Сред топ страните сме по бърз 4 Mbps интернет

Малко над 5% в света ползват интернет със скорост от 25 Mbps
16 дек 2015 22:15, Елена Кирилова
33
Сред топ страните сме по бърз 4 Mbps интернет
Снимка: www.pixabay.com

Южна Корея и България са първенци в света по проникване на интернет със скорост от 4 Mbps, като и в двете страни 96% от уникалните IP адреси се радват на връзка със средна скорост, която надвишава този праг, сочи докладът State of Internet на Akamai за третото тримесечие на 2015 г.

Според него средната скорост на интернет връзката в света е нараснала с 14% спрямо предходната година до 5,1 Mbps през третото тримесечие на 2015 г. Същевременно само малко над 5 на сто от потребителите разполагат с широколентова скорост от поне 25 Mbps.

Akamai е открила, че в 126 страни е отчетено увеличение на средната скорост на интернет връзката спрямо миналата година, която варира от 0,2% в Япония до 147% в Конго – единствената държава, в която скоростта е скочила повече от двойно през предходната година. В 19 страни пък интернет скоростта е спаднала на годишна база, като това варира от 0,6% в Намибия до 64% в Судан.

Седем от десетте топ страни/региони се радват на ръст на годишна база, а седем – на растеж спрямо предходното тримесечие.

През януари Федералната комисия по комуникациите в САЩ промени своя праг за широколентовия интернет от 4 Mbps до 25 Mbps.

Глобалното ползване на интернет със скорост ot 4 Mbps и повече (старата дефиниция за широколентов интернет в САЩ) се е увеличило с 9,8% на годишна база, достигайки 65% проникване. Ползването на 10 Mbps е скочило с 19% спрямо предходната година, така че достигна 27% проникване в света, докато това на 15 Mbps е отбелязало ръст от 21% на годишна база, достигайки 15%.

По-важното е, че глобалното приемане на скорости от 25 Mbps и повече (сегашната дефиниция за широколентов интернет в САЩ) се е увеличила с 15% на годишна база, а навлизането му 5,2%. Всичките 10 топ страни в момента се радват на двуцифрен процент на проникване на широколентов интернет. Само Южна Корея може да се похвали, че всеки един на пет души в страната ползва широколентов интернет.
Както и в предишните си доклади, Akamai се позова и на данните за мобилния трафик, събрани от Ericsson, която оперира в повече от 180 страни, а потребителската ѝ база представлява повече от 1000 мрежи. Според новите данни обемът на трафика на мобилни данни е нараснал с 14% спрямо предходното тримесечие и с 65% спрямо миналата година.

Мобилният трафик на гласови данни продължава да запазва нивото си, но мобилните данни продължават да растат непрекъснато. Последното се дължи най-вече на мобилните устройства, както и на ръста в средния обем данни, най-вече защото потребителите на мобилни устройства гледат повече видеа.

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: широколентов интернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
Aма и по простотии тъкмо гледам и се мая що ми бе слаб пък на мен нета и ми бави ами интересното е кои ли е гладен да попитам с наи много пари около мен само че какво се получава признание нема що ли да попитам ами щото си има няколко деца на 40 с акъл на 13или 15 и си злобкат само искам да попитам срам ли нямат и на децата се оплават ама така са научени затова в държавата ред няма ко ще и папата доиде се една полза ама да се подиграват могат е кои е *** питам
21
2
 
1
 
! Отговори
Da be! преди 8 години
Хей тексасецо,ти пък емигранче каде се редиш със смешната американска скорост. Факт е, че по интернет статистика къртим!
20
2
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
интересно мие вав виваком предлагат нови скорости пуснах договр за тях няма промяна та кадее барзи интернет за някои служители е са там може би като некои де носят клиуки от едно време кои кво и съответно злобата и зависта са големи та чак сношения имат с теленор но за всичко и за всеки влак си има пътници
19
2
 
6
 
! Отговори
Див Селянин преди 8 години
Верно е, скоро се сдобих със страхотен 4G - четири каки дето им стимулирам G точките!
18
1
 
3
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
в много страни 25 Mbps съществува, но се предлага на много високи цени и затова 90% от потребителите предпочитат да останат под 10 Mbps...
17
2
 
4
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Брей от тези жълти кабели ли тече тоз интернет така силно май трябва да си купя и аз от тях за да си ускоря нета :)
16
3
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До 24Да те светна, че това с каква скорост ти се зарежда дадена страница в нета зависи от процесора на компютъра ти, пал.ячо , а не от връзката ти с интернет!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната платена новина .Пишете измишльотини но поне не насирайте.Някой ви е дал жълти стотинки за да пръднете а ви е сте се наакали
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
доообре е тексасецо,90% на виваком са на 20-100 GBps.т.е. 20-100 пъти над твоята костенурка
13
5
 
5
 
! Отговори
Извънземен преди 8 години
За тези които са преписвали статията:Радвам се на 1000mbps download и 100mbps upload. Живея в Тексас. Доставчика ми на телевизия и интернет е Google -fiber.Наздраве от Тексас на вашите 4mbps.
12
12
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Широколентов интернет в Хамерикяанските съединени щати достига 25 Mbps.Това е най-голямата скорост в Хамерика!Аз съм на такса 15 лева и имам скорост 100 Mbps!То пък на хамериканското общество за какво им е бърз нет? Макдоналдс-а е нон стоп. За къде да бързат......
11
2
 
4
 
! Отговори
Миро преди 8 години
До АнонименНе съм съгласен. Може да се каже че е много по-свободен от преди, но пак ще ти трябва няколко дестки милиона за да си вземеш лиценз. И да не забравяме колко време бяхме само с Мтел, и после колко време бяхме само с Мтел и Глобул. Все още се усещат картелните споразумения - само сравни договорите на различните оператори.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МироТелеком пазара е напълно свободен. Аз се сещам в момента за 5 телеком оператора, които имат GSM лицензи. Но просто никой не иска да инвестира в България в това отношение - малък пазар и бедни хора.
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че интернета ни е читав, да ни забавлява, че досега да сме ги изклали онези от жълтите павета!
8
11
 
4
 
! Отговори
Миро преди 8 години
Сравни:1. Бранша на интернет провайдърите които са сравнително дерегулирани и има доста конкуренция.2. Бранша на телекомите, където веднъж на 10 години държвата продава лиценз на 1 нов телеком да се включи на пазара.3. Български Пощи, изцяло държавно дружество.Заключение: Аз казвам че Български Пощи трябва да се ликвидира, а бранша на телекомите да се дерегулира. Мнения?
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4 Mbps означава 4 Megabits per second. 4 мегабита са 500 килобайта в секунда. Аз с толкова свалях през 2003-а. Дайте линк към статията, която сте превели - да видим реалното съдържание на статистиката.
6
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е така защото мутрокомунистите и хабер си нямат от този бизнес, иначе досега да са го "регулирали"
5
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на първо място да сме, файда никаква. Примиер тиква, който краде и само влачи държавата надолу.
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да, сега сме първенци, защото до 2002 г. карахме на аналогови телефони и модеми. извадихме късмет поне с интернета в тоя живот.
3
15
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
4Mbps бърз интернет... Че то дори 3G то на телефона е поне 5 пъти по-бърз бе ееейй! Що не пишат, че няма читав оператор, който да предлага 4G в България например, а?