Преброиха над 350 хил. годни бюлетини в Костинброд

Нито една не е с отбелязан знак за определена партия
Обновена: 27 юни 2013 17:10 | 27 юни 2013 13:40, Веселина Йорданова
182
Преброиха над 350 хил. годни бюлетини в Костинброд
Снимка: БТА, архив

Прокурори и следователи преброиха 351 075 годни бюлетини от намерените в печатницата в Костинброд.
Досега обаче няма свидетел, който да потвърди, че те са щели да бъдат използвани за изборите. Разследват се всички версии и хипотези, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Бюлетините бяха открити в печатница "Мултипринт" - Костинброд късно вечерта на 10 май. Количествата са извън договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетини за предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Политическите реации и коментари на следващия ден, който беше за размисъл, дадоха повод на ГЕРБ и други партии да поискат касиране на вота заради нарушаване на предизборното мълчание.

Още по темата
Виси със страшна сила въпросът тези бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани, заяви Сарафов. От прокуратурата са категорични, че не става дума за технологичен брак. 59 292 бюлетини от намерените са с лош печат, нечетливи, бледи, а 62 420 са скъсани, смачкани и зацапани.

Нито една не е с отбелязан знак за определена партия. Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, близо 40 000 са били приготвени за чужбина. По делото са разпитани 28 свидетели и са извършени 3 претърсвания и изземвания. Направени са 29 огледа на веществени доказателства и 2 огледа на място.

Назначени са 4 компютърно-технически експертизи, от които се чакат две. Една от тях – на компютъра на печатната машина, се очаква да даде отговор на въпроса ще бъдат ли повдигнати обвинения.

На няколко пъти Сарафов подчерта, че това ще стане, когато са събрани всички доказателства в цялост и че решенията по делата се вземат от наблюдаващия прокурор. Той заяви, че по това дело работят двама от най-добрите професионалисти в прокуратурата и не се съмнява в тяхната обективност.

От прокуратурата не съобщиха с подробности какви обяснения е дал собственикът на печатницата Йордан Бончев. Той обаче вече разбирал, че е допуснал доста производствени грешки по отношение на приемането и изпълнението на поръчката.

Все още не е известно кой е изпратил имейла до медиите уж от името на Борислав Сарафов, подписан от "група достойни прокурори“. В него се твърдеше, че скандалът в Костинброд е "предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
31
 
! Отговори
_Анонимен преди 10 години
Да не са си допечатвали? Че за по-малко се говореше по едно време...
8
14
 
48
 
! Отговори
anakin преди 10 години
е какво им е годното като не са нарязани ве тея наистина ни взеха за ***....
7
13
 
69
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
Майче, не мина номера нещо... :))))))
6
17
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Опорочиха изборите и почнаха да броят. Оставка и за цацаров!
5
68
 
27
 
! Отговори
а ми сега ? преди 10 години
Боко плачкото сигурно е вдигнал кръвното ,крие е се мишока ,даже и на работа не ходи ,а упрекваше Доган !!!Цвъки да стяга багажа ,в ЦСЗ ще му, дадат безплатно пижамка която ще бъде изрязана от зад за по голям комфорт на съкилийниците му !!
4
3
 
41
 
! Отговори
strato преди 10 години
и какво сега .пак ги пребройте то друго .. имали престъпление ,кой е виновен то бюлетини всеки може да брои
3
13
 
84
 
! Отговори
xo xo преди 10 години
я, ами сега кво праим, Мая и Бюрека са забравили да им сложат отметка преди да вдигнат врява
2
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е то вече на всички им е ясно кой е поръчал тези бюлетини, нали
1
6
 
58
 
! Отговори
:) преди 10 години
*ян Бюрек: "Не съм сигурен дали утре ще съм жив след разкритията ми...."