Apple глези служителите си със "Синьо небе"

Компанията търси нови начини, с които да задържа талантите си
Обновена: 14 ное 2012 11:01 | 14 ное 2012 11:00, Бойчо Попов
35
Apple глези служителите си със "Синьо небе"
Снимка: Getty Images News

Apple копира Google. Поне що се отнася до въпроса за удовлетвореността на служителите. Преди няколко месеца компанията е информирала някои служители за една инициатива, наречена Blue Sky. Тя трябва да позволи на малка група да прекара няколко седмици извън нормалната си дейност – тоест занимавайки се с други неща. За това пише Wall Street Journal, позовавайки се на трима служители, включени в програмата.

Това е ограничена версия на подобни програми, с които Силициевата долина търси от дълго време насам нови идеи. Може би най-известният модел вероятно е инициативата на Google "20% time". Служители на търсачката може да прекарат до 1/5 от времето си в използването на други проекти, които не са в редовните им задължения.

Досега тази идея бе трън в очите на Apple. Компанията от Купертино, Калифорния, е известна със своите тесни екипи, организирани само около няколко проекта. Тези проекти са дефинирани по правило „от горе“. Служителите в миналото често се оплакваха от липсата на отворени възможности. Hidden Field

Когато става дума за културата в технологичните компании, Apple все още е специален случай. Мениджърите в компанията отдавна са игнорирали обичайните облаги в Силициевата долина, включително безплатната храна. Те бяха убедени, че работата в Apple и върху най-популярните продукти, са достатъчен аргумент, за да се запази персонала.

По време на събитие на вътрешнофирмена програма за мениджъри, шефовете в Apple са стигнали до извода, че дружеството в някои отношения напомня военните, отколкото традиционния бизнес. Но под управлението на Тим Кук, който пое шефската позиция преди година от съоснователя на Apple Стив Джобс, Apple става по-приятелски настроен към служителите.

Кук създаде малки програми за насърчаване, към които Джобс никога не бе показвал голям интерес. Така например служителите получават отстъпки за продукти на Apple. Също така всяка сума, която се дари за благотворителност, се удвоява от компанията. Кук положи големи усилия, за да похвали служителите на Apple по време на медийни събития на компанията. Той се поставя повече в ролята на инструмент, отколкото своя предшественик, и казва, че служителите ще извършат "най-добрата работа на живота си."

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти като станеш дизайнер и като успееш да си патентоваш дизайна, тогава някой ще ти дължи нещо. Между другото от преди 3 дни Епъл патентоваха и анимацията за прелистване на страници в електронните книги, така че мачакт наред "конкурентите".
33
2
 
3
 
! Отговори
yoblin.net преди 11 години
авторските права за правоъгълника със заоблени ъгли принадлежат на народа - сметнете колко ни дължат Apple
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
който вади нож от ноб умира
31
1
 
3
 
! Отговори
тт преди 11 години
А сега да ви кажа в българия как ги е страх от по талантливите и гледат да ги изгонят за да не ги изместят .В конкурсите за работа в мвр за длъжности с висше образование на теста за интелигентност допускат хора с по 3 точки на изпита , а хора с по 24 точки не ги допускат за следващия етап.в тази страна е жалко че некадърните ***,които са в държавната администрация забиват народа все повече в блатото на мизерията,за да си запазят постовете.това е причината младите способни хора да бягат.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заминаха ама дръжки. Британския съдия чак се изуми от наглостта на епъл, за което пак им се смя целия свят.Виж ония 360 милиона долара епъл ще си ги платят като попове :).
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да де, видя се, Самсунг заминаха с 1 млрд. глобичка.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"щом е патентован правоъгълника със заоблени ъгли, значи ще си направиш таблета триъгълен ако трябва."Епъл *** не спират да ръсят смешни простотии зашитавайки зомбирането си. Целия свят ви се смее на акъла.То се видя в съда колко е патентован правоъгълника :)
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да откраднеш софтуер, разработка и дизайн си е чиста кражба на интелектуална собственост. Нещата изобщо не са съпоставими, щом е патентован правоъгълника със заоблени ъгли, значи ще си направиш таблета триъгълен ако трябва.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
25, кражбата в случая е колкото кражбата на правоъгълник с ъгли и колкото кражбата на името ifon, затова и виждаш как целия свят се смеее на Епъл. Те могат да крадат разни глупости без никой да ги закача, но ако от тях откраднат някоя глупост, настава вой до небесата по платените епъл медии и накрая пак пръст в устата на епъл. Подобно поведение е смешно жалко и излагащо особенно за компания с претенциите на епъл.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за кражба е това? Видяли са как някои се отнася със служителите си и са решили и те да го приложат. Не са откраднали патент, концепция, разработка, продукт. Това не е нещо, което може да се защити.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20 пич няма значение дали си голям или малък, ФАКТ че епъл крадат идея и отношение към служителите си от гугъл.Епъл крадат от гугъл, а не обратно.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми печалбата на самсунг като компания е гигантска и по голяма от тази на епъл. Просто много епъл тиквочи си нямат представа каква е компанията самсунг.От телефони печалбата им не е голяма и не не на всички компании целта им е огромна печалба, цел номер едно или надуване на финансови балони които в даден момент да се спукат. Това за печалбата като цел номер едно си е хамериканско мислене няма значение дали с кражби, войни, убиване на деца, съсипване на народи, надебеляване на нацията и т.н.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Печалбата е номер едно като цел и по значение за всяка компания. Не се излагай!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продажбите ги е минал с много, все пак 3 от 4 смарфона имат точно надроид.Печалбите не са важни за компания която не е напомпан балон и не разчита на зомбираните балъми да купуват силно надценени несъщствени от предния модел нови устройства. За картите да не говорим, че ще ме разплачете от съжаление.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама Гугъл има още много да работи, за да осъвършенства Андроида си, а и да стигне печалбите и продажбите на Епъл.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Епъл веднага да заведат дело срещу гугъл за нарушени патенти на идея и патентовано в САЩ име. Никой няма право да ползва думата "синьо" и думата "небе" особенно в комбинация хаха.Какво излезе, че джобс държал основните овце като в казарма, а новите маркетинг гей шефчета щели да отпускат края. Щели да ги хранят, да им давали китайски сапунерки айсифончета на по тънки цени :))Още много имат докато стигнат Гугъл и картите му :)
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви *** майката и на двата фронта(apple маняците и не apple маняците). Как пък не си намерихте един път работа и не спряхте да бълвате супер празни изречения?
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много си *** и ти личич!!!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както винаги от Огризката залъгват бачкаторите си с огризки. Да *** тъпите, нещастни кинтосмукачи.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Oчаквам Епъл да съдят Гугъл за това, че са използвали инициатива подобна на "синьо небе" при това преди тях! Нищо, че до сега идеята им е била "трън в очите".Хайде чикаго, ти си ...