САЩ искат информация за все повече хора от Google

Въпреки това правителството пуска запитвания за по-малък обем от данни
18 дек 2015 18:27, Елена Кирилова
11
САЩ искат информация за все повече хора от Google
Снимка: архив Ройтерс

Американското правителство е поискало от Google информация за по-голям брой хора спрямо година по-рано, но запитванията са били за по-малко по обем данни, пише Bloomberg.

Според компанията има 4% по-малко запитвания за достъп до лични данни от страна на правителството, свързани с криминални разследвания, през първата половина на 2015 г. в сравнение със същия период през 2014 г. Но от друга страна, има 45% увеличение в броя на хората, към които са били насочени тези запитвания.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания започна да обявява по-детайлна информация за правителствените заявки.

През юни 2013 г. Google призова американските власти да ѝ позволят да разкрива повече информация за подобен тип запитвания, като всичко това влиза в нейния доклад по сигурността.

В средата на ноември Facebook обяви, че правителствените заявки от цял свят за достъп до акаунтите на нейните потребители са се увеличили с 18 на сто през първата половина на 2015 г. Те са достигнали 41 214, а по-голямата част от тях са дошли именно от страна на САЩ.

Обявяването на тези данни показва, че технологичната индустрия се бори за по-голяма прозрачност по отношение на желанията на правителствата за получаване на достъп до потребителска информация.  

Още новини от технологичния свят можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Когато истината е с теб, няма какво да ти вземат. Истината която говориш е душата ти. Говориш ли истината ти си чист пред съвестта си. А това дали ще те натопят е съвсем отделен въпрос.П.С. Най-големият страх на човека е самият страх, на който може да бъде подвластен!
5
1
 
11
 
! Отговори
До преди 8 години
Под защитата на данните, имат в предвид да ги запазват в архиви и ако тръгнеш да говориш или да правиш нещо което не им харесва, да ти кажат - "Ем пич, помниш ли онова нещо което търси преди 4 години, ако не млъкнеш ще стане леко публично".
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахха те в Яндекс не питат за данни, направо като се регистрираш и влизаш в базата на КГБ :)
3
1
 
13
 
! Отговори
Оруел преди 8 години
1984
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно, минавам на Яндекс
1
0
 
17
 
! Отговори
питам преди 8 години
Гуугъла ми пусна една табела, която няма никакъв знак за изключване. Доколкото разбрах става въпрос за защита на данните ми, и ако приема мога да си сърфирам спокойно. Някой може ли да ми обясни за какво става въпрос всъщност? От два месеца не се маха. Много са заинтересувани да ми пазят данните!