Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Глупости. Когато Борис суспендира Търновската Конституция, той фактически унищожава всичко постигнато от "строителите" на съвременна България. Всички преврати са ставали с неговоа благословия. Не обичам Сакскобурготите. Имам републикански и демократични разбирания. Мразя всеки вид тоталитаризъм. Съжалявам.
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А дано! Дано ГЕРБ да направят поне това, че ни писна от този измислен цар - докаран от ДС от Испания за да спасява властта им.
57
4
 
21
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Тъй нареченият спасител от Мадрид няма право да претендира за никакви имоти поради следните причини първо той и цялото му семейство е обезщетено преди да напусне България с около 6 млн. франка швейцарски за личните им имоти,а останалите са собственост на Държавното интенданство т,е. собственост на държавата така че да има много здраве за тези имоти.Другото което е важно да се знае че династията е отстранена от управлението на държавата съгласно решенията от Ялта и Парижкият мирен договор!
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най - добре България е била , когато Цар Борис III забранява партиите. А българските правителства са се назначавали от Царя , така, че е смешно да се преписва всичко лошо на "проклетия род", а всичко хубаво на правителствата - няма как !
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Журналистите да вземат интервю и с Мони! Другата гледна точка!
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не е виновен който яде баницата, а който му я даде! - т.е. целокупният български народ, гласувал с 90% за "царя" (Боже опази от царя)
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аман от *** журналисти
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"първо:Кой Цар? (киро ли?) Ние имаме ли цар?их второ:Симеончо във Врана ли живее, че да го напуска??
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко Борисов до преди 2 години наляво и надясно тръбеше, че има един човек, на когото дължи много и ако се наложи ще се пожертва заради негод. Визираше мадридският мошеник естествено. Интересно ми е дали още отстоява това си мнение или вече го е сменил към 50 пъти - което е типично за него.
50
6
 
7
 
! Отговори
do 1 преди 13 години
Емблемата на Тройната Крадлива Коалиция направо кърти миФки!
49
2
 
11
 
! Отговори
хахо преди 13 години
А ще потърси ли някой отговорност на *** ,което напълни гушата на мадридският крет-пак наши пари ще се потрошат....***!!!
48
4
 
12
 
! Отговори
аз преди 13 години
къв цар бе дойде тук опоска всичко като една хиена разпродаде забогатя и избяга всеки идва краде и бяга данъци плащал ли е ако е да ги покаже но със задна дата не да ги плати сега 20 дворци ще му дам аз на него една сопа по *** и от дето дошъл много станахте лешоядите а България е малка гладна бедна окъсана разорена
47
2
 
3
 
! Отговори
Хасан преди 13 години
Ако изгоним царя оттам може да си построи ме МОЛ!
46
1
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
41, В момента управлява само ББ, АТАКА е единственият им съюзник. Никой от двамата били в СДС министри не е в Правителството със споразумение. Те са там като експерти. Караджова е за съда. Искаше да ни пробута ГМО.Твоята версия е близка до уважавания от мен и недолюбван от мнозина Ст.Софиянски.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко ли смях пада в европейските институции с тия хора - Дянков, Борисов, Желева и т.н и т.н
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков и сие - да се измете
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бившият му бодигард едва ли ще допусне това
42
5
 
8
 
! Отговори
сПОНГИ преди 13 години
Не е било благодарение на този проклет за България род, а на правителствата. За първи път, лева става конвертируем при Стамболийски. Военната хунта го убива и през 30 те вече лева не е конвертируем. Ако не е била алчността на Фердинанд, щяхме да сме на три морета сега. ПРОКЛЕТ РОД.
41
4
 
1
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Най-добре е да напусне тови свят...колкото може по-бързо!
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Резерва май изчезна сега - при управлението на Бойко, Атака и Синята коалиция ???!!! :)