Какво загубихме като инсталирахме Windows 10?

Не прави всичко както предшествениците си
20 авг 2015 09:32, Александър Попов
132
Какво загубихме като инсталирахме Windows 10?
Снимка: Reuters, архив

Рекламата ни залива отвсякъде, така че не е трудно да се открие какво ново предлага Windows 10. Това, което може да бъде по-интересно обаче е какво изчезва с пускането на новата операционна система на "Майкрософт" и как можем да възстановим функции, които ни липсват, пише ДПА.

Ясно е, че Windows 10 не оправдава напълно рекламата, че може да прави всичко, което предшествениците му правеха, отбелязва германското компютърно издание Чип.

На някои хора вече може да им липсва Windows Media Center, който вървеше със седмицата и осмицата за възпроизвеждане и стрийминг на филми, снимки и музика. На тези, които им липсва, има безплатен софтуер - Plex.

С Windows 10 не могат да се пускат дискове Blu-ray и DVD. Всеки, който се опита да гледа диск ще бъде помолен да си купи специално приложение за това от Windows Store.

Има обаче безплатни алтернативи като VLC Media Player. Съществуват и някои по-неизвестни. Когато се използва един път, програмата може да бъде заложена за използване по подразбиране.

Малките приложения, на които се радваха феновете на Windows 7, от часовника до календара и информацията за времето - вече ги няма. За тези, на които им липсва, има безплатна програма 8GadgetPack, която ги връща.

Функцията за обновяване също е променена. Докато потребителите преди можеха да избират между задължително и незадължително обновяване, сега има само задължителни обновявания. Трябва да се отбележи също така, че с пускането на Windows 10 ще бъдат деактивирани всички антивирусни програми с изтекъл лиценз и ще бъдат заменени от уиндоуската програма Defender.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Windows 10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
каквото дарво е и виндвос 7 по яко от виндовс хп 10 години само сажалявам за какво го преинсталирах с тоя *** *** не се знае може да размисля скоро време
96
2
 
0
 
! Отговори
ASD преди 8 години
NISHTO NE SME ZAGUBILI
95
4
 
0
 
! Отговори
Старият прозорец преди 8 години
Аре, ве, (к)убунтовци, вашата ОС става само за интернет. Опитайте да направите някаква настройка или да подкарате някой драйвер и ще ви гледам сеира. Разликите в различните версии на Убунту примерно е огромна. Всеки, решил, че е програмист пише и маже и прави някакви библиотеки и после става манджа с грозде. Няма никакъв мениджмънт. Линуксът отдавна е изтърван и твърде много хора го човъркат, вече няма и ясна визия.Дибало вървяло под линукс, а другите 1000 игри ?
94
1
 
6
 
! Отговори
Също Анонимен преди 8 години
До АнонименАз си ползвам Минт (вкл. и за служебна работа) и съм много доволен. Допреди време, докато свикна, ползвах Dual Boot, но впоследствие съвсем махнах Windows-a и си минах изцяло на Linux Mint. Без бъгове, без ядове... Пробвал съм и други графични среди, но MATE като че ли е най-стабилна, лека и функционална. KDE си има бъгове, GNOME3 е много тежка и неудобна за работа. Става по-скоро за таблети и разни др. мобилни устройства. Дори вървят някои игри за Windows, напр. Диабло 2. :-)
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Linux Mint за тези които ползват компа за интернет, мейлове и филми :)Приятна линукс система (Дебиан) с подна на Windows графика. Няма лиценз, не краде телефонни книги и лични данни, не шпионира, не създава ядове и има набор от свободни програми вкл офис. Чудна система за лична употреба.
92
2
 
3
 
! Отговори
Ей преди 8 години
така и не се научихте да си проверявате глупостите, дето ги пишете...Обновяването ще е автоматично (задължително и без отмяна) само на Windows 10 Home версиите. На Pro и Enterprise ще е както досега.
91
0
 
11
 
! Отговори
DTMF преди 8 години
Аз все още нищо: стоя си с XP. От ОС много неща не искам, освен да комуникира правилно между устройствата. Защитавам се с външни устройства и външни ми са всички програми. Визията ми от 15 г е като уин98 и по-хубава за мен няма. Десктопът: тъмносин, не ми торзози очите, без светлосенки, бе ефекти. Шаренниите на всички ОС ги гледам 3 мин след преинсталацията. Радвам се на живота (и на използването на програмите и интернета) и не ми пука с каква ОС съм.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безплатен обяд няма, забравихте ли , умници? Само сиренцето в капана за мишки...
89
3
 
4
 
! Отговори
гяягя преди 8 години
Използвам го от първата тестова версия преди година и нямам никакви проблеми и оплаквания. Промените са дребни, а за тези програми - ползват ги само ***. Медиа център - глупости. Всеки си има любима програма за гледане на филми. Тези които не го харесват са просто *** *** алчета, нямащи си друга работа освен да хранят другите. Ползвай го 1 седмица минимум и тогава кажи дали ти харесва, а не само от коментарите по форумите или от 1 час ползване.
88
0
 
6
 
! Отговори
dp преди 8 години
110 (Онанимен), приятна илюзия и верятно покриваща се с реалността - доста възможно е тия които могат да ти преровят системата нямат интерес да го правят.Но не знаеш какво прави машината ти когато получи мрежа, когато получи сменяем носител и т.н., нямаш достъп до сорсовете на сума ти ключови неща.Потребителите на комерсиални операционни системи нямат недостъпни данни на тях,не всеки може да стигне до данните им но са безкрайно далеч от това никой да не може да им ги прочете.
87
3
 
5
 
! Отговори
dp преди 8 години
Съществената промяна е, че вече човек няма контрол над обновяванията, т.е. MS могатда си троянстват на воля легитимно (винаги са го могли но можеше да бъдат хванати в лъжа).Инах от NT или нещо такова - 90-те - насам промените отгоре са само козметични, от XPнасам в посока видимо влошаване. Работещата част отдолу явно не я пипат особено (нищо ново).За вярващите, че линукс им дава някаква сигурност си остава вярата, нищо повече.GPL не им дава нищо, не и на потребителите - освен илюзията.
86
1
 
3
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До Анонимен 105, астра линукс не е лош ..и за 'джиткане' дори
85
0
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 8 години
До ZENКак го къстъмизираш, ако не е проблем да кажеш?
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статия написана от некомпетентностни индивиди. Единствено обновяването по така известно в таз статия е нещо което някой с IQ 30+ няма да може да преживее защото няма да се ползват не легални софтуери лесно. Всичко друго е простотия
83
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами има просто бе червени тролчета, като не искате да ви подслушват си инсталирате някоя руска ОС и си джиткате...oh wait...
82
4
 
21
 
! Отговори
dj преди 8 години
След ХР-то нищо вече не е същото... Крайно време е Андроида да може да работи с win приложенията и майкрософт да се закрие!
81
4
 
7
 
! Отговори
не-по-кътнат преди 8 години
Стига сте лъгали! Днес инсталирах Windows 10, от Windows 7. Media Player-а си остана непокътнат.
80
1
 
9
 
! Отговори
бла бла преди 8 години
драскача написал статията е пълен неадекватник.С Windows 10 не могат да се пускат дискове Blu-ray и DVD. Всеки, който се опита да гледа диск ще бъде помолен да си купи специално приложение за това от Windows Store.Има обаче безплатни алтернативи като VLC Media Player. Съществуват и някои по-неизвестни. Когато се използва един път, програмата може да бъде заложена за използване по подразбиране."
79
3
 
1
 
! Отговори
dexter до 92 и 94 преди 8 години
То така става като ползваш компютъра за фейсбуук и да пишеш по форуми.....
78
8
 
17
 
! Отговори
seira преди 8 години
Win 10 е даден на Главна прокуратура на Русия за кражба на данни и информация, за ползващия я потребител!!!