Още "сини стаи" за деца, жертви на престъпление

204 деца са ги ползвали през последните 10 години
15 ное 2016 21:55, Анисия Иванова
0
Още "сини стаи" за деца, жертви на престъпление
Снимка: Reuters, архив

Още шест "сини стаи" ще бъдат открити в страната до 2018 година по проект на Министерството на правосъдието за щадящо изслушване на деца - свидетели или пострадали от престъпление.

Практиката вече има десетгодишна история, като досега са изградени 15 такива помещения, съобщи на пресконференция в Добрич Златка Йорданова - директор на Център за застъпничество и подкрепа "Зона заКрила" при Института по социални дейности и практики.

По думите й в услугите, управлявани от института, 204 деца са ползвали през годините "сините стаи", като от тях 40 са по граждански дела, а 160 по наказателни процеси. Най-малкият клиент на услугата е било четиригодишно дете по наказателно дело.

През 2015 година в страната са извършени 1759 престъпления против личността, по които има постановени присъди. В около 19 на сто от случаите пострадалите са деца, които са преминали през съдебна процедура.

Най-вероятно тези деца са били изправени в съдебната зала в присъствието на подсъдимия, което кара жертвите отново да изживеят случилото се, и това е много травмиращо, поясни Йорданова, цитирана от БТА.

Т. нар. сини стаи координират усилията на много институции като целта е детето да не бъде пет пъти разпитвано от полицай, социален работник, съдебен лекар и т.н. Досъдебното и съдебното производство продължават дълго и детето се чувства зле през цялото време.

В "синята стая" жертвата разказва какво се е случило пред доверен човек и не вижда "очи в очи" престъпника, който само с мимика може да всее страх, добави директорът на центъра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари