Полша се отказва от ACTA?

Премиерът Доналд Туск прекрати временно ратификацията
3 фев 2012 20:36, Бойчо Попов
224
 Полша се отказва от ACTA?
Снимка: Reuters

Полският премиер Доналд Туск каза, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Ройтерс.

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни. 

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

При досегашното обсъждане не са взети предвид мненията на интернет потребителите, аргументира се Туск. Вместо това са водени разговори предимно с праводържатели. „Процесът по ратификация няма да приключи, преди да бъдат изчистени всички съмнения“, пояснява Туск. Освен това трябвало да бъде проверено дали ACTA не противоречи на местните закони.

Полското правителство подписа в края на миналия месец Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. За да влезе в сила споразумението, е нужно и съгласието на президента.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва AP. Опонентите му твърдят, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол. В продължение на дни полски хакери блокираха сайта на правителството, както и страницата на президента Туск.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Приготвеното след дългогодишни преговори по инициатива на САЩ и Япония споразумение предвижда интернет доставчиците да носят отговорност за дейността на потребителите.

Снимки от протестите в Полша вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: ACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, а нашите дупедавци се налапаха с кинти от акта..
43
2
 
18
 
! Отговори
войник преди 12 години
личи си че тук има едно поставено лице,певачка или певец е незнам,ама за да искате хората да ви слушат глупостите направете нещо качествено бе мамка му,стига изливахте помия.докато не видим промяна няма никой да ви копува или гледа,защото нямате покрите.за справка виж актиорите от стаклен дом,и виж на какво ниво са тези така наречени актиори.няма да платя нито лев да гледам филм с тези индивиди,а й надали ще има някой
42
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво излиза, че политиците трябва да се съобразяват с 1-2 милиона *** от фейсбук, форумите, блоговете и нета като цяло, без да пита останалите 5-6 милиона българи, които рядко ползват нет/ползват го само по работа? Ама какви сте вие? Pravilno! Vse horata v neta tova horata v neta onova. Ami nie deto po4ti ne polzvame toq shiban net?!?!?! Ne sme li hora be kaputi takiva?!
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Концерти изнасят само кръчмарските певачки и някакви заблудени неграмотни рокаджии и метълджии, чиято помия не е никаква музика!!!!
40
1
 
16
 
! Отговори
войник преди 12 години
аре писна ми от измислени певци и певачки,свикнахте на готово с един клип и некоя умряла песен да вадите милионо,като ще пеете ще изнасяте концерти,това е.футболистите що не мрънкат като се правят фалшиви фланелки и така си губят комисионите,те играят,като си певец пееш по концерти клубове.Ама пък и не се изхвърляйте толкоз щото нито киното ни е кино,нито музиката музика,секи втори стана творец и вече стана голяма звезда,аман от малумници
39
2
 
25
 
! Отговори
Боже преди 12 години
Тук има един платен драскач, подкрепящ ACTA или пълен ***, неразбиращ за какво иде реч...Същият, дето се представя за "певец", какво печелиш ти, след като някаква компания държи правата на всичко "твое" БЕ ? Всички интелектуалци печелят от живи представления - концерти, театри и тн. От дискове и кино печеля ПРАВОНОСИТЕЛИТЕ, а това, скъпи мой *** - не си ТИ!
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво излиза, че политиците трябва да се съобразяват с 1-2 милиона *** от фейсбук, форумите, блоговете и нета като цяло, без да пита останалите 5-6 милиона българи, които рядко ползват нет/ползват го само по работа? Ама какви сте вие?
37
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ ДОРИ И ДА Я ПРИЕМАТ НЯМА ДА ВИ АРЕСТУВАТ, ВИЕ ТЕГЛИТЕ ПОЧТИ САМО ЧАЛГА, А ОТ ПАЙНЕР НЯМА ДА ТРЪГНАТ ДА СЪДЯТ. НИКОЙ БЪЛГАРИН НЕ СВАЛЯ ЗАПАДНА МУЗИКА А САМО НАШАТА НАРОДНА МУЗИКА - ЧАЛГАТА.
36
11
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
НЕ ВСЕКИ ПЕВЕЦ ОБИЧА ДА ПРАВИ КОНЦЕРТИ. МОЖЕ ДА ИСКАМ ОТ КЛИПОВЕ И ПЕСНИ ДА СЕ ИЗДЪРЖАМ, ПРОБЛЕМ?!?!?!
35
1
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 12 години
@36 Пропускаш това че ACTA предвижда компаниите притежаващи авторски права да станат частни съдилища , да могат без основани съмнения да обвинят някого че нарушава правата им и сами да определят наказанието за "провинилия се" ... Суспендира се съдебната система в корист на корпорации които унищожават не само обикновения потребител а и тези чиито интереси са се наели да защитават. В случая такива като теб.
34
2
 
4
 
! Отговори
bozadjia преди 12 години
"Като автор на музика няма да ми е приятно ако си видя парчетата в торент сайтовете. Мисля, че на всеки държащ на себе си "творец" няма да му е приятно. Все едно да отида на изложба и направо да си сваля някоя картина и да си я занеса у нас.Какво пропускам? Защо се заражда такъв обществен вик???"пропускаш нещо много важно - ac/dc и на 60 години ше правят концерти! свири ***! *** с ***
33
10
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Е и какво от това? Хората в Нета и без това са пълни ***, писна ми да им чета простотиите по форумите и блоговете. И мисля, че Днес бг и други сайтове трябва да забранят коментарите под статии. МНОГО МОЛЯ 1-2 МИЛИОНАТА *** ОТ НЕТА ДА НЕ ГОВОРЯТ ОТ ИМЕТО НА ОСТАНАЛИТЕ 6 МИЛИОНА БЪЛГАРИ!!!
32
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ СЪМ ЗА АСТА... НЕ ИСКАМ НЯКОЙ В НЕТА ДА ПИШЕ ОТ МОЕ ИМЕ....НЕ ИСКАМ НЯКОЙ В НЕТА ДА МИ РАЗПРОСТРАНЯВА АДРЕСА И СНИМКИ НА МЕН И МОЕТО СЕМЕЙСТВО!!!! СТИГА ВЕЧЕ СВОБОДИЯ, ДОСТАТЪЧНО МАМИХТЕ ХОРАТА.
31
2
 
13
 
! Отговори
ДО 31 преди 12 години
Ккаво изкуство бе тук става въпрос за тотална цензура и контрол в интернет.
30
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като автор на музика няма да ми е приятно ако си видя парчетата в торент сайтовете. Мисля, че на всеки държащ на себе си "творец" няма да му е приятно. Все едно да отида на изложба и направо да си сваля някоя картина и да си я занеса у нас.Какво пропускам? Защо се заражда такъв обществен вик???
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДАНО НЕ ПРИЕМАТ АСТА, ИНАЧЕ КАК ЩЕ ПУСКАМ ТЕЛЕФОНИ, АДРЕСИ И ЕГН-ТА В НЕТА НА ХОРА - МОИ ВРАГОВЕ ХАХАХАХА
28
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА ВИ ГО НАЧУКАМ НА ВСИЧКИ *** ОТ ФЕЙСБУКА!!!!ПИЩЕТЕ СРЕЩУ АСТА, НО КОГАТО УТРЕ СЕ РЕГИСТРИРАМ С ВАШЕТО ИМЕ И КАЧА СНИМКИ НА ВАС С ДЕЦАТА ВИ И ПИША ГЛУПОСТИ ОТ ВАШЕ ИМЕ ДА НЕ СЕ СЪРДИТЕ.*** НЕДНИ...
27
1
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Винаги съм мислил поляците като нация от седерунгели и американски *** обаче с тази си постъпка ми се издигнаха много в очите и ни засрамиха ,ето така се брани свободата!Едно показно по свободоборство изнесоха пред света!
26
2
 
15
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
А бе ***! ACTA е много повече от договор срещу пиратско теглене на музика и филми! Ето от такива *** като теб ще патим всички, ако това чудо бъде прието! Като не разбираш, или мълчиш, или се образоваш!
25
10
 
3
 
! Отговори
певец преди 12 години
Понеже повечето тук сте бакшиши и продавачки - ако клиент се качи в таксито ви/купи си нещо от магазина ви и си тръгне без да плати ще ревете нали?! Ами и хората на изкуството имат семейства да хранят, за това помислихте ли?