ НЕТА ДА Е КАТО 2003-2004 - ЧИСТ И ПОДРЕДЕН?ТОГАВА НАИСТИНА ИМАШЕ СВОБОДА - СЕГА АКО ПИШЕШ НА ЛАТИНИЦА ТЕ ГОНЯТ, ОТ КЪДЕ-НАКЪДЕ?!?
102
1
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
Човек и пак казвам не си длъжен да четеш, на тъпите деца, чалга певиците глупостите :) Защо ви пречат различните ? Дайте да убием детето защото ти си по-умен от него. Дайте да убием черните, защото не са бели. Дайте да убием чалгата (въпреки че не я харесвам) защото харесваме метъла. Не отричай различните !!! Всеки има правото да бъде какъвто иска.
101
2
 
2
 
! Отговори
Filibe преди 12 години
Да, сега дори и гнусарите от селата имат нет, ужас!!!!
100
6
 
4
 
! Отговори
истината за нета преди 12 години
ИНТЕРНЕТ БЕШЕ ХУБАВ, ЧИСТ И СПРЕТНАТ ПРЕДИ 9-10 ГОДИНИ КОГАТО САМО ПО-ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ГО ИЗПОЛЗВАХА.СЕГА Е ПЪЛЕН С НЯКАКВИ *** ДЕЦА, ТИНЕЙДЖЪРИ, ЧАЛГА ПЕВИЦИ, ПЕДОФИЛИ И ВСЯКАКВА ***.ТАКА Е КАТО ВСЕКИ И НЕГОВАТА БАБА ИМАТ ДОСТЪП ДО НЕТА. АЗ МИСЛЯ, ЧЕ ТРЯБВА ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ ХОРА ПОД 17-18 В НЕТА, КАКТО И НЕГРАМОТНИ, ***, ЧАЛГА ПЕВИЦИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ЕДИНИЦИ.
99
1
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
хахаха, ами защо тогава ползваш мобилни телефони :) едно време нямаше :) не можеш да работиш без нет-а нали ? Май идваш на моята позиция, че ограничението на човешките права, ще спре и развитието на човекът да се образова и дори да работи... Почваш да си противоречиш след малко :)
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А да си чувал, че хората в нета не са представителна извадка на обществото?^тук не мога да не се съглася, което си е вярон си е вярно! Но много хора забравят това.
97
3
 
2
 
! Отговори
mimitooo преди 12 години
I az mrazq Internet toi e za pederasi. pf
96
1
 
4
 
! Отговори
До 103 преди 12 години
Ама така като гледам, какви кардинални оценки даде, не знам каква поезия си писала , честно :)))))) Друсан виртуален *** - наистина доста поетично. Ами публикувай ги другаде де ... Защо си тръгнала да си правиш реклама, чрез интернет :))))))) Значи хем ви пречи, хем искате чрез него, някой да ви чете поезията. АКо не си искала да я четат, нямаше да я публикуваш :)))
95
0
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Не е задължение, но е! Защото такива като теб ми налагат да го ползвам - *** от Мтел се циганят да ми пращат фактури по пощата, някои информации изтичат само в нета, все едно хората цял ден висят тук, на практика вече нищо не можеш да работиш без нет и т.н.
94
1
 
7
 
! Отговори
войник преди 12 години
101 защо толкова ли си комплексиран като срещаш десетки по умни хора от теб в интернет,че се чудиш само как да си изливаш злобата срещу нещо което не харесваш.щом го мразиш си го спри и не пиши че ставаш яко банален и досаден,аз спирам да се занимавам с теб,защото си игубена кауза
93
10
 
1
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
*** ушанко, певци е имало много преди тъпия нет, който е един друсан виртуален ***!!!! Вие в нета сте масово крадци, на мен ми крадат поезията от блоговете ми и ме гонят, когято си търся правата. 99% от хората в нета сте измамници, крадци, копирачи, останалите 1% сме свестни.
92
1
 
8
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Ами ти слабоумнико, да не си мислиш че си представителна извадка ? Хахахаххаа значи ти като мразиш нет-а и всички други го мразят... Ей много *** народ. Абе пичове, като мразите нещо не го ползвате. Ето ти си изразил мнение, не искаш интернет, спирай го не го ползвай, не се доближавай до него и всичко свършва за теб. Интернет не е задължение бе ХОРА !!!!!
91
5
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
А да си чувал, че хората в нета не са представителна извадка на обществото? Защо съдите за хората от писаниците в нета? Във Фейсбук писах, че ще ходя на протест но няма да го направя, не ми пука за нета. Ако го няма -- още по-добре, мразя интернет!
90
1
 
8
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
Човек ако имаш проблем с интернет, просто го спираш и не четеш за Масларова и Бойко. Пак ти казвам имаш право на избор. Можеш да четеш за бойко, можеш да четеш и за чудесата на света :) Не мога да ви разбера :) Като не искаш да гледаш турски сериали, не ги гледаш, някой да те е вързал за телевизора. Това, че ти си ограничен човек, не е в компетенцията на IT специалистите :)
89
1
 
8
 
! Отговори
войник преди 12 години
ами аз те виждам от един час да висиш тука и да ми сипеш лошо палче.Само да вметна че ако ги нямаше Ит специалистите и вас певачки и други подобни артисти нямаше да ви има.така че не хапи руката която те е създала,това се нарича да си неблагодарник
88
6
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
IT специалистите сте надути ***! Да, много полезна информация. За поредното изявление на Боко, прическата на Масларова или поредния албум на Преслава. Толкова ценна информация разбираш ли! И не се плаши - вися тук щото нямам работа. Намеря ли си - нет само по работа в офиса, вкъщи го махам! Трябва да си някакво интернет зомби, че да киснеш в нета с часове от къщи, след като цял ден си пред компа на работа. Най-малкото е вредно за очите.
87
1
 
7
 
! Отговори
войник преди 12 години
94 да не се ядоса нещо приятелче а вие музикантите какви сте бе,98 процента долни и противни травестити.Човек се чуди мъж или жена е.нещо много се имате за велики творци смотани,за разлика от вас ИТ специалистите създават нещо полезно и и мат мозък,а не като вас певачки само да си отваряте остите и да пеете на плейбек.хората са си заслужили парите защото ги постигат с ум,нали такава ти е тезата за бакшишите,че всеки може да стане,е ама не всеки може да е ИТ
86
1
 
5
 
! Отговори
До 94 преди 12 години
Да ама благодарение на много такива хора, ти ползваш този сайт. Можеш да си платиш тока, водата, парното без да се редиш на 50 опашки. Можеш да получиш полезна информация. Защо трябва да изключвате дадена група от обществото, щом вие не попадате в нея.
85
3
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 12 години
Има сайтове, които не ги трият, колкото и да пишеш до тях. Като e-vestnik например!