Алексей Петров: Аз рекетьор никога не съм бил

Съчинителите на делото ми не постигнаха целта си, каза той
Обновена: 18 окт 2010 11:28 | 12 окт 2010 12:33,
98
Алексей Петров: Аз рекетьор никога не съм бил
Снимка: БГНЕС

“Вече девети месец съм в ареста и за първи път не ми се налага да доказвам, че съм Октопод на прехода. Изфабрикуваха Октопод, който трябваше да обслужва определени интереси и да се отклони вниманието от истинския октопод.

Съчинителите на делото ми не постигнаха целта си и сега по подобие на някои методи от друга епоха, за да се оправдае арестът ми, трябва да бъда квалифициран като рекетьор”.

Това каза пред Софийския апелативен съд Алексей Петров, които поиска по-лека мярка за неотклонение след като преди седмица градските магистрати решиха да го оставят в ареста.

“Аз рекетьор не съм бил. Бях единственият в онези години на силови структури, който дръзна да се опълчи, и това се знае включително от министър-председателя Бойко Борисов.

Усилията, в които бе спретната цялата държавна машина за изфабрикуване на доказателства, се оказаха непосилни за разследващите и те прибягнаха до 2 архивни случая отпреди 12 години”, допълни Алексей Петров.

Той визира две обвинения, че е рекетирал Георги Цветанов и Валентин Шотев, съответно през 1998 и 2000 година.

Трактора обясни, че той е бил проверяван за надеждност в качеството му на човек от службите и ако е имало и най-малкото съмнение, че е извършил някакво престъпление, е нямало как да бъде допуснат до държавни тайни.

“Днес аз имам интерес повече от прокуратурата тези случаи да бъдат разследвани и доведени докрай и те да станат обществено достояние”, обяви Алексей Петров.

Днес защитата му поиска мярката му за неотклонение да бъде изменена в такава, която да му позволи да се лекува адекватно, защото на Петров му предстоят няколко операции.

Още по темата

На 3 октомври Софийският градски съд остави в ареста Петров, въпреки че записа, че няма достатъчно доказателства, той да е организирал и ръководил престъпна група, а допусна, че по-скоро може да се говори за наличие на определени бизнес интереси между задържаните при операция “Октопод”.

Адвокатите на защитата изтъкнаха, че Петров е в ареста вече 8 месеца, а събраните материали не водят до обосновано предположение, че е ръководил престъпна структура.

Според адвокатите реалното обвинение срещу Трактора се е свило до рекет и разгласяване на държавна тайна – обвинение, което му беше повдигнато на 9 август.

Защитата изтъкна, че в случая на рекет прокуратурата говори за организирана престъпна група между Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера.

Прокуратурата обаче сочи, че Марчело Джотолов е участвал във въпросната група от 2004 години, а престъплението е извършено през 1998 г.

Така на практика не може да се говори за организирана престъпна група, тъй като според закона тя не може да се състои от по-малко от трима души.

Според защитата на Алексей Петров не може 8 месеца тази най-тежка мярка да се оправдава с твърденията, че предстои да се събират още доказателства.

По думите на адвокат Васил Василев се създава впечатлението че, “дали има октопод, или няма, Алексей Петров трябва да стои в ареста”.

Прокуратурата иска той да остане в ареста с мотива, че ако бъде пуснат, Алексей Петров ще демонстрира арогантно поведение и ще повлияе на свидетели по делото.

По-късно през деня съдът ще се произнесе дали Алексей Петров остава в ареста или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: октоподАлексей Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
6
 
! Отговори
Anton преди 13 години
Да де, той лично не е бил рекетьор. Те други хора са ходили да ги тупат ако не искат да плащат.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Той не е бил рекетьор, просто негови хора са събирали пари от тук от там, а ако не искат да дават, са ги понабивали малко това е ...това не е рекет
34
2
 
15
 
! Отговори
минувач преди 13 години
:- Когато обвинението е слабо и нескопосано, некадърно, обвиненият се съвзема и веднага прави опит да се ЗАЩИТИ като жертва. Надделява това което е по силно.Петров - Трактора е една дребна риба и бита карта. Щом не могат да се справят с деребните риби, абсурдно е да се бори корупцията.
33
4
 
8
 
! Отговори
Деян преди 13 години
ДА, ама няма как да стане. Виж Вальо Димитров от Топлофикация го държаха 1 година и си го пуснаха. Тъпо е!
32
3
 
9
 
! Отговори
sadiq преди 13 години
Nakraq Aleksei4o 6te osadi BG za nepravomernoto mu zadarjane i nie 6te platim s danacite si za tova.
31
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Очаквам скоро Алексей да осъди България. Обвинението за грандоманския "октопод" отпадна. Измислиците на Цветанови и Бойко, с които си помпаха рейтинга се оказаха балон.Тогава те да плащат когато Алексей осъди България.
30
13
 
7
 
! Отговори
Русофоб преди 13 години
Виновен си, Алексей - името ти е руско... Трябва да лежиш...
29
12
 
8
 
! Отговори
IND преди 13 години
Аз смятам, че не е необходимо обвинение. Да си стои в ареста пък нека след 20-30г. да му повдигнат обвинение. Тъй като съдът ни е "независим" нека да стоят по арестите с години всички комунистически мафиоти, които ни ограбиха.
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе няма ли как да падне от нара в килията и да си направи 7 фрактури на черепа тоя гад...
27
4
 
11
 
! Отговори
........... преди 13 години
Аз рекетьор никога не съм бил .Бях единственият в онези години на силови структури, който дръзна да се опълчи...................==============================================Tozi shte iska pametnik :))
26
5
 
15
 
! Отговори
Деян преди 13 години
Според мен нещата стоят малко по-различно. Бойко охраняваше мутрите. Истинските мутри не са излизали от властта вече 20 години. Той сега им отмъщава, което означава, че ги е надхитрил в собствената им игра - политиката. Пази Тато, после Царя, после Царя го направи главен секретар на МВР, където натрупа позитиви за да стане кмет, сега е премиер. Според мен до момента е по хитър от всички останали. Ама няма да е вечно премиер. какво ще го пази после? И да иска не може да премахне всички на пътя си
25
3
 
11
 
! Отговори
Шаранов преди 13 години
:- ще го пуснат. Ал Петров е дребна риба, въпреки че ни втълпяваха обратното.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За 22: Мисията в последните 20 години е да бъде унищожен духа на българина и в частност неговата славна армия. Перекендето Аню -този мръсен предател на българското офицерство ще го направи. Затова преди да са успели, достойните колеги които все още са на служба да вадят състава и техниката на улицата, а резервистите ще ги последват. Требва да се спасява държавата!!!
23
8
 
10
 
! Отговори
киро преди 13 години
пълен цирк,а и този си вярва какво говори
22
5
 
4
 
! Отговори
za 17 преди 13 години
Kakvi voenni ?! ima priatel 8 godini e leitenanta..........niama shtatove zashtoto niakoi koi da izgoni polkovnicite bez polkove
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия дни съдът прекрати делото срещу Тома Томов, бивш прокурор от Враца за рекет, тъй като деянието е извършено през 1998 г. и се е погасило по давност - тя е 10 г. Пита се дали по делото на А.Петров ще постъъпят по същия начин, тъй като обвинеието е за рекет през 1998 г. и 2000 г. - по едното са минали 12 г., а по другото, докато внесат делото в съда също ще са минали 10 г.
20
2
 
9
 
! Отговори
Dan преди 13 години
...то може и вместо лъвовете на "Лъвов мост" и орлите на "Орлов мост"...ама ще го митологизираме не мислиш ли?...А той е реален истински герой...
19
1
 
2
 
! Отговори
аватар преди 13 години
А кажеш,а съм те изплющял,стой си там и си трай.
18
2
 
7
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
Много ме изкефи предложението. Даже може да го сложат него на коня пред парламента!
17
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички маймуни на прехода, включително тоз мамин убавец, ама и Боко Тиквата, требва да се наредят в редица на Националния стадион и отред за екзекуции на Българската армия да стреля в тях. После задължително контролен в главата. Така ще се оправи тази държава. Докато не дойдат военните няма да има оправия. Ей милиционерите начело с Боко вече се оакаха тотално! Да идват генералите с танковете!