България има изключителен потенциал в IT сектора

Според експерт страната може да се превърне в Силициевата долина
Обновена: 16 фев 2014 20:46 | 16 фев 2014 20:39, Елена Кирилова
97
България има изключителен потенциал в IT сектора
Снимка: Bulgaria On Air

България може да се превърне в Силициевата долина, защото българите, работещи в IT сектора са изключително талантливи и са на световно ниво. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Светлин Наков, софтуерент инженер и предприемач.

По думите му страната ни ще постигне подобни успехи, когато стане основен източник на кадри с изключителни умения в областта.

“Рядко ще се намери голяма технологична компания, в която да няма поне десетима българи”, категоричен е той.

Според Наков има голям недостиг на хора и много голямо ниво на таланта, но недостиг се забелязва и в световен план. Ето защо той смята, че българските IT специалисти биха могли да намерят добра реализация в чужбина.

Неговото желание обаче е те да ходят в други страни, за да трупат опит, да се връщат със свои проекти и да развиват предприемаческите си идеи в България.

Целта е да се пренесе предприемаческият дух тук, защото той не е толкова развит в България, посочва Христо Тенчев, изпълнителен директор и основател на най-голямата българска компания за разработка на онлайн игри XS Software.

Според него в сектора не се гледа толкова къде е завършил даден служител, а това какви са практическите му умения. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Young Jedi преди 10 години
До дедо ТашункоПиснало ми е от такива дърти комуноиди като теб в службата, които само мрънкат, сочат с пръст и скатават при всяко отдадена възможност.
79
0
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 10 години
През 2000-та година Германия търсеше 20 000 програмиста и така и не ги намери до днес.А в днешно време дори и прахосмукачки има със софтуер.И до днес много немски фирми търсят програмисти.Така,че това,че имаме добри програмисти е хубаво.
78
0
 
3
 
! Отговори
ПоТ ЕнЕциал преди 10 години
Геймър до геймъра мила моя майно льо, покерджия до покерджия.
77
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 10 години
Втази идея има много хляб дори само защото наши програмисти пишат програми за много чужди фирми.И наистина имаме много добри специалисти.Пожелавам успех на всички работещи в този бранш,въпреки,че аз не съм един от тях.Нека поне едно добро нещо да има в България!
76
0
 
2
 
! Отговори
DE преди 10 години
Няма лошо да учат хората. Проблема е, че като завършат 10 000 програмиста, колкото и добри да са заплатите ше са им малки. От търсенето и предлагането ще зависят и заплатите. Да не забравяме че това, което се плащаше преди 10 години е в миналото. И в Америка и в Европа Ит заплатите не са това, което бяха и няма и да бъдат (за повечето специалисти).
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човек трябва да е проактивен, да се бори и да се усъвършенства постоянно. Ясно, лузърите дето пишат глупости си нямат идея за какво говори и прави Наков. Това е нормално, защото повечето от тях са бедни нещастни цървулчета и бачкаторчета във фирми за пакетиране на ядки и за тях IT e марка американски дъвки. Не се тревожете стойте си прости и бедни, защото все някой трябва да върши мръсната работа и да обслужва средната класа.
74
1
 
10
 
! Отговори
VOX преди 10 години
пичове, нямам завършено средно образование, а работя като IT специалист в една английска фирма и работим по най-различни проекти! Нямах пари да завърша образованието си, но за сметка на това главно се самообучавах сам и когато отидох на интервю бяха доста скептично настроени, но ги помолих да ми дадат възможност да им покажа какво мога да правя..след това всичко се нареди! Най-важно е човек сам да се обучава и нон-стоп да се интересува от развитието на този сектор
73
1
 
3
 
! Отговори
Павел преди 10 години
Колко ярост и омраза има в доста от коментарите, не е истина. Наков не го познавам, но на всеки в бранша му е ясно, че това което казва е така и България има потенциал(да заради ниските заплати и сравнително качествената работа), и това е бъдещето. И дали ще се възползваме от възможностите си зависи от нас, може и да стоим, и да мранкаме в това ни бива много, и го правим безплатно :)
72
1
 
4
 
! Отговори
Изумен преди 10 години
Не знам кой колко пари взима, какъв lifestyle има и кой модел кола кара... но е жалко щом има нужда да парадира с това в коментарите към някаква си новина. Junior програмист работещ в България за достатъчно пари.
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Невъзможно е да се кланяш на хора като Наков и лекторите му, които нищо не разбират и говорят глупости и да взимаш "много пари" (или да искаш да ги взимаш).Нали логичното е многото пари да отиват при знаещите и можещите. А щом се кланяте на тоя, значи нито знаете, нито можете.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
неискам да си ги мерим но ти започна: взимам повече дори и ако го гледаш чисто и без бонусите по проектите, пък нека да не съм в гаражна фирма
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
взимам 6к лева месечно, нека съм в гаражна фирма
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 77Не знам къде си обикалял ама, ако там сайт мениждърите им трябват по *** девелопери то май си обикалял по най скъпо плащащите гаражни фирми.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до Ав$тралия Сидни Айде стига писа глупости бе, нали ти видяхме избушетана тойота и снимките на ония храсталаци от от смърделия downtown. Кви стандарти, кви 5лв си вижал ти бе, комплексар смотан.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обиколил съм едни от най-големите и скъпоплащащи фирми в България, системните архитекти не ги бръснат за нищо!...а освен това:По-тъпите девелопери получават повече пари от добрите инженери.Това е така, защото този който плаща парите не разбира. Drag&drop разработка на софтуер ако му викате знания и умения, значи по-добре добрите специалисти да си прегризат вените и да си изпият кръвта, защото не се занимават с това.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до optimistОт 2-до 4К лв може, ако говориш за опитен developer. Но ако говорим за системни ахитектури и др има хора в България, които ще ти се смеят и на 3к евро и то чисто.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само за справка: nakov/wp-content/uploads/2011/09/image26.png Запознатите знаят какво всъщност се случи тогава!!!И сайта му е върху уърдпрес цмс ;)Нямам думи! Големия специалист!
63
3
 
4
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Оф.. Потенциал имаме защото сме "low cost" дестинация, а не защото сме невъобръзимо талантливи и умни, толкова ли не се сещате. Тук можеш да наемеш почти всякакъв опитен ИТ специалист, за заплата 2000-4000 лв., докато на запад заплатите започват от 3000 евро. Да не говорим, че 50% от хората в ИТ сектора не са програмисти, а продавачи, администрация, поддръжка и т.н.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** са тези които го защитават тоя ***!Защо ли? -Защото е тролско да защитаваш нещо кофти.Защитете знаещите и можещите, а не наредаците!
61
8
 
3
 
! Отговори
1010100011 преди 10 години
Съгласен съм, че е ПЪЛЕН ***.Има лоби от политици и хора свързани с властта. Академията му е *** и се преподават безполезни неща на абсолютни новобранци и то по много *** начин.Лекторите му са супер *** и нищо не разбират, но за сметка на това са с голямо самочувствие.Произвежда кадри, които са технически неграмотни, но след тъпата му академия се мислят за всезнаещи. Да, ама не! Не са! Учене трябва от малки деца още, не става за 7-8 месеца онлайн курсове! И то курсове за ***!