Общото между Apple и BlackBerry - плодът в името

Само за уикенд калифорнийците продадоха повече от BlackBerry за тримесечие
24 сеп 2013 17:29, Бойчо Попов
4
Общото между Apple и BlackBerry - плодът в името
източник: Getty Images News

Не може да се отрече, че Apple и BlackBerry все пак имат нещо общо. И двете компании са кръстени на плодове.

Но до тук свършват и общите неща между двете компании, пише в свой анализ Bloomberg.

В петък, когато фанатиците на Apple се рояха на опашки пред магазините за световната премиера на новите iPhone, BlackBerry обяви, че ще закрие 4 500 работни места и ще отпише около 960 млн. долара през второто си фискално тримесечие. 

BlackBerry, която представи своя флагман Z10 със сензорен екран по-рано тази година, успя да продаде 5,9 милиона смартфона през последните три месеца. Apple продаде над 9 милиона смартфона само през уикенда.

Различните траектории в развитието на дружествата проличават още по-ясно сега, когато BlackBerry обяви колебливо, че се е съгласила да бъде продадена за 4,7 млрд. долара на група, водена от Fairfax Financial Holdings. В същото време акциите на Apple скочиха с 5 на сто след обявяването на продажбите, давайки на компанията от Калифорния пазарна стойност от почти 446 млрд. долара.

В мобилната индустрия гигантите падат бързо и от високо. Продажбите на устройства на някога могъщата BlackBerry "са истински кратери“, казва Ян Доусън, анализатор в изследователската компания Ovum.
 
Сравнени с тези на Apple, която заяви, че при дебюта на iPhone 5S и 5c е счупила рекорда за продажбите на компанията. За първи път Apple започна да продава своите нови смартфони в решаващия се китайски пазар едновременно със стартирането им на останалите важни пазари, което без съмнение помогна за надминаване на целите. Apple също така заяви, че тримесечните приходи и брутната печалба ще бъдат в горния край на предварително очертаната прогноза.
 
През последното тримесечие, преди да излязат новите телефони, Apple има приходи от 18,20 милиарда долара от подразделението за iPhone, в което не се включват аксесоари, софтуер и услуги.
 
BlackBerry очаква цялата компания да генерира приходи в размер на 1,6 млрд долара за второто тримесечие.
И за да добием окончателна представа за разликата в размерите – приходите от цели седем последни тримесечия на BlackBerry се равняват на това, което Apple генерира от продажбата на смартфони само за последното тримесечие. А то в никакъв случай не бе най-доброто тримесечие за Apple.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Ас преди 10 години
Много реклама на тия ябълки ! Да не би и на вас да ви плащат?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-трудно се подслушвали... пълните глупости. Единствено BBM е криптирана, и преди две години компанията беше принудена от редица правителства да предостави криптиращите механизми за превенция в борбата с тероризма. Блекбери са толкова сигурно колкото Гугъл и останалите, а това че не знаят какво да предложат на пазара си е техен проблем.
2
3
 
4
 
! Отговори
това какво преди 10 години
Това какво доказва освен, че тщеславието и първенютата в света са много. Малцина се тези които зная че BlackBerry е специализирано в комплексното обслужване на корпорации, че нейните телефони най-трудно се подслушват, че ЕК "препоръча" на своите служители да не ползват телефони BlackBerry.
1
0
 
4
 
! Отговори
tough преди 10 години
Е убаво де, кой пък твърди обратното...