IT секторът недоволен от вдигането на прага за осигуряване

Според бранша това е направено без анализи и е лош сигнал
126
IT секторът недоволен от вдигането на прага за осигуряване
Снимка: БГНЕС

Шест браншови организации в областта на високите технологии изразиха несъгласието си максималният осигурителен праг от април да е 3400 лв.

Повишаването му беше прието вчера от Народното събрание в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Публичната позиция на IT сектора е, че вдигането на прага е направено без анализ, без оценка на въздействието.

В позицията си шестте браншови организации посочват, че това е лош сигнал за бъдещето на българската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: осигурителен праг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
14
 
9
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Аз съм сервитьор, от 15 години работя това. Взимам средно по 8000лв. месечно, имам 170 000лв. спестени. Не плащам осигуровки. Не ми дреме. За 3 месеца на морето спестявам по 25000лв.. Ваш Христо.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мда 18Не му мисли тръгвай веднага.
25
1
 
28
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
За съжаление пак удариха изрядните данъкоплатци, вместо да наберат сивия сектор, защото по-лесно така. 50-100 лева няма да ме сринат, ама като ще плащам високи данъци би трябвало да има и привилегии. А в момента плащачите се третират точно както и тези дето укриват. Равенство било, социална справедливост. Данък "Кадърност"
24
2
 
1
 
! Отговори
Пълни глупости... преди 2 години
До Анонимен 14 хахаха тоя програмист на фирмата излиза към 20к, ако наистина е толкова добър, да се изнесе като подизпълнител за 18к на месец, така фирмата ще намали бюджета с 10%, а той ще увеличи дохода с 50%. След това може да се осигурява на колкото си.
23
9
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
Да, драги, аз карам кола за 150 000, взимам и пет цифри месечно и ще рева колкото си искам, защото АЗ издържам държавата! Аз и моите колеги, които честно и почтено плащаме всичко, докато наглият бачкатор си къта парите под масата и на ръка и си мисли колко е забогатял, като е спестил едни 200лв. месечно от осигуровки. Защото ние сме има-няма 200 000 души с нормални заплати, а бачкаторите са 1 милион със заплати под масата. Смятай месечно колко пари крадат. Милиарди.
22
1
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Охоооо, ти така си кажи. Като те побарат НАП и прокуратурата, само на ИТ ще замязаш, ще те фалират за нула време, та и в панделката има вероятност да влезеш.
21
2
 
6
 
! Отговори
Чок пара преди 2 години
Кво ви пука програмистите, нали всички сте милионери.
20
2
 
5
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 2 години
Никой и дума не обелва за земеделските производители-техният осигурителен доход се вдигна от 420 лв на 710 лв,.Не говоря за едрите земевладелци,а дребните земеделски производители.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много грешно решение! Сумарно месечно удръжките от заплатата от мен и работодателя ми (данъци, плосък данък, пенсионн и т.н.) са около 2500лв.. Плащам заплатите на сума народ, иначе казано. Вместо да се борите със сивия сектор, вие качвате прага. Най-лесно е да вземем от честните платци, нали? Иначе, повярвайте ми, много е лесно да си укрия едни 1000лв. месечно плосък данък, че и повече. Ама няма да го направя. Борете се със сивия сектор, не с честните платци, които издръжат цялата държава!
18
15
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Точно така, бачкай по 14 часа на ден. Аз съм на социална. Сега лежа на дивана, гледам тв и пия галон бира с рибка. И се подигравам с всички ИТ и прочее бачкатори. И макар аз да съм бедния, а ти успелия, злоба и завист виждам в думите ти. Е защо завиждаш на мен и моята бира. Бачкай си. Второ - много злоба у вас ИТ. Това говори само за едно - селски корени и мирис на обор.
17
3
 
8
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Някои IT-та рипат първосигнално, а това е рупор за господарите им. Такова повишаване не се бе случвало от няколко години, а то е закономерно, ако се гони туширане на инфлация, нарастване на общия стандарт и мрз. Сега, че е публична тайна, че тези данъци и осигуровки се изпаряват, буквално всеки месец, за гетa, пенсии, телкове, чaнтаджии, и какви ли не схеми, ясно е на всеки. Също, както бе отбелязано по-долу, половин България си получава стинките в пликче, но реват срещу финансовия и IT стълб...
16
0
 
12
 
! Отговори
фрийлансер преди 2 години
Аз пък не искам да наливам в продънената пенсионна система и от 10 години се самоосигурявам на минимум, даже и толкова не заслужават. В момента пенсионната ми сметка е 10 пъти по-голяма от тази на приятели със задължителни и доброволно-задължителни схемаджийски пенсионни фондове.
15
4
 
32
 
! Отговори
мда преди 2 години
Глупав народ... Ако не е ИТ сектора сте за никъде бе мишки .... Как не ви е срам, тия дето ви плащат пенсиите трябвад а ги тачите , не да ги наливате. Мислите ,че няма да отиде в чужбина ли ? Ще идем , тогава ще ревете като малки ученички. Били плащали повече данъци в Германия. Така е плащат ама и заплатите в ИТ сектора там са 10 пъти по-големи. За това се развива този сектор в България, защото сме най-зле платените в света,а имаме кадърни хора. Смешни душици, първо си платете данъците и тогав..
14
3
 
18
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Ми то от къде другаде да вземат? Като гледам, всички други браншове до един викат: "дай, много сме зле" :) И тия пари от къде да дойдат? Очевидно Брюксел скоро няма да ни прати нищо. Остава да се изтеглят заеми и... да натовариш още средната класа, дето почти я няма в България. От богаташите не може да вземеш, защото са се окопали здраво, от бедняците също. Така че - дай да теглим заеми и да вдигаме осигуровки. Тъпо, защото именно ИТ сектора подкрепи новото правителство.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема са фирми близки до властта, които плащат големи заплати в пликчета и осигуряват служителите си на почти минимална заплата. Това е масово явление и никой не ги закача. От тях биха се събрали много повече пари, от колкото ако вдигнеш данъка на няколко изрядни платци.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е недоволен? Българските робовладелци са недоволни. Аз не познавам програмист, който да не иска да е изцяло на светло. Един познат програмист взима по 10 бона на месец и се оплакваше че закона не му позволява да се осигурява на тази сума, така че си плаща допълнително на частно осигуряване.
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали ИТ по цял ден ни надуват главите за заплати по 30 000 и коли за 200 000..Сега защо реват. Имат, да плащат. Аз като нямам, нямам какво да дам.
10
27
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
и аз съм от ИТто и увеличаването на прага дори го привтествам. Готов съм да плащам защото в това правителство виждам след толкова много години някаква светлина в тунела. Убеден съм че с парите ще свършат добра работа и няма да потънат в чекеджета и гардероби!
9
19
 
11
 
! Отговори
И аз съм профи преди 2 години
Защо е този смешен плач. IT секторът ли е единствен с високи заплати?! Ментално недозрели "специалистчета". Представа си нямат какво е пенсия и пенсионна система.
8
5
 
58
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Ще ви кажа какъв е проблемът. Много от вас мрънкачи работите в сивия сектор. Криете данъци и плащате минимални осигуровки, здравни и т.н. Непрекъснато чакате държавата да ви оправи проблемите вместо да седнете на **** и да прочетете някоя книга и да инвестирате някой лев в курсове. Парите, които аз и работодателят ми плащаме на държвата са над 2500лв () на месец и срещу това получаваме идиотско управление избрано от *** т.е. вие, които винаги ще си останете бедни душици...