Цацаров готов с поправка "Братя Галеви" в НПК

Главният прокурор представи промените на премиера Борисов
Обновена: 9 фев 2015 12:19 | 9 фев 2015 11:52,
37
Цацаров готов с поправка "Братя Галеви" в НПК
Снимка: архив Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров представи на премиера Бойко Борисов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да решат проблема с осъдените престъпници, успели да избягат и да се укрият от правосъдието.

Най-емблематичните примери за това са братя Галеви, убиецът пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров, двама от убийците на студента Стоян Балтов, Евелин Банев-Брендо и др.

Още по темата
По-късно днес главният прокурор ще се срещне и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за да й представи промените.

Едно от предложенията на Сотир Цацаров е най-леката мярка за неотклонение „подписка” да се дефинира като забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съответния орган. Ще се въведе и система за контрол за спазване на тази забрана посредством периодична регистрация в службите на МВР.

Подготвените изменения предвиждат съдът да се задължи при вземане на мярка за неотклонение „домашен арест” да определя и адреса, на който тя ще се изпълнява. Ще се въведе и контрол на забраната обвиняемият да напуска жилището си чрез средства за електронно наблюдение.

На лицата, на които е наложена забрана за напускане на страната, ще се отнемат документите и ще се издават заместващи.

Въвежда се и възможност за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка след постановяване на присъдата. Това касае случаите, когато подсъдимият е признат за виновен с наложено ефективно наказание „лишаване от свобода” и е налице реална опасност той да се укрие.

С новите текстове се предлага и подсъдимият да е задължен да присъства на заседанието на второинстанционни съд по дела с обвинение за тежко престъпление.

С промените в НПК, представени от Цацаров, се въвежда задължение за прокурора да изпълни писмените указания на горестоящия прокурор само ако те са мотивирани. Създава се и механизъм за призоваване и връчване на книжа на депутати и общинари чрез председателя на Народното събрание или председателя на Oбщинския съвет.

Разрешението за използване на специални разузнавателни средства по отношение на съдии, прокурори и следователи да се дава предварително от председателя на ВКС или от изрично оправомощен негов заместник, по искане на главния прокурор или оправомощен негов заместник, е записано още в изготвените промени.

Предлага се и създаване на процесуален механизъм за възлагане на разследването на дела на следовател от състава на Националната следствена служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
презумпцията за невинност важи само докато някой бъде осъден на пърав инстанция. От този момент той трябва да доказва невинността си пред съда, т.е. имаме презумпция за виновност и този човек може да бъде арестуван, задържан, да му бъде налагана мярка неотклонение и прочие.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еь доживяхме. сега остава някой да внесе поправдките и накрая - да се гласуват.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подавай си оставката , Цацаров!!! Никой няма да забрави как развяваше костинбродските бюлетини, продажник!
22
1
 
4
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Цацаров, а кой ще потърси отговорност от тези,които отстраниха ,,Южен поток,, и нанесоха щети на държавата за десетки милиарди. Стига с твоите кокошкарски дела.
21
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
КОГАТО СИ АРЕСТУВА С ОБВИНЕНИЕ---ЛЕЖИШ В КАУША ДО ДОКАЗВАНЕ НА ТВОЯТА НЕВИННОСТ---точка
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацата е добре не го мислете него, взима си паричките и си пече гъзо на морето.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
г-Н Цацаров не казвате нищо за тези които предупреждават осъдените да напуснат страната преди произнасенето на присъдата /братя Галеви/ и др Как може да се издирват от междунарони служби толкова време??? Е ако вярвате,че те са като игла в пясъка...
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много проста младеж расте, не е истина!
17
1
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
"Тежко престъпление" е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замянаСега Взимаш НК и почваш да четеш за кои престъпления е предвидено наказание лишаване от свобода 5+ години.След това продължавай да лаеш некомпетентно по форумите!!!А на другият неграмотен човечец няма какво да му разяснявам!
16
0
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 9 години
Я кажи кое е тежко престъпление, щото май не знаеш
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 18няма такова животно като основателно съмнение, базирано на доказателстватакива измишльотини са съвсем близо до установяване на диктатураКогато у вас нахълтат орда мутро-милиционери и те грабнат и завлекат в ареста само защото си загледал гаджето/жената/сестрата на някой то тия мутро-милицонери или просто щото те мразят за дето живееш по-добре от тях, тогава ще те питам кой е юридически неграмотен.Ама твоят мозък е развит до толкова, че като чуеш за права и асоцииараш с ДПС...ужас...
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Връщане на конституцията на Живков и връщане на смъртното наказание са най-неотложните мерки.
13
1
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Как така задържане под стража от начало до край на наказателния процес???Нали това ще се превърне в масов спорт.Всеки неудобен политически, икономически, социален конкурент ще може да бъде задържан под стража за 2 години минимум...Внимавайте какво си пожелавате!Ще ревете яко!!!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В континенталното европекско право (наказателно) е залегнал основополагащият принцип на презумпцията за невинност!!!Иливсеки е невинен до доказване на противното С ВЛЯЗЛА В СИЛА ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА.Как така при положение, че една присъда не се е стабилизирала ние ще ограничим правата и свободите на някой допускайки, че е виновен?Кой и в каква степен ще определя ограничаване на тези свободи? Съдът ли? хехехеТези промени са по-опасни от ония през комунизма и народният съд!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хъмм, в този случай, какво се случва с осъдения на първа инстанция, с ефективна присъда Цветанов?
10
1
 
20
 
! Отговори
Знайко преди 9 години
Кой беше първият човек с който се срещна новоназначеният шеф на ДАНС Делян Пеевски? Май беше Цацаров. Има ли някой в тая държава да вярва на Цацаров? Прокурорът на мафията. Помним какви циркове разиграваше със Станишевите флашки и Костинбродските измишльотини. Цацаров е символ на задкулисието. От него промени не чакайте. Защо не повдигне някакви обвинения по банковия обир на века - КТБ? Това просто няма как да се случи.
9
2
 
8
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Цацаров, да се възстанови затворническата раирана униформа и задължително да се облича в нея всеки,който е осъден на затвор( задържане) повече от 24 часа.
8
0
 
6
 
! Отговори
sd преди 9 години
ами браво на Цацаров. Малко след дъжд качулка, ама нищо. Поне новите Галевци да ги хванем!
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цаца, защо сега бре Цаца. Пък и това дето го предлагаш няма да има ефект за такива като Брендо.Защото и полиция, прокуратура и съдии сте корумпирани.Единственото което, ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ ТОВА Е ОСТАВКА.
6
2
 
17
 
! Отговори
асгхйкл преди 9 години
Нали се сещате кои няма да могат да напускат страната. Кокошкарите, а такива като горе изброените пак ще си излизат без проблем.