Какво загубихме като инсталирахме Windows 10?

Не прави всичко както предшествениците си
20 авг 2015 09:32, Александър Попов
132
Какво загубихме като инсталирахме Windows 10?
Снимка: Reuters, архив

Рекламата ни залива отвсякъде, така че не е трудно да се открие какво ново предлага Windows 10. Това, което може да бъде по-интересно обаче е какво изчезва с пускането на новата операционна система на "Майкрософт" и как можем да възстановим функции, които ни липсват, пише ДПА.

Ясно е, че Windows 10 не оправдава напълно рекламата, че може да прави всичко, което предшествениците му правеха, отбелязва германското компютърно издание Чип.

На някои хора вече може да им липсва Windows Media Center, който вървеше със седмицата и осмицата за възпроизвеждане и стрийминг на филми, снимки и музика. На тези, които им липсва, има безплатен софтуер - Plex.

С Windows 10 не могат да се пускат дискове Blu-ray и DVD. Всеки, който се опита да гледа диск ще бъде помолен да си купи специално приложение за това от Windows Store.

Има обаче безплатни алтернативи като VLC Media Player. Съществуват и някои по-неизвестни. Когато се използва един път, програмата може да бъде заложена за използване по подразбиране.

Малките приложения, на които се радваха феновете на Windows 7, от часовника до календара и информацията за времето - вече ги няма. За тези, на които им липсва, има безплатна програма 8GadgetPack, която ги връща.

Функцията за обновяване също е променена. Докато потребителите преди можеха да избират между задължително и незадължително обновяване, сега има само задължителни обновявания. Трябва да се отбележи също така, че с пускането на Windows 10 ще бъдат деактивирани всички антивирусни програми с изтекъл лиценз и ще бъдат заменени от уиндоуската програма Defender.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Windows 10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Българските дават студентски лицензи само че не вървят как трябва , аз уча в ТУ-София и пробвах няколко Windosa - скопени са .. някой програми не вървят..
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
windows 10 pro е супер. И windows mobile 10 също работи добре
75
1
 
28
 
! Отговори
mda преди 8 години
Все още нищо не е загубено, защото не е инсталиран :)
74
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Tulski Много хора са на Linux , информацията ти не е вярна..
73
3
 
5
 
! Отговори
limonad преди 8 години
точно с Маркета дойде най-голямата простотия в този Windows. нито може да разбереш кои приложения са одобрени от Microsoft като работещи и съвместими. Инсталирах 2 миналата седмица - и никъде не мога да намеря как да ги махна (unisnstall). нито са в Add/remove programs, нито от маркета има бутон да се махнат.Като цяло е хубав, но нещо има доста двусмислици, които трябваше да направят доста по ясни за потребителите. Така, че едва ли ще препоръчам на някой скоро да си го купи. аз не бих.
72
12
 
6
 
! Отговори
Петракиев преди 8 години
Стига сте плакали!От две седмици съм на "10" и:1. Не е кой знае какво и в повече,но работи по бързо2. Нищо не ми затри и всички "програми" работят нормално3. За обновленията е вярно,но какво от това.4. Относно плейерите на чичо ви Бил,досега не съм ги ползвал.Или VLC или GOM5. "10" си намери драйвъри и всичко необходимо
71
6
 
4
 
! Отговори
Минт преди 8 години
Червеното хапче и за мен
70
6
 
30
 
! Отговори
s преди 8 години
Windows 7 forever !
69
1
 
1
 
! Отговори
Кондорко преди 8 години
До shadyт.2 Кажи довиждане на тия програми
68
9
 
11
 
! Отговори
Аристократ преди 8 години
До TulskiАми тя вече Линукс сървер системата се наложи на сървер ниво, защото при професионалистите матрьошката наречена Уиндоус Сървър не става за нищо от страна сигурност. Сега явно Уиндоус ще бъде основна система на бизнес потребителите. За хоум юзъра само кражба на лични данни и бан на краковете за игри и софтуър. Кораба потъва, снимай ...
67
1
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
До АнонименТака, и до сега никой нищо не е пипал - чакали са да дойде Win 10, за да почнат. Ами смешно е.
66
4
 
1
 
! Отговори
до shady преди 8 години
офис пакета ще ти изгърми със сигурност
65
4
 
3
 
! Отговори
Ми просто преди 8 години
До Не точноТака както антивирусната изстрива съмнителни файлове и вируса. Те така. Пише го навсякъде по IT форумите. Няма да седна да си го изсмуча от пръстите. Геймъри сме все пак трябва да се информираме.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пян_ГъВажно е съдържанието на компютъра ти, през IP-то просто се стига до него.
63
6
 
0
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
Пълни глупости. Оптимизацията е изключително важна, иначе си слагай AMD с 8 ядра, 6 от които са idle :D. На BF4 от раз ми вигна 10-15fps.
62
5
 
20
 
! Отговори
Линус Торвал преди 8 години
Мен Убунту-то ми пее, батко. летиме, далеч от Микро Меките Китки.
61
11
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
Не си спомням да е излезнала нова OS, без да предизвиква "компетентни" коментари за влошено качество. Повечето хора ползват PC на съвсем елементарно ниво и разликите изобщо не ги засягат. Иначе при (професионално) сравнение между нова и предишна OS обикновено се вижда, че е танто за кукуригу. А за шпионажа - важен и IP адресът, не лично вашето PC и OS, защото утре може да го смените, но ще се закачите за същия кабел:). Каквато и да е OS, всичко минава и се взима от вашия PROVIDER!!!
60
3
 
13
 
! Отговори
... преди 8 години
Губим сигурност, ако за такава въобще някога е ставало дума при Microsoft - лични данни се качват в "облака" без наше разрешение... Пълно незачитане на правото на потребителя да си защити данните.
59
3
 
2
 
! Отговори
Не точно преди 8 години
До УжасаТова хубаво го постнаха в 9гаг ама изезе, че не е точно така. Как си мислиш, че ще тръгне да трие лични файлове??
58
3
 
11
 
! Отговори
Бил Гей преди 8 години
Какъв Уиндоус , какви 5 лева ?!? Още ли се връзвате на близалките на Бил ??