Мартин Шоу като инспектор Джентли: Всичко започва и завършва със сценария

Актьорът разказва за образа си в сериала
11 май 2022 16:52, Петя Славова
0

Снимка: Epic Drama

Заплетени случаи  разследва "Инспектор Джордж Джентли" в криминалната драма, която може да гледаме по Epic Drama. Персонажът е базиран на серия книги от автора Алън Хънтър, а в главната роля е английският актьор Мартин Шоу, познат също с ролите си в The Professionals и Judge John Deed.

Сюжетът ни връща към 1964 г.,когато във Великобритания границата между полицията и престъпния свят става все по-размита. Това е време, в което бумът на наркотиците започва да променя лицето на политиката. Време, в което британската младеж е на ръба на социална и сексуална революция. Инспектор Джордж Джентли е един от малкото истински мъже в Скотланд Ярд, с чувство за обществен дълг, което все по-рядко се намира, в полиция, гъмжаща от необуздана корупция. 

Джентли има забележителната репутация на неуморен преследвач на лондонските гангстери през 60-те години на миналия век, сред които и Джо Уебстър (в ролята Фил Дейвис, Bleak House), но сега, след убийството на съпругата му, Исабела, известният главен инспектор работи сред драматичния пейзаж на Нортъмбърланд, където суровите хълмове се срещат с езерата.

С помощта на младия сержант Бакхъс (в ролята Лий Ингълби, The Street), който е едновременно ентусиазиран и несигурен, понеже ще работи за легендарния детектив, те се заемат с разрешаването на тези престъпления. Бакхъс е убеден, че главният заподозрян по случая е Рики Дийминг (в ролята Ричард Анмитидж, Robin Hood), харизматичният лидер на група мотористи.
 
Първи сезон разказа три истории, несвързани помежду си като премиерата по Epic Drama се състоя на 7 май от 20.30 часа – с двоен епизод. Втори сезон дебютира на 14 май от 20.30 часа, и се състои от четири епизода. Повторенията са в понеделник и вторник от 19.45 часа.

Джентли  трябва да се справи със случаи на проституция, изнасилване, местна корупция, расизъм и педофилия. В Англия от началото на 60-те години обществото е на прага на промяната: хомосексуализмът, абортите и дори предписването на "хапчето" на неомъжени жени са незаконни, но първите стриптийз клубове и Бийтълс съвсем скоро ще се появят. Джентли трябва да следи за спазването на законите в общество, където старите ценности се сблъскват с новите и поколенията воюват помежду си. Сериалът дава също завладяваща представа за трудностите, с които е трябвало да се пребори полицията през 60-те, за да разследва и разкрива престъпленията без помощта на съвременните технологии.

Какво ви привлече в този конкретен сценарий?

Качеството на писане – за мен всичко започва и завършва със сценария. Това е единственото нещо, което гледам или на което обръщам внимание. Беше интересен и Питър Фланъри има отличен опит.

Можете ли да ни кажете малко повече за Джордж Джентли като герой?

Джордж воюва с генерал Монтгомъри през Втората световна война. Той е много твърд, опитен боец. Виждал е трудни времена и това се оказва бонус за него. Мисля, че носи много "багаж", свързан мъката от убийството на жена му. Той е изправен пред привидно невъзможната задача да се опита да промени корумпирана полиция - мисия, сложна за изпълнение от един човек.

Трябваше ли да правите някакво проучване, за да влезете в образа?

Когато сценарият е достатъчно добър, не е нужно да правите никакви проучвания. Освен това съм възпитан в културата на миналото, именно около 60-те години и познавам епохата много добре.

Какво прави инспектор Джордж Джентли различен от всички други герои от криминални сериали от телевизията?

Качеството на писането – всичко винаги се връща към сценария. Въображението на писателя и следователно качеството на актьорите, които са привлечени от него като Фил Дейвис и Лий Ингълби.

Разкажете ни за връзката между героя ви Джордж и този на партньора ви Бакхус.

Лий Ингълби е много талантлив млад актьор. Ако искате да спечелите и поддържате публиката, тогава трябва да направите неочакваното. Ако публиката е в състояние да отгатне резултата, значи сте се провалили. Но това няма да се случи с Лий Ингълби и с мен. Връзката между Джентли и Бакхус започва доста антагонистично. Първоначално Бакхус е много развълнуван да работи с легендата, която е Джордж Джентли, водещ изследовател от Скотланд Ярд.  Но и се дразни от него, защото е много придирчив, солиден и утвърден в пътищата си. Също така е бавен и методичен в подхода си.

По същия начин Джентли не харесва начина, по който работи Бакхус. Онзи кавалерски начин, по който подхожда към случая и решава нещата толкова набързо. Но Джордж намира Бакхус за доста забавен, харесва го въпреки това. И двамата бавно започват да се разбират.

Кое запомнихте от времето на снимките?

Имаше конкретна сцена, която беше направена по сценарий и трябваше да бъде заснета на покрив. В крайна сметка беше заснета в катедрала, защото в деня, в който трябваше да я снимаме, духаше бурен вятър и валеше проливен дъжд. Имаше истински военен дух сред актьорския състав, където всички бяха решени да опитат и да заснемат сцената, но това беше просто невъзможно. Обичам Ирландия, наистина ми хареса да снимам там, хората са просто фантастични и толкова приятелски настроени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари