Nokia вече ще прави телефони само в Азия

Компанията закрива 4000 работни места във Финландия, Унгария и Мексико
8 фев 2012 14:08, Бойчо Попов
71
Nokia вече ще прави телефони само в Азия
Снимка: Reuters

Боледуващият производител на мобилни телефони Nokia ще съкрати 4000 работни места във Финландия, Унгария и Мексико.

Компанията иска да произвежда бъдещите си мобилни телефони само в Азия. В съществуващите заводи в Сало, Финландия, Комаром в Унгария и в Рейноса в Мексико ще продължи да се прави само адаптиране на продуктите към различните пазари, заяви говорител на Nokia.

Съкращаването на местата е част от започналата преди месеци програма за намаляване на разходите, при която концернът иска да се раздели с повече от 10 000 служители.

В края на миналата година иNokia затвори своята фабрика в Клуж, Румъния. По-късно стана ясно, че тя е придобита от италианския производител на кафе автомати De'Longhi.

Мобилният пионер е изправен пред огромни проблеми. Компанията засега изостава значително на процъфтяващия пазар на смартфони след конкурентите си Apple и Samsung.

Oще новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Според мене, ако (не им го пожелавам, но) има още земетресения в Япония и им се прецакат ядрените централи, та стане непригодно за живот, ги каним да се преселят тука и правим нов завод, с нова марка. Ще разбием конкуренцията. Само че за целта наистина трябва да се наложи нещо като вето на вноса на азиатски стоки в целия Европейски съюз, а защо не и по другите континенти. Да могат да си работят хората, че тая криза няма свършване.
58
0
 
0
 
! Отговори
Ils преди 12 години
***, излизало им скъпо да внасят частите от Азия. А някой да помисли за хората, не може. После европейците работели най-малко, къде да работят като всички печалбари се изнесоха в Азия. Освен да се изселим и ние заедно със заводите, не виждам бъдеще в икономиката на евро съюза. Накрая Китай ще ни изкупи целите държави и да видим колко ще спечелят тогава тъпите алчни компании.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственото спасение за Nokia е Android, и то много спешно! Продължат ли да кретат със скапания Windows, краят е близо. Не само Samsung, HTC и Apple отвяха завехналата финландска слава. Дори традиционалисти като Motorola разбраха накъде духа вятъра и за нула време извадиха няколко доста стабилни и функционални дроиди. Дори те изглеждат и работят прекрасно, в сравнение с ужасно безличния "флагман"на Nokia N9. Това е проблемът им, а не изнасянето на производството в Азия.
56
0
 
4
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Мотото на простака-аз не искам да съм добре,ами на нане Вуте да му е зали!Закриването на заводи и изнасянето на традиционно европейски производител към Азия не е добре за никого в обединена Европа,но как да го разясниш на тъпоумници невиждащи по-далеч от носа си!
55
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Само в България могат да съществуват толкова ограничени, завистливи и злобни хора, които да се радват от факта, че даден производител е пред фалит! Първо NOKIA няма да фалира, второ дори и да фалира, какво ви грее това?!?!
54
3
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
"те са лидери в продажбите на обикновенни телефони просто защото всички сериозни производители с еориентират към смартфони"Приятел, NOKIA са лидери при "обикновените" телефони от най-малко 12-13 години. От това, което си написал следва, че NOKIA са лидери, защото останалите са се преориентирали към смартфоните, което не е точно така :-) Когато NOKIA пускаха "смарфони" на пазара, останалите марки не знаеха за какво става въпрос, така че е въпрос на време NOKIA да се върне в играта :-)
53
0
 
0
 
! Отговори
до асд преди 12 години
те са лидери в продажбите на обикновенни телефони просто защото всички сериозни производители с еориентират към смартфони просто там е бъдещето преди имаше компютри после лаптопите ги изместиха мн яко в момента айпад и таблетите изместват лаптопите и тук историята не е много по различна
52
0
 
5
 
! Отговори
АСД преди 12 години
"Финландският производител на мобилни телефони Nokia продължава да води списъка на световните продажби на мобилни телефони. Nokia е продала през четвъртото тримесечие на 2011 г. общо 113,5 млн. мобилни телефони, както е видно от данни, оповестени в понеделник от International Data Corporation (IDC). Пазарният дял на компанията възлиза на 27%."Ще фалират, да :-) И един мармот...
51
2
 
10
 
! Отговори
Жълтур преди 12 години
Всичко "бяло" ще се изнесе за Жълтай в крайна сметка, а западняците ще идат на борсата и ще *** от глад.
50
0
 
0
 
! Отговори
Телефонът на смелите преди 12 години
Неунищожимите- Nokia 1200 и Nokia 1208 !!! Те не се плашат от предсказанието на маите!Те са новите ***!И са толкова красиви :)
49
5
 
3
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Дори и да фалират, не знам кой толкова ще жали за тях. По еднообразни и безлични пръчки няма. От седем години съм скъсал с използването им и се родих :).
48
6
 
6
 
! Отговори
american boy преди 12 години
Нокиа просто държи пазарната ниша на над 55 годишните. Младите искат айфони.
47
2
 
4
 
! Отговори
american boy преди 12 години
ДО НОМЕР 55: Извинявай, кой е този Корпораций? Да не би да е някой римски пълководец?
46
2
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 12 години
Не отписвайте така с лека ръка NOKIA, при смартфоните може и да изостават, но са едноличен лидер в сегмента на "обикновените" телефони, като няма тенденция някой да ги измести, защото към настоящият момент няма производител, който да предлага толкова здрави и надеждни телефони с издръжлива батерия.P.S. Аз лично използвам HTC HD2 и NOKIA X2, по простата причина, че не мога да си позволя лукса по средата на работния ден да остана без телефон, защото дисплеят на HTC ми е изяло батерията.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ще ги прави в Азия, да си ги продава там! и не само телефоните, всички стоки. ,европа и щатите трябва да въведат някакво солено мито, защото алчните корпораций убиха производството.Като искат да продават в ЕС, да открият завод в БГ, и без това заплатите са същите.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Като ще ги прави в Азия, да си ги продава в Азия" Правилно го каза. От '98 смених сигурно 30 телефона, отдавна не ми пука какво ползвам, старата нокиа 5800 ще я сменя само с телефон на който пише "made in BG" ,когато и да стане
43
3
 
10
 
! Отговори
до андроидите преди 12 години
Стига сте преигравали да хвърляте кал по Нокия, просто защото сте заключени с лизингите към Андроидите и ябълките за 1-2 години :)Лумия идва и изглежда доста добре. Ще напишат и приложения за УинМоб и нека по-добрия победи.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз.
41
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i samsung proizvejdat v Kitai, ne gi hvali
40
3
 
11
 
! Отговори
Rysnakasat преди 12 години
Вие тука почти всички сте едни комлесарчета. Къде бяхте през 2000 -та година когато Nokia пусна 3310 а???. Що си мисля че повечето дрисковци от вас, не са и чували че има GSM-и през 2000-та година. Вземете и се ограмотете малко. Радвайте се там на Samsung -ове, LG-та и т.н и престанете да осирате компанията.

Спонсорирани публикации