Полша се отказва от ACTA?

Премиерът Доналд Туск прекрати временно ратификацията
3 фев 2012 20:36, Бойчо Попов
224
 Полша се отказва от ACTA?
Снимка: Reuters

Полският премиер Доналд Туск каза, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Ройтерс.

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни. 

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

При досегашното обсъждане не са взети предвид мненията на интернет потребителите, аргументира се Туск. Вместо това са водени разговори предимно с праводържатели. „Процесът по ратификация няма да приключи, преди да бъдат изчистени всички съмнения“, пояснява Туск. Освен това трябвало да бъде проверено дали ACTA не противоречи на местните закони.

Полското правителство подписа в края на миналия месец Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. За да влезе в сила споразумението, е нужно и съгласието на президента.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва AP. Опонентите му твърдят, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол. В продължение на дни полски хакери блокираха сайта на правителството, както и страницата на президента Туск.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Приготвеното след дългогодишни преговори по инициатива на САЩ и Япония споразумение предвижда интернет доставчиците да носят отговорност за дейността на потребителите.

Снимки от протестите в Полша вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: ACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кога теглихте песни и филми на поразия не ревахте нали?! Това някой да има до 20-30 песни е едно, обаче да имаш цели папки с по над 100 песни си е нагла кражба.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За пореден път се убеждавам, че свестните хора не висят в нета. Не протестирате за цените на тока, но когато искате да ви вземат възможността да крадете филми и музика ревете. Обирджии!
22
0
 
28
 
! Отговори
kir преди 12 години
Защо американците искат някой друг да им върши работата, нещо неможах да разбера!? Да си ги следят пиратите от щатите и да праят там квот си искат. Кво на занимават с тяхните проблеми. Или пък да спрат интернет, като са много отворени.
21
7
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Стига с тоя Шеврон бе, малуомник! Ще ти унищожи промития първичен мозък, който не може сам да преценява и да взима решения, а взима наготово!!!
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А тук какво стана? Интернет-доставчиците излизага *** на Боко и си спасиха само тяхното положение. Тихомълком и по български! Ще се подпише това споразумение от България, но без частта, която указва доставчиците да "дават справки"! Е, браво!!! Другите кучета ги яли!!!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всяка истерия беше умишлено създадена с цел - тотален контрол. По-конкретно имам предвид истерията с Фейсбук и хилядите реклами и навивания хората да си направят такъв, да си качват снимки, да споделят лична информация, да намират приятели и всякакви щуротии, а всичко е с цел тотален контрол. Сега вече и да сте си изтрили снимките и инфото от "социалната мрежа" е късно. Е нищо поне може да си направите някоя групичка с другите милиони балъци да "протестирате". Сигурен съм че и без профил във Фейсбук-а могат да разберат данни и лична информация, обаче покрай въпросната мрежа доста бяха улеснени - представят нещата като чисто и просто забава - ето това е най-новото и уникално нещо в света "социална мрежа", тук са твойте приятели само ги потърси, сподели какво харесваш, качи си "фейса", даже можеш да играеш игри докато говориш с приятелите си... хахахаха.. колко елементарно изглеждат нещата през призмата на времето
18
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВИЖДАТЕ ЛИ НА КАКВО СА СПОСОБНИ СПЛОТЕНИТЕ ХОРА!? НИЕ СМЕ ПО-СИЛНИ! НЕ НИЕ ДА РАБОТИМ ЗА ТЯХ,А ТЕ РАБОТЯТ ЗА НАС!!! ТОВА Е КРАСОТАТА ДА БЪДЕМ ЕДИННИ И ИСТИНСКА НАЦИЯ!!! СПРЕТЕ ГИ БЪЛГАРИ, НЕ СЕ БОРЕТЕ САМО ЗА БЕЗПЛАТНИТЕ ПРИЛОЖЕНИ,БОРЕТЕ СЕ ЗА ИСТИНАТА,ЗАЩОТО ТОВА Е ЦЕЛТА В МОМЕНТА- ТОТАЛНО ОГРАНИЧЕНИЕ И КОНТРОЛ НА ИНТЕРНЕТ,ТОТАЛЕН КОНТРОЛ!!1 НЕ ПОЗВОЛЯВАИТЕ ДА СЕ СЛУЧИ, ОТ ВАС ЗАВИСИ!!!!!!!!!
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В затвора влизам но ще свалям и тегля каквото си искам"Споко! И от затвора може да теглим!
16
0
 
29
 
! Отговори
мак преди 12 години
В този случай е редно правителството да пита всички заинтересовани, а не да защитава правата само на "праводържателите".
15
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Есичко е мнооого съмнително...Какво ли се крие зад всичко това...Всеки *** стана вече разбирач...Много съмнително..
14
2
 
31
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Да го *** АСТА.В затвора влизам но ще свалям и тегля каквото си искам.Не ми пука за тях.
13
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много държави не са подписали споразумението.Така че ЕС и САЩ да си гледат работата.Нас ни накараха да си унищожим производството на sd дискове.Ама не защото са пиратски (както казаха), а защото подбиваме с високо качество и ниски цени, техните стоки.Взимаме им пазара.Кога пък САЩ е мислел за нещо друго освен $?И войната в залива и следващата пак срещу Ирак бяха за пари и влияние.Не намериха в Ирак ядрено оръжие.И сега въпросът не е в авторските права, а в следенето на хората.
12
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на поляците. Не са като нашите 'убавци да мажат пейзажа със симпатични мастила, подписи и да се обясняват по възможно най-глупавите начини. И после се чудиме що са по-напред от нас... Има още дълго да се чудиме.
11
5
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Абе да почеше малко п*тка в България!
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бабата идва, за да ни приканва като съюзник. Най-общо казано - ние сме първата мишена на Иран и евентуалните й съюзници Русия и Китай.
9
2
 
11
 
! Отговори
sostin преди 12 години
kade spiat na6te hakeri ta nerasipat i BOIKO i CVETANOVCI I vsi4ki nekadarrni goveda , dee..az tva za darjava det sme
8
6
 
59
 
! Отговори
Пфууу преди 12 години
Браво на поляците! Само *** от Герб сега подпишат всичко тихо и без да попитат хорав България !
7
43
 
4
 
! Отговори
смехория преди 12 години
Дребосъкът Туск срещу Европа и САЩ и срещу правата на авторите - не ставайте смешни.
6
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Туск и на поляците! Така се прави! Трябва да вземем пример от тях!
5
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашите хакери отдавна се изнесоха в по добрия сват на белите хора и сега ги поли джойстика за нас.