IT секторът недоволен от вдигането на прага за осигуряване

Според бранша това е направено без анализи и е лош сигнал
126
IT секторът недоволен от вдигането на прага за осигуряване
Снимка: БГНЕС

Шест браншови организации в областта на високите технологии изразиха несъгласието си максималният осигурителен праг от април да е 3400 лв.

Повишаването му беше прието вчера от Народното събрание в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Публичната позиция на IT сектора е, че вдигането на прага е направено без анализ, без оценка на въздействието.

В позицията си шестте браншови организации посочват, че това е лош сигнал за бъдещето на българската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: осигурителен праг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Получава човека примерно 6000 лева, но го осигуряват на максимума от 3000 лева. Какво следва от това? Първо и второ са обезщетенията за болнични и безработица, но най-лошото е размера на пенсията. От висотата на своите 6000 лева бруто, пада в началото на тавана на пенсиите, а след десетина години и под тавана. А след 20 години, пенсията му пада и под минималната пенсия.
66
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Получава човека примерно 6000 лева, но го осигуряват на максимума от 3000 лева. Какво следва от това? Първо, болничните са му по 70% от 3000 за първите два дни, после са 80%,, което е 2100 и 2400 лева, а нетната му заплата е 5028 лева. Резултатът е, че такива хора си пускат платен отпуск вместо болнични, докато го имат, разбира се, но какво прави при операция, при която е шест месеца в болнични? Нормално ли е да не си ползва отпуската, заради болничните? За безработица обезщетението също е ниско
65
12
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Вдигането на максималната осигурителна сума е в полза на работещите в IT сектора, както и на всички с по-голями заплати. Това е повече от ясно. Не искат по-висок праг само работодателите, защото трябва да плащат по-високи осигуровки.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27,А не може ли да ти го проумее тъпата кратуна, че не всички "бачкатори" са с пари под масата?! В нашата фирма всичко е официално, превежда се по банка, нямаме пликове, нямаме бонуси. Имаме хора на минимална работна заплата, на които им взимат по 150 лв на месец данъци (както знаеш нашата *** е една от малкото без необлагаем минимум). В "белите" страни данъчното бреме е солидарно, тук го носим ние бачкаторите.
63
3
 
2
 
! Отговори
До IT преди 2 години
Ти трябва да си болен по няколко месеца в годината. Ако наистина е тъка, много съжелявам.
62
5
 
5
 
! Отговори
IT преди 2 години
Напротив, ако човек не издребнява повишаването на прага е добро. Хората си правят застраховки за непредвидени случаи, а тук се опитват да ме убедят, че спестявайки ми няколко десетки лева от заплатата ми правят услуга, а половината колеги не смеят да излязат болничен, че им "издиша" веднага заплатата
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квалифицираният труд е така, цял ден си цъкаме у фейсо и играем на игри. Даже се целим със самолетчета, но като стане труден казус решаваме задача за милиони, може да отнеме ден два -седмица. Но повечето време е купон и накрая заплатата си върви както в общината, но хоп 5к. Като решиш задача спрямо сложността хоп бонусче 3-10к. И после си дращиш от Закинтос. Ся са чуда само дали да ходя да хапна или да по цъкаме баскетче. Пък да работят работещите.....
60
0
 
9
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Хайде да вземем от ресторантьорите и да дадем на ИТ бранша, а? Не можем? Сега разбрахте ли кой реално пълни хазната? Всичко останало са далаверки и местене на въздух от едно място в друго.
59
4
 
22
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Да, така е. Аз не съм софтуерен инженер, а системен администратор. Както аз, така и повечето колеги даже не стъпваме в офиса и правим каквото си искаме. Тубата, новинарски сайтове, уикипедия. Доста скучна работа и за това взимам 6к. Шефовете ми не ги интересува какво правя стига, когато излезе нещо да съм на място. Та както виждате си развяваме байряците, но преди да стигнем до тук сме хвърлили много труд. Както казват старите, "учи, за да не работиш" При вас драги ми смехурковци вече е късно.
58
0
 
19
 
! Отговори
соц-бг преди 2 години
Хората с висока компетенция и съответно доход са привлечени в Бг единствено поради ниските данъци и осигуровки. Във Франкфурт взимах 8к Евро, обаче ми удържаха 3,5. Дмек чисто 4,5к евро в сметката. Живее се супер, чсто подредено, но не си от богатите. В София взимам 9,5к. лв, обаче чисто идват 8к. С тия пари тука си цар, нов Лексус, по голамо жилище, кръчми нон стоп, курорти, а във Франкфурт фиат500 иначе скъпо. Та ако ми вземат парите за данък тука, на тая кал и тежка кретения, си отивам на Фра
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за ИТ са тези, които по цял ден висят в Днес - сайт за безработни, които си чешат езиците просто.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отваряш си фирма, фактурираш труд, вместо заплата, във фирмата си самоосигуряващ се и плащаш 170лв на месец вместо 1200. Накрая на годината 100 кинта за счетоводство, подаваш декларацииката плащаш си данъка. Бонусите на ръка както винаги. И като теглиш чертата си спестил 8000 за годината.Допълнителното здравно пак ти го плаща компанията. Плащаш на съученик финансист за консултация и инвестираш парите на тримесечие в акции. Взимаш си дивидента, реинвестираш. За 10г са 200к, за 20г са 500к. законо
55
0
 
5
 
! Отговори
Taню преди 2 години
До коментиралите анонимни:Всеки има право на социално и всякакво друго осигуряване, хеле пък изрядните платци. Защо трябва човек да чупи лични спестявания, след като години наред е внасял яко в бездънната каца, от която други са черпели и черпят ежемесечно? Личните спестявания затовя са Лични!!! Дали ит-тата слагат настрани? Има и такива, които не слагат. Те са на прийома, че както днес са тук, утре са другаде, вероятно на по-добро. Но, изненади не липсват, особено сред по-младото поколение...
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като има ограничение на пенсиите защо да внасяш пари които никога няма да получиш?
53
3
 
1
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До АнонименЧичак, не си го пожелавай, че ще вземем да отидем и накрая пенсията ти ще я плащат от вноските на тия дето получават пари в пликче и излюскват 500лв-вата си заплата под формата на ниско качествен алкохол.
52
2
 
25
 
! Отговори
до №68 преди 2 години
Като ми вземат половината заплата на запад, поне дават насреща нещо, а тук какво получаваш? Неадекватна медицинска помощ, неадекватна полиция, никаква инфраструктура, ужасен обществен транспорт? Защо тогава да ми вдигат данъците, при положение, че няма нищо отсреща? Инфраструктура има ли? - Не. Хора умират ли на стълбите на болниците? - Да. Да си чул за намалена битова престъпност? Аз не съм. Тогава? Какво по-точно да ме задържи тук?
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага да вдигнат горният праг на пенсиите- без таван! Иначе просто няма смисъл и си е едно данъчно облагане без връзка с това, какно ще получиш един ден като пенсия! Сега, ако чакат да измрат бившите ченгета - пенсионери- не е това начина и глупаво.
50
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са недоволни, да отиват в Западна Европа, където данъците вземат повече от половината ти заплата.Не сте върхът на сладоледа.След години ще ревете, че пенсиите ви са ниски.Пенсионната система ще тръгне, както и социалната, когато се изчистят сивите неща от сивата икономика.На депутатите не им се иска да не се вдига прагът, защото ние им плащаме високите заплати, а те имат минимум принос в социалната система, да не говорим за обществото.Заради такива пенсията ми и на други, е на таван.
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмистите! Ако останете без работа винаги можете да почнете при "Христо" и да чупите парата.
48
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бутам количките в голяма хранителна верига. Пет бона на месец след индексацията тази година. Изплатил съм два апартамента в София и един на морето. Имам яхта среден клас. По-богат и щастлив съм от разни очилати програмисти.