Българска компания изстрелва наносателит в Космоса

Мисията ще се случи с услугите на SpaceX
4 юни 2020 15:03, Анисия Иванова
63
Българска компания изстрелва наносателит в Космоса
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Българската технологична компания EnduroSat планира да изстреля втори сателит до Космоса в края на тази или началото на следващата година. Първата мисия на компанията беше през 2018 г. , когато до Космоса беше изстрелян наносателит с информационни и образователни цели.

Новият сателит обаче ще бъде шест пъти по-голям от предходния. Това каза Райчо Райчев, създател на българската компания за наноносители EnduroSat и програмата "Космически предизвикателства", в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"В последните 10 години рязко се промени начинът, по който се създават космически мисии – ако допреди това бяха държавни, сега се появиха предприемачи със сериозни амбиции. Секторът се основава на тежък инженеринг и регулации и обикновено това налага да се стартира с многомилионни и милиардни инвестиции", обясни той.

"Компанията се развива добре, за трета поредна година успяваме да отбележим значителен ръст в продажбите и броя на клиентите. Планираме да увеличим екипа си от 50 души с още 50% в следваща година", каза Райчев.

С новия сателит ще революционализираме космическия сектор. Сега мисията ни е много по-мащабна и комерсиална, заяви Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat.

България продължава да търси своя еднорог. Секторът, в който EnduroSat работи, е дългосрочен, но аз вярвам, че това ще е първата такава компания. Това мнение изрази Павел Езекиев, управляващ партньор в Neo Ventures.

Мисията, планирана за края на тази или началото на следващата година, ще се случи с услугите на SpaceX и нейната ракета Falcon 9. Името ѝ ще бъде SPARTAN, стана ясно още от разговора.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
до ИКИТ преди 3 години
До ИКИТАбе като започнаха успехите, на яслата се наредиха разни ***. 82 бе още по времето на Кирил Серафимов и се създаваха български неща, после руснаците им даваха, а те им служиха и така до наши дни.....
51
4
 
1
 
! Отговори
плащач на данъци преди 3 години
Колко държавни пари дето могат да идат другаде ще изгорят за тая глупост? Хамериканците да си горят доларите за бездната. Ни нямаме толкова че да си го позволим.
50
0
 
7
 
! Отговори
космически изследван преди 3 години
Космически изследвания в България имаше само до Кирил Серафимов. Той имаше глупостта да назаначи на работа все партизански чеда на видни партийни функционери, които с доноси успяха да му съсипят кариерата. Лошата новина е,ч е тези деца на другарете съсипаха много кариери, но как хубаво сега не допускат никой да им заеме местата. Дори докторанти не могат да изкарат, ама иначе биогарфиите им изобителстват с разни помпозни термини и нулев потенциал. Всичко маде ин Раша. В кооперейшън.
49
0
 
2
 
! Отговори
щек преди 3 години
Отделно производстовто не е толкова вероятно да е в Китай защото там обикновенно се произвеждат неща от стотици хиляди и милиони бройки като лаптопи, смартфони и тем подобни потребителски електроники, а не сателити и т.н. Нормалано е човек да не е запознат с тези неща ама поне не бълвайте глупости като не знаете. Влез в сайта на компанията и виж какви отворени позиции имат. Дали са за сглобяване или са за електронни и софтуерни дизайн инженери
48
0
 
1
 
! Отговори
щек преди 3 години
до анонимен 53 :Личи си, че нищо не разбираш от разработки и производствен процес. Важно е къде се разработват нещата, това е високотехнологичното и високата добавена стойност, а къде се произвежда не е чак толкова интересно. В Китай все още почти нищо не се разработва от новите технологии. Ще дръпнат и там някой ден ама засега са далеч. Не само съм инженер ами и работя по западноевропейски и китайски проекти.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Като инженер се радвам, че се правят и компании, които се занимават и с по-интересни и високотехнологични неща, а не само софтуерни компании дето правят сайтчета, апчета или финансови трансфери."Ти хубаво се радваш, ама нещата за които се радваш не се правят в България. В България може и да се сглобяват, но хайде покажи къде в България се произвеждат. Не можеш да кажеш и покажеш, нали? Радваш се, ама за китайските инженери се радваш... Не знаеш и ти за какво се радваш.
46
1
 
4
 
! Отговори
щек преди 3 години
Като инженер се радвам, че се правят и компании, които се занимават и с по-интересни и високотехнологични неща, а не само софтуерни компании дето правят сайтчета, апчета или финансови трансфери.
45
1
 
3
 
! Отговори
щек преди 3 години
До българинИсторията на българина работил с Вернер фон Браун не е фейк. Виден Табаков се казва.Имаше изложба за много неща от живота му във Физическия факултет. Родом е от едно белоградчишко село. Ако не бъркам е единственият българин, почетен професор на НАСА. Завършил е дългата си кариера в универистет в Синсинати. Евала иначе и на това момче разбира се.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрах само , че сателит ще изтрелват и нищо друго. Какво произвеждат тия и кой ги финансира ? Намирисва на пералня
43
0
 
2
 
! Отговори
сам го каза преди 3 години
До българинИмам поглед отблизо на взаимоотношенията в БАН, майка ми работеше там. Пълно с агенти на КДС и прочие.Просто са на ключови постове в тази област. Сам го каза. Райчо е частник. Дори не е завършил природни науки, а социални.
42
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 46Да добавя, че не виждам връзка между БАН и новата частна компания.Ако има такава, моля обясни?Имам поглед отблизо на взаимоотношенията в БАН, майка ми работеше там. Пълно с агенти на КДС и прочие. Не мисля че съм наивен.И въпреки тях, още се намират добри български учени и инженери.
41
6
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 46Нещо не можах много да те разбера.За кое съм бил наивен, пък в същото време за наносателитите съм казал вярно???Малко объркано звучи.
40
1
 
6
 
! Отговори
до Българин преди 3 години
Много си наивен. Това за наносателитите е вярно. И я по-добре трай. Че синът на един от добрите в Българската наука не завърши висше образование. Детето на Митко Гогошев. И провери от коя партия са най-многобройни членове от ИКИТ, както и чиновете на някои т.нар учени там. Успехи, успехи......така е, като *** сме.
39
6
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 37Е а ти земи та направи сателит сам, щом смяташ, че е нищо работа, изстреляй го в Космоса, установи комуникация с него, па тогава ела да ни се похвалиш какво си направил!А, да, и още нещо! Да не забравиш да вземеш и телеметричните данни от твоя сателит и да ги споделиш с нас!
38
7
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Браво! Най-после истинска новина за истински успех на българи в космическата индустрия!!!Буди недоумение и стъписване лично мен, българин който в такива моменти истински се радвам, неадекватните коментари на много пишещи тук.На фалшивите новини се радват като обезумели, а истинските oплювaт?!?Пръв помощник на Вернер фон Браун бил българин? Ау, оу, яко!На Нийл Армстронг памперса му изработен от българин? Ей, ай, супер!А сега, кибритена кутийка било...
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредният космически ***, някаква мания е станала с тия наносателити, всеки университет прави някаква бесмислица само да се свързва името с космическа технология, и цялата работа с оня космически буклуджия мъск, дето си изстреля таралясника в космоса да си направи реклама.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснали сте да напишете най-важното в новината: Какво ще върши нивият сателит? Ще шпионира? Ще излъчва телвиозионен канал или интернет или сателитна телефония? Каква ни е на нас обикновените хора ползата от него?
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалкарcка работа...
34
2
 
6
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Потресен съм от заглавието :( Наистина глагола "случва" доби популярност от полуграмотните коментатори канени из телевизии, но реално е нескопосен превод от английски. В българския език си има точни думи за определни действия и случва се изразява случайно събитие! Може да се случи природно явление, земетресение дори бременност, но ако чакаме да се изстреля спътник или "оправи" държавата със случване, няма да стане
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е живо и здраво момчето,нека си работи като има желание!Другото не е толкова важно.