Yahoo съди Facebook заради плагиатство

Делото идва в неподходящ момент за социалната мрежа
13 мар 2012 12:12, Бойчо Попов
5
Yahoo съди Facebook заради плагиатство
Новият шеф на Yahoo Скот Томпсън се опитва да увеличи приходите. Снимка: Reuters

Интернет ветеранът Yahoo ще се срещне с Facebook в съда. Обвинението е в плагиатство.

„Много от технологии, на които се основава Facebook, за първи път са разработени от Yahoo", пишат в заявление до съда, подадено в Калифорния, адвокатите на Yahoo.

С течение на годините Facebook е ползвал нелегално технологиите и сега Yahoo иска неуточнени щети, пише Ройтерс.

Преди две седмици Yahoo публично заплаши, че ще предприеме правни действия срещу Facebook. Делото идва в неподходящ момент за социалната мрежа - Facebook е зает с подготовката за първично публично предлагане за милиарди долара, което се очаква това лято. Иск от подобен род би могъл да всее несигурност сред инвеститорите. Това се знае и от Yahoo, който по този начин има предимство при евентуални извънсъдебни преговори за уреждане на спора.

Yahoo твърди, че е изобретила цяла гама от основните функции на социалните мрежи, като например изпращането на съобщения, изобразяването на новини и коментари. Интернет ветеранът изброява по-специално десет патента, за които твърди, че са нарушени от Facebook. Според него Facebook не би могъл да събира реклами, без да ползва тези технологии.

„Ние ще се защитаваме с всички средства срещу тези мистериозни действия", съобщава говорителка на Facebook. Социалната мрежа едва сега е научила за делото, добавя тя.

Двете компании са конкуренти в бизнеса с интернет реклама. През последните години обаче Facebook е нараснал много по-бързо и има 845 млн. потребители. За разлика от него обаче звездата на Yahoo позалезе, а по този начин спаднаха и приходите. По последни собствени данни компанията е имала 700 млн. потребители. При това Yahoo, чиито корени стигат до 1994 г., е десет години по-възрастна от Facebook фирма и е една от най-важните компании в ранните дни на интернет.

От назначения едва в началото на годината главен изпълнителен директор Скот Томпсън се очаква да върне славата на компанията, и по всичко изглежда, че ще следва радикален курс. Заплахата от съдебни спорове за патенти беше едно от първите неща, които правят впечатление в неговия мандат. Томпсън вече започна да „разчиства къщичката“ и смени редица топ мениджъри.

Yahoo вече има опит в осребряването на съдебни спорове с компании, на които им предстои да станат публични. Преди IPO-то на Google през 2004 г. Yahoo придоби Overture, специалист в областта на рекламата на търсачката, която беше завела съдебен иск срещу Google. В края на краищата Yahoo получи 2,7 млн. акции на Google. Няколко седмици по-късно, след излизането на борсата, пакетът вече струваше 230 млн. долара. А днес цената на тези акции е 1,6 млрд. долара.

Според настоящите планове първичното публично предлагане на Facebook се очаква да е доста по-голямо от това на Google. Очаква се социалната мрежа да набере около 5 млрд. долара от борсата. Конкретните детайли обаче все още не са ясни. От месеци обаче се спекулира, че целта е пазарна капитализация от 100 млрд. долара.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: YahooFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
neopredelenost преди 12 години
акула,не е важно как е написано,а какво, а за глагол "бегай се" не бях чувала:Д
4
0
 
4
 
! Отговори
Пегъзий преди 12 години
Чакай... чакай.... оп, оп... преместиг го...
3
2
 
3
 
! Отговори
акула преди 12 години
неговото поне се чете,ми ти кво си написал с тия цифрички ...бегай се....
2
4
 
2
 
! Отговори
neopredelenost преди 12 години
kato e golqm praz za6to go pro4ete,ne razbiram hora,koito postoqnno nedovolstvat ot statiite v dnes.bg sled kato gi pro4etat,ami kakvo pravite togava v toq sait be hora,6tom si go pro4el zna4i te e zaintriguvalo zaglavieto,posle golqm praz....ok!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
голям праз...............