Скот Кели с рекорд сред астронавтите на НАСА

По време на полетите си той е прекарал в Космоса 383 дни
17 окт 2015 19:30,
10
Скот Кели с рекорд сред астронавтите на НАСА
Скот Кели. Снимка: Twitter

Командирът на екипажа на Международната космическа станция Скот Кели постави рекорд сред американските астронавти по пребиваване на орбита, съобщиха от НАСА.

Общо по време на полетите си той е прекарал в Космоса 383 дни, подобрявайки постижението на колегата си Майкъл Финк.

"Този рекорд е важен, тъй като всеки нов ден на орбита помага по-добре да разберем как влияят продължителните полети на физическото и психологическото състояние на човека, а това е необходимо за подготовката на полети до Марс", отбелязват от космическата ведомство на САЩ.

НАСА припомня, че абсолютният рекорд по престой на орбита - 879 дни - принадлежи на руския космонавт Генадий Падалка, който през септември се завърна на Земята след поредната си работа на МКС.

Кели е написал в Twitter, че днес през свободното си време се е любувал на Хималаите през илюминатора. Планината толкова харесала на астронавта, че той е решил да се изкачи на нея, когато се завърне на Земята.

Кели се отправи на сегашното си пътуване към МКС на 27 март заедно с руския космонавт Михаил Кориненко. Това е първата международна експедиция, която ще продължи 1 година. Досегашните бяха 6-месечни. Кели и Кориненко ще се завърнат на Земята на 2 март 2016 година. Тогава Кели ще е бил в космоса 522 дни.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
10
 
0
 
! Отговори
75 преди 8 години
Глупости. Най-дълго време в космоса е стоял Путин!
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видели са те, у Кривунделово тиквите от космосот.
3
3
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Щастливи хора са астронавтите,видели света от космоса,почти като богове.Малка е планетата и от високо всички...страсти които кипят там,изглежда...смешни.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сър Кели, я обясни как се пътува тогава 6 месеца до Марс затворен 3 на 3 метра, че след това и да построиш база на Марс.
1
1
 
14
 
! Отговори
SD преди 8 години
Така ли ?Добре ч, е е изстрелян с Ракета носител на ..... .

Спонсорирани публикации