ВКС върна на Апелативния съд делото за козирката убиец във Варна

На предишна инстанция магистратите решиха, че няма виновни
Обновена: 10 апр 2013 16:01 | 10 апр 2013 16:01,
3
ВКС върна на Апелативния съд делото за козирката убиец във Варна
Падналата козирка, която уби 22-годишната Гергана. Снимка: архив, Булфото

Оправдателните присъди по делото за варненската "козирка убиец" бяха отменени от Върховния касационен съд, който върна делото за ново разглеждане на Апелативния съд в града.

Миналата година именно тази инстанция оправда 7-те души, които бяха обвинени за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията заради срутването на стоманобетонната козирка над офисите на „Райфайзенбанк” и „Първа инвестиционна банка" на бул. „Осми приморски полк”.

Миналата година в средата на октомври магистратите признаха за невиновни подсъдимите инженери, проектанти и архитекти.

Според ВКС Апелативният съд е приел неправилно, че никой от подсъдимите не е имал ангажимент да изследва козирката или да следи за изпълнението на монтажните работи по фасадата на сградата.

Още по темата
Според върховните магистрати зловещият инцидент не е класически случай на случайно деяние, както са преценили варненските апелативни съдии. Припомняме, че 22-годишната студентка Гергана Велинова от Несебър загина на 2 януари 2008 г., докато тегли пари от банкомат на бул. „Осми приморски полк".

Ненадейно върху нея се стоварила козирката на сградата. Тялото на Гергана беше открито при разчистване на строителната маса два дни след трагичния инцидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ега ти законите! преди 11 години
Разбира се, че решението на съда трябва да се преразгледа!!!Кой е строителят-изпълнител? Спазил ли е всички изисквания, като е правил тази козирка?Кой е собственикът и знае ли той, че носи отговорност това съоръжение да не е опасно за преминаващите?Към общината кой отговаря за тези неща? Кой се грижи да следи дали в района някоя постройка не е станала опасна за хората?Напомням, че ако крадец влезе в дома ти и случайно се нарани напр. от капан, намиращ се в някоя стая, той може да те съди!
2
0
 
1
 
! Отговори
Куче влачи рейс преди 11 години
1.Чия собственост е тази козирка.2.Щом е на обществено място и застрашаваща живота на преминаващите,общината направила ли е обследването й, и кога го е направила и има ли предписания от нея.Хванали са 7 кавала и са ги обвинили,като им е пределно ясно,че не могат да ги осъдят.Влачат ги няколко години по съдилища и съсипват и техният живот,а истинските виновници както обикновено се разхождат между нас.Накрая няма виновни,а във Варна има стотици такива козирки чакащи обилен сняг.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България кой ли е виновен!