Страх скова вещи лица. Не щат да работят по делото "Цонев"

МВР крие записа от ареста му. Цветанов може да отнесе 500 лв. глоба
Обновена: 1 фев 2011 15:48 | 1 фев 2011 15:42,
46
Страх скова вещи лица. Не щат да работят по делото "Цонев"
Николай Цонев (л) и Тенчо Попов (д) в съдебната зала. Снимка: Булфото

Делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов зацикли заради невъзможността да се намерят вещи лица извън системата на МВР, които да изготвят необходимите експертизи.

Експерти, които не работят в МВР, отказват да работят по делото заради страх от натиск и заплаха за уволнение – това записа Софийският градски съд в протокола от днешното заседание.

Цонев, Сантиров и Попов са обвинени, че са предложили и дали подкуп на следователя от НСлС Петьо Петров. Целта била Петров, който работел по разследване срещу бившия министър, да манипулира доказателствата и да не се стигне до съд.

Процесът стана известен с разпространените от МВР кадри на показния арест на Цонев, по време на който бе наречен престъпник от прокурора, и с факта, че за първи път в български съд бяха представени видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства (СРС).

Още по темата

Днес съдия Иван Коев заяви, че експертизите по делото трябва да бъдат направени от специалисти извън системата на МВР, за да бъде гарантирана независимостта им.

Специалистите трябва да установят дали има монтаж на видео- и звуковите файлове от СРС-тата. Втора експертиза е назначена за това дали почеркът за искането и за разрешаването на СРС не е един и същи. В конкретния случай искането за СРС-та срещу тримата бе взето от Бургаския съд. По този начин беше заобиколен Софийският апелативен съд, от който по закон трябваше да бъдат изискани.

Според прокуратурата обаче доводите за страх и зависимост са хипотетични. На това съдия Иван Коев отговори, че „хората не искат да се навират между шамарите“.

Според адвоката на Цонев – Васил Василев, намирането на независими вещи лица е национален проблем. Защитникът изтъкна, че много често се допускат нарушения, като се водят вещи лица по местопрестъпление.

Василев припомни, че е сезирал съда по правата на човека в Страсбург за злоупотреба от страна на МВР и прокуратурата при ареста на Николай Цонев. Той поиска от съда да бъдат предоставени справки за преписки, водени срещу следователя Петьо Петров по различни текстове от Наказателния кодекс.

МВР не праща записите от ареста. Цветанов може да бъде глобен

Освен проблемите с намирането на независими вещи лица, се оказа, за няколко месеца от предишното заседание от МВР не са изпратили пълния видеозапис от ареста на Цонев, Сантиров и Попов, въпреки че той е изискан от съда.

Затова от СГС ще изпратят повторно писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, с което пак ще изиска записа.

Ако Цветанов не съдейства за това, той ще бъде глобен с 500 лева, колкото е максимално предвидената в закона санкция.

Същевременно и от ДАНС не са отговорили за взаимоотношенията си с Петьо Петров, който е и основен свидетел срещу подсъдимите.

Съдът наложи ултиматум на родното ФБР, че ако отговорът не бъде получен до следващото заседание, ще бъдат наложени глоби в максимален размер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Трайков преди 13 години
Защо си анонимен? Страх ли те е? Страх те е защото си мишка или си с препикана поличка. Затова не коментирай. Само мъжете имат право на глас а не комунистическите ***
44
0
 
6
 
! Отговори
гого преди 13 години
МВР не се притесни да пусне клипчето от ареста по всички медии, сега защо се притеснява да даде целия запис в съда?
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Странно. Експертите не се страхуваха да направят експертизи, според които "мъртво" дете е дишало 24 часа. Защо ли?? Може би, защото убитото от лекарите дете няма "вуйчо владика", неговите родители не са бивши министри и съдии от ВКС. Срамота.Сега експерти от чужбина ли ще наемат? Да наемем от чужбина съдии, прокурори, депутати и президент, може би тогава ще имаме действаща и некорумпирана съдебно система и бърси и нефалшифицирани експертизи и доказателства.
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"МВР не праща записите от ареста. Цветанов може да бъде глобен" Е как така не ги праща? Те с такава охота ги показваха по всяка телевизия. А къде е великият обвинител прокурор Роман Василев? *** и цирка, гнусна държава.
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това правителство ни върна повече от 22 год. назад (преди 1989 год)!А устите Ви големи : Европа , Шенген ......, няма да стане !Подавайте оставка и се скривайте някъде!България няма да прокопса с Вас!
40
1
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Какво е това страх, бе? От кого - от органите на МВР? Не са ли именно органите на реда, от които трябва да лъха спокойствие и да гарантират безопасността на гражданите? Докъде се докарахме, бе, хора? МВР не предоставя материали по дело! МВР не продоставя записи по дело! Хората ги е страх от МВР! В каква държава живеем? Гнус ме е от този така наречен министър на вътрешните работи! Срам ме е, че ме управляват такива хора!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kato bg ni6to ne pravat da se obarnat za pomo6t ot es
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...отказват да работят по делото заради страх от натиск и заплаха за уволнение ..."По-кратко описание на политическите и професионални методи на ЦвъЦвъ едва ли може да се намери!
37
2
 
15
 
! Отговори
до 34 преди 13 години
Ами щом тоя милиционерски *** е министър председател явно няма читави кандидати и/или избиратели със здрав разум! При това тоя народ 45 години не е видял нищо хубаво от милицията отиде та гласува за милиционер
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България няма Полиция каквато има в белите дръжави! Днес повече от никога в полицията работят роднини на бившите милиционери, почти всеки полицаи е син, племенник, зет..... на някое бивш милиционер! В резултат на това те гледат на работата си като даденост. Скоро един приятел ми се оплака че двама якички полицаи с бронежилетки са го спряли на улицата: Дайте си личната карта! Елате с нас! - и го отвеждат до един блок в МладостKъдето още няколко полицая охраняват двама проснати на земята с белезници мъже! Полицаите връчват на приятеля ми лист и химикалка и му казват: Подпиши тук!-Какво е това? попитал моя човек-Не питай,бе, подпиши и се махай. Казват му полицаите-Той се зачел и видял че искат да подпише протокол че тези двамата са обискирани пред него и че е свидетел че в тях са намерени наркотици. Отказал да подпише защото не е присъствал, след което са му отправени заплахи че ще се озове на земята до тях, че ще го задържат за 24 часа и нямало да се познае като излезе. Както и да е не е подписал. Но ако беше подписал и каже истината в съда тези двамата ще се отърват защото ушевците не желаят да спазват закона. Но за фуражките пак съда щеше да е виновен!
35
10
 
6
 
! Отговори
Цар Киро Втори преди 13 години
Крайно време е ДАНС да се заеме с тая тъмна личност Цонев. Тоя и сега продължава да си прави тъмния бизнес, изобщо не му пука.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до независм И идола Ви Буда е от същия материал
33
14
 
11
 
! Отговори
независим преди 13 години
От Марс ли да си изберем премиер?Той човека си каза в Америка че няма годен генетичен материал Важното е че сега ви е подхванал и ви диша във врата.Това е важното,пък и не е ****дал като всички бивши премиери.
32
0
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
кой над кого стои? съда или милицията? поне аз съм учил че милиционерите са да помагат на хората да пресичат улицата, да ги пазят от крадци и да събират доказателства които да предават на съда. такаче цветанов да не се прави на страничен наблюдател а да си обърше сополивия нос и да работи. аман от началници дето нямат началници. портиера вика на директора - "кой си ти бе на мен да ми казваш"
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до независим 31 явно не Ви стигат 65 год , че си избрахте за премиер пак член на БКП
30
4
 
7
 
! Отговори
независим преди 13 години
28-ми,стигат ни 65г,мен едно време ме тормозеха дядовците ви,после бащите ви,сега и ти ли?Съмнявам се дълбоко в това,тоя път вие ще гризнете дръвцето и то яко-до девето коляно.
29
4
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
Явно не ти се е налагало да търсиш помощ от т.нар. МВР - вместо тях, ти идват едни дебеловрати момчета. А за да напишеш "*** народ", най-вероятно си от простите милиционери.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вещо лице в съда се става само с "връзки", протекция, препоръка на чичо..., процент....По една случайност съм имал възможноста да разбера как става...
27
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бре, как са се нахъсали лумпенчетата тук!И на какво се радвате бе, гербави?Съд да ти постанови и запише ОФИЦИАЛНО в протокола, че "Експерти, които не работят в МВР, отказват да работят по делото заради СТРАХ ОТ НАТИСК И ЗАПЛАХА ЗА УВОЛНЕНИЕ"! И това няма нищо общо с Цонев - дали е виновен или не, а с методите и практиките на любимите ви управляващи!Ами отказът на ЦвЦв като шеф на МВР Пикчърс да покаже отново една от най-нашумелите си продукции? ЦвЦв - борецът за спазване на закона!Аман!
26
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Ами то няма смисъл да се обсъжда нещо с индивиди, които не подсказват с нищо, че при тях има наченки на втора сигнална система.