ВАС върна Пенгезов начело на Апелативния съд в София

Върховните магистрати отново отменят решение на ВСС
7 ное 2011 17:13,
58
ВАС върна Пенгезов начело на Апелативния съд в София
Веселин Пенгезов. Снимка: Архив, Булфото

Върховният административен съд (ВАС) отмени уволнението на Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд.

През януари Висшия съдебен съвет отстрани Пенгезов от шефското място заради имотния скандал с т.нар. бедни съдийски роднини. Дъщеря му – Ана Пенгезова, е една от близките на магистрати, за които стана ясно, че са се с сдобили с апетитни имоти в Приморско, регистрирайки се като крайно нуждаещи се жители на общината.

ВСС уволни шефа на апелативния съд с мотива, че е нарушил Кодекса за етично поведение на магистратите и е накърнил престижа на съдебната власт, знаейки, че дъщеря му се е сдобила с имота.

Още по темата

В мотивите на ВАС се посочва, че не е доказано как Пенгезов като магистрат е участвал в придобиването на право на строеж от дъщеря му.

Съдът изтъква, че не е важно само да се заяви, че е нарушен етичният кодекс на магистратите, а и трябва да се посочи с какви „действия или бездействия“ е станало това.

С днешното си решение на върховните магистрати отменят второ ключово решение, взето от Висшия съдебен съвет.

В четвъртък ВАС отмени назначението на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд с мотива, че при гласуването ВСС е нарушил Закона за съдебната власт, който ги задължава да избират ръководителите на съдилища с явен вот, а не тайно, както бе избрана Янева. По този случай обаче предстои да се произнесе последната инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Солакова преди 12 години
Шеф на петчленния състав на ВАС, възстановил скандалния ген. Пенгезов за шеф на САС , е Галина Солакова. Името на Галина Солакова беше замесено в скандал от медиите преди няколко години. Според публикация на в. "Седем", бр. 14 от 2006 г. съпругът й - Румен Иванов Солаков, е бил особено близък до скандалния съдия и уволнен като шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Фамилията Солакови е с богата история: Бащата Иван Солаков е бивш зам.-министър на труда и социалните грижи, чичото Ангел Солаков до началото на 70-те години е бил вътрешен министър. Майката на съпруга на Солакова произхожда от известния род Агайни от село Друган, Пернишко, където бившите партийци също са се подредили по впечатляващ начин - Ненчо Агайн е бивш зам.-министър на вътрешните работи; Георги Агайн е бивш началник-отдел в Държавна сигурност, отговарящ по модерному за СРС-тата, а по старому - за подслушванията. Въпросната Галина Солакова е бивш зам.-председател на СГС, а сега е зам. началник на ВАС; сестра й пък е бивш зам.-председател на Софийския апелативен съд; тъстът Иван Велинов е бил председател на Върховния съд по времето на Тодор Живков преди 1989 г,
49
2
 
3
 
! Отговори
D.Ivanov,Sliven преди 12 години
Spasenieto e v slednoto.Izritvane na vsichki sadii i prokurori ot sistemata i naznachavane na studenti ot 4 i 5 kurs.
48
2
 
5
 
! Отговори
Citizen преди 12 години
Ставащото в съда е "огледало" на ставащото в държавата. Мними "реформи" и много лъжи.Властта е една и съща вече 66 години. Ченгета навсякъде.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това, което правиха комунистите във ВСИЧКИ СФЕРИ ДОСЕГА ДВАЙСЕТ ГОДИНИ - СЕГА ИМ ОСТАНА САМО СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВИЖДАТЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЗЛОБА В ОТГОВОР НА ЗАГУБАТА ОТ ИЗБОРИТЕ - ТАМ КЪДЕТО ОЩЕ ИМАТ ВЛАСТ - ДЕЙСТВАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!!! ГРОЗНООО
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евала на Върховния административен съд, евалааа! Кво му пука за етичното поведение на магистратите. Егати абсурдната държава! Росен и Маргарита Попова ДА МАЧКАТ НАРЕД! Това, което виждаме тия дни е злобния отговор на Първановите съдии, преди да е сдал поста - да спаси по комунистически квото може!
44
2
 
11
 
! Отговори
Кольо Веселинов преди 12 години
Пенгезов, по-известен като съдията на мафията, пак го върнаха начело на САС, т.е. начело на най-елитния съд на съдебната система. Връщането му като шеф на Апелативния съд съвпадна със започването на делата срещу Наглите и Трактора. Интересен е начинът ,по който генералът е избран за шеф на САС. Смелият войн се самопредлага за шеф на СГС, Ив.Колев, бивш военен съдия, го подкрепя и ..... ВСС го избира, защото смята,че като военен ще въведе ред в САС. Тя каква стана: Г.Колев, милиционер, възпитаник на Висшата милиционерска школа Симеоново шеф на ВАС, Пенгезов военен съдия, генерал, шеф на САС; бившите юридически съветници на президента Л.Груев и Б.Велчев шеф на ВКС и гл.прокурор! Разпускайте държавата, тя и без това ще съществува вече само като административна единица!!!
43
1
 
9
 
! Отговори
СИМБИОЗА преди 12 години
Видях доста добре списани постинги без да коментирам, кои точно са за да не обидя останалите. Дружета, каквото и да направим нищо няма да постигнем, ако не премахнем престъпно фунциониращата съдебна система в БГ. Има една политическа сила, която още преди много години е направила така, че всеки един едрокалибрен престъпник да може да избегне справедливо възмездие. Всеки един от нас се ощетен.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е Гоцевия съд и той трябва много скоро да бъде разпуснат, да се назначат нови съдии, за да има най-после тази страна правосъдие-сега имаме Мафиотско правосъдие, примери стотици, а сега и този престъпник, съдия с имоти за милиони, които са крещящо несъответствие между получаваните възнаграждения и стойността им! Този престъпник вместо да е в затвора, той ще ми раздава правосъдие-наглостта на Гоце вече минава всякакви граници. Ясно е че дългата ръка на главата на Октопода е спомогнала за връщ
41
1
 
14
 
! Отговори
Осведоменов преди 12 години
Днес се рових в броя на Дневник от 29 април 2009 г. и там излезе името на ген.Пенгезов, новият шеф на САС. Статията се казваше "Военен оглави апелативния съд в София". Привеждам извадка от нея: "С привидно драматичен балотаж Висшият съдебен съвет (ВСС) избра шефа на Военно-апелативния съд ген. Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд. През апелативния съд минават всички важни наказателни дела и търговските спорове с голям интерес. Шефът на съда има право да номинира новия председател на градския съд. ... В отговор Иван Колев (бивш военен съдия) каза, че ще подкрепи самопредложилия се Пенгезов, който "умеел да сплотява хората и да ги стимулира да работят". Преди четири години срещу Пенгезов имаше дисциплинарно дело за уронване на престижа на съдебната власт заради опит да въздейства върху дело с голям материален интерес точно в апелативния съд. Предложението за наказание беше придружено с разпечатки от подслушани разговори на генерала. Пенгезов не беше наказан заради изтекла давност". Коментар за новоизбрания председател на САС, който контролира 8 окръжни съда, на практика цяла Западна България: "....... Но...маша на Гоце - с младшисержантска школа и няколко скандала за корупция за две години. Гоце го направи тризвезден генерал-лейтенант, за ужас на офицерите от Генералния Щаб, които с по няколко военни и генералщабни академии, с по няколко чужди езика, с по няколко участия във война в Афганистан и в Ирак, сега ще бъдат съкратени и изхвърлени на улицата. За разлика от този оял се рушветчия и далавераджия. Да му е честита на Лазар Груев съвестта при гласуването." Авторът на коментара очевидно е смелчага, дал си е и имейл-адреса.
40
2
 
7
 
! Отговори
Няма анонимни преди 12 години
Независимо какъв мигач ти цъка този пред теб,ти си длъжен да прецениш ситуацията на цялото кръстовище!
39
1
 
14
 
! Отговори
Осведомена преди 12 години
Генерал-лейтенант от Прехода В.Пенгезов: Роден в 1959 г. Завършил техникум по речно корабоплаване Русе; през 1985 г. Право в СУ. Започва работа като следовател към Софийската военно-окръжна прокуратура през 1986 г. През 1991 г. става наказателен съдия в Софийския военно-окръжен съд. През 1998 г. преминава на работа в Софийския военно-апелативен съд ВАС. Обича рок на Пърпъл и лов, отглежда рози. Девет години работа във ВАС му стигат да стане чак генерал лейтенант: през април 2007 г. В.Пенгезов,шеф на Военно-апелативния съд, е предложен за повишаване в чин ген.лейтенант и на Гергьовден 48-годишният юрист става ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕН АНТ.Да направим сравнение с генерал,станал генерал-лейтенант преди 9-и септември 1944 г. : ген.Колев командир по време на I-та световна война на железната 1-а конна дивизия.Завършил военна академия в Торино.Н-к щаб на V армия,сетне инспектор от конницата; по време на I-та световна война е бил командир на легендарната 1-а кон на дивизия,победила ромънските войски при Доб рич,Куртбунар,Карапелит,Кюстенджа, Черна вода,Мачин. Гене ралът винаги в битките е бил начело,той е водил прославената си конница в атака. За 30 години служба е ползв ал само 7 месеца отпуск средно по 7 дни/ годи на.Ген.Колев става ген.майор на 51 години, а ген.лейтенант на 54 години. От 1912 г. е непрекъснат участник в сражения; многократно награждаван. Ген.Пенгезов става ген.лей тенант на 48 години; не е бил участник в експе диционните военни поделения нито в Ирак, нито в Афганистан. Бил е военен юрист,последна военна длъжност шеф на Военно-апелативния съд ВАС. Повишен в чин ген.лей тенант от президента, когато армията ни броеше по-малко от 30 хил.щика и висш офицер с такъв чин може да командва цялата БА , а не ВАС. Интересно защо г-н президентът е повишил в такъв висок генералски чин военен съдия. През 2009 г., в интервю пред в-к Стандарт, ген.Пенгезов изплюва камъчето: Бих се гордял да съм човек на президента.
38
8
 
0
 
! Отговори
Осведомен преди 12 години
До анонимния с 34.ВАС не съди престъпници, политици и мафиоти а се произнася по административни актове.Стига сте писали глупости , че ставате смешни.И между другото са напълно прави.
37
1
 
7
 
! Отговори
kuku преди 12 години
А аз мисля, че "трябва да се посочи" защо изобщо плащаме и лев от данъците си за да имаме съд.
36
1
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
sram sram sram
35
2
 
19
 
! Отговори
ДОЛУ ВАС преди 12 години
Чудовищен срам за съдиите от ВАС. Оттук нататък може би трябва да се помисли за въздаване на правосъдие тип "Катуница" или народът на България да се отнесе до Европейския съд. Строителят на бистришкия Бял дом да бъде така добър да се оттегли от обществени постове.
34
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ БОРИСОВ, А ЕТО ТАКИВА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ КАТО ПЕНГЕЗОВ, ПЪРВАНОВИ НАЗНАЧЕНИЯ, ТЕ НИ ВГОРЧАВАТ ЖИВОТА И ЗАРАДИ ТЯХ НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ В НАШАТА ДЪРЖАВА.
33
2
 
9
 
! Отговори
DUBLIN преди 12 години
O6te edno dokazatelstvo,4e komunizma v Korumpestan e jiv.
32
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце още държи ВАС, а дакато е така няма да има нито един осъден престъпник, мафиот, убиец или политик. ВАС е срам за България.
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който иска да свърши работа, търси начин, който не иска, си търси оправдание. А оправданието е като *** - всеки го носи със себе си! Нито той, нито дъщеря му имат място в съдебната система, компроментирани са... Какво правосъдие ще раздават хора, който нарушават законите с цел лична облага? И срещу какво са получили тези облаги? Пари, предрешени процеси?...*** върховния цинизъм е това връщане в системата!!!