Прокуратурата нареди: Овчар с антракс – в изолатора!

Съмненията при мъжа са за кожна форма на болестта
3 окт 2017 19:22, Анисия Иванова
2
Прокуратурата нареди: Овчар с антракс – в изолатора!
Архив: Булфото

Районната прокуратура в Разград разпореди - мъж, за когото има съмнение, че е заразен с болестта антракс, да бъде задължително изолиран в инфекциозно болнично отделение, съобщиха от държавното обвинение.

Вчера вечерта излезе информация за овцевъд от село Трапище, община Лозница, за когото има съмнение, че е заразен с антракс – кожна форма, което е дало повод на прокуратурата да се самосезира по случая.

Съмненията при мъжа са за кожна форма на антракс, като до два дни се очакват лабораторните резултати относно това дали наистина става въпрос за това заболяване, или не.

Под наблюдение на личния си лекар е майката на овчаря, както и двете му дъщери, които живеят в Русе и на практика не са били контактни по време възникването на заболяването. Инкубационният период на кожната форма на антракс е 20 дни.

Съмнения за изключително заразната болест има и за отглежданите от 45-годишния мъж от село Трапище, община Лозница, овце. 10 от тях са починали, а при аутопсията на две от животните не са установени признаци за заболяването.

Районната прокуратура е образувала преписка по случая.

В постановлението за задължителната изолация на овцевъда наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура в Разград напомня на компетентните органи, че според Закона за здравето изолацията и лечението на лица, болни от антракс и други заразни болести, се извършва със заповед на ръководителя на болнично лечебно отделение по предложение на лекуващ лекар, насочил пациента за хоспитализация.

Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, което не е направено в случая с мъжа от село Трапище.

Районната прокуратура в Разград е разпоредила на органите на РУ на МВР в Лозница и на ОД на МВР в Разград да организират привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица.

45-годишният мъж вече е настанен в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Разград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Девил преди 6 години
А какво му е по сцепичното на този антракт?! А и да припомня - такива гадости по време на комунизма не се случваха!
1
2
 
11
 
! Отговори
Ресмиолу преди 6 години
Заразата идва от Турция,с която държава най-много общуват от Разград.Било с овче месо,било с кожи и......