Технологиите в колата – трън в окото на шофьора

Знаете ли за какво служи всеки бутон в колата ви?
31 авг 2015 11:07,
12
Технологиите в колата – трън в окото на шофьора
Снимка: Reuters, архив

Производителите на коли се надпреварват в това да сложат какви ли не електроники в новите ни коли. Навигацията е вече даденост, множество модели вече сам-сами паркират колата ни, а вече може и да бъдат отключвани дистанционно, ако загубим ключовете.

Уви, изследване на американски учени, цитирано от вестник ''Дейли Мейл'', показва, че това е излишно. Учените твърдят, че собствениците на автомобили не обръщат кой знае какво внимание на високотехнологичните екстри в тях, защото те ги объркват.

Изследването повдига въпроса дали всъщност производителите не изпреварват времето с високите технологии, които предлагат в автомобилите.

Оказва се, че шофьорите често не се възползват от екстрите. Резултатите от изследването сочат, че 20% от притежателите на нов автомобил са се възползвали от едва половината екстри, които автомобилът им предлага. Дори те са имали 3 месеца, за да успеят да разучат функциите на возилото си.

В категорията от неизползваните функции са възможностите да си резервират билети и хотели, информация за бензиностанции и ресторанти по маршрута, както и най-близкия безплатен wi-fi. Над 40% от взелите участие са заявили, че не се възползват от тези екстри.

Оказва се, че и опцията автомобилът сам да се паркира също бива пренебрегната. И така шофьорите в крайна сметка плащат повече за ненужни технологии.

Изследването потвърждава, че ерата на смартфоните е тук и е в пълна сила. Много от шофьорите, особено тези между 21 и 38-годишните разчитат повече на смартфоните си за да търсят услугите, които иначе пренебрегват от колата.

Какво обаче се оказва най-полезно според шофьорите? Взелите участие посочват като незаменими помощници парктрониците, предупредителната система за сляпата зона, както и системите за избягване на удар са незаменими помощници.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
сред най-използваните нововъведения и подобрения са тези които просто няма как да пренебрегнем "помощници парктрониците, предупредителната система за сляпата зона, както и системите за избягване на удар са незаменими помощници." мммм дааа незаменимо изследване
7
0
 
9
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Е как да я оставя да паркира сама има 60-70см повече разстояние и тя ми се сърди, нямало достатъчно място обикаля за да намери друго ... да ама тука местата са кът.... На мен ми трябва 20см повече за да паркирам 5м кола и да я залепя за тротоара, докато същата технология ми казва че е невъзможно! Е на нея ли да вярвам или на себе си?
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ги кара да купуват моделите с "всички екстри". Цената от производителят е за базов модел и всяка екстра си се доплаща. Ако си искал да има "информация за бензиностанции и ресторанти по маршрута" си си платил и имаш. Ако не искаш не си го взимаш.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и айфоните са тъпизам ама никой не го казва.90% ги ползват за "чатене" и "фейскане" което си е чиста загуба на време но ...........за *** умора няма, само се поти.
4
2
 
11
 
! Отговори
pioner преди 8 години
Имах познат който ходи на курс за да може да кара новата си Тойота
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баш пък какъв кочиняк са сложили на снимката. Леле-мале!
2
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
парадокс че колата вътре има бутони за какво ли не, а двигатела с вътрешно горене е от 100 години ..... но да, "не могат да измислят алтернативно гориво"
1
2
 
61
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Производителите почнаха да залагат на ненужните екстри, но да забравят какво е да правят качествени коли. Повечето нови са така направени, че да избутат гаранцията, после ремонтите излизат златни.