Пече се сделка с царя: Той не съди България, тя му оставя имотите

Според юристи Сакскобургготски има шансове да осъди страната
24 ное 2017 12:00,
126
Пече се сделка с царя: Той не съди България, тя му оставя имотите
Снимка: архив "Булфото"

Държавата готви сделка с бившия премиер Симеон Сакскобургготски за имотите му и четирите му иска срещу България в Европейския съд по правата на човека.

Според юристи някогашният лидер на НДСВ има всички шансове да осъди страната. Те дават за пример бившия гръцки крал Константин, на когото преди години съдът в Страсбург присъди 13 милиона евро заради подобен имотен казус с гръцката държава.

В Министерството на правосъдието е създадена работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на месеца заседава по темата, пише "Сега", цитирайки Миглена Тачева.

Още по темата

"Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени", казва тя. Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора. В момента е директор на Националния институт на правосъдието.

Сакскобургготски получи обратно имотите си през 2002 година, по времето, когато беше министър-председател. През 2009 г. обаче парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда с тях.

Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол". На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г. заради отказа да му бъдат върнати имоти на него и на сестра му като наследници на бившите царе.

В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата.

Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите. Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург.

Според запознати готвеното споразумение има връзка и с европредседателството на България. Сакскобургготски е член на политическия му борд и напоследък медийните му изяви по темата зачестиха.

В началото на седмицата Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изненадващо прати в съда молба за спиране на делото за собствеността на "Царска Бистрица". Две съдебни инстанции дотук решиха, че имението е на държавата. Миналата седмица това се случи и с делото за "Врана", което обаче все още виси на първа инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Симо за имоти плаче,хитро казва той обаче,само думичката "Дай"или следва Съд безкрай.
68
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотите са държавни резиденции. Александър Батенберг също има наследници. Те също могат да си искат имотите. По-добре да ги дадем на тях, а не на престъпния клан на Кобургите, виновни за две национални катастрофи. Имотите на тоя *** са някъде в Турция, Гърция, Сърбия - някъде в загубените български земи. Да иска от тях имоти.
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спорим със шефа и накрая се споразумяхме - той няма да ми увеличава заплатата , аз няма да напущам фирмата . Спорът ни продължи 800 дни . ЕС изоставил всичко друго следеше със затаен дъх нашият спор .
66
3
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Да върне БТК и ЕРП -тата .........................................мръсния евреин Кохари !
65
2
 
26
 
! Отговори
гошко преди 6 години
"Той не съди България, тя му оставя имотите"Аз тук не виждам сделка, Симеон съди България, може да осъди, а може и не. Да му се дават предварително имотите без да съди и без да си доказва правата е все едно капитулация без нищо. Падаш без да са те бутнали.Имотите не са лични, а на интендантството и са за ползване.Все едно някой да те съди за 1000 лева, а да кажеш ето ти парите, не ме съди... пффффПоне се споразумей за половината пари за без съдене
64
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам всички царедворци , които се блъскаха по митингите и реваха- Ваше величество..о..о чакаме ви да ни оправите . Е оправили ли ви негово мъничество крадлив дедо от Мадрид .
63
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aлчен, мадридски мошеник и измамник , достойно внуче на дядо си Фердинанд и срам за баща си Борис!
62
2
 
23
 
! Отговори
... преди 6 години
Интересно, но когато напиша ИСТИНАТА за тая крадлива рода то ме цензурират!? Що така бе драги!!?? Може би не искате да се каже точно колко какво и как са откраднали това ли е!!??
61
2
 
18
 
! Отговори
гг преди 6 години
Гарантирано от ГЕРБ и ПФ .Царчето,г-н КОЙ ,Доган са приятелите на Бойко.
60
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любимецът на народа - селският футбалер Бойко беше избран за депутат от НДСВ в Благоевград, но не се възползва, тъй като Кобурга и Доган го сложиха за Главен секретар на МВР.Май на доста герберасти тази малка подробност от миналото на Вожда им хич не им харесва.Но тя показва истинската същност на проекта Бойко Борисов и ГЕРБ.Показва КОИ са хората в сянка, които дърпат конците на смешния шут.
59
4
 
19
 
! Отговори
чоека преди 6 години
Никви имоти и гори на някви бивши царе, да му дадат някво обезщетение и те това е има и специялисти по заменките, да му дадат 5 кв. км акватория в Черно море и готово.
58
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България влезе в ЕС и НАТО именно по времето на Симеон Сакскобурготски.Тогава беше и най-високият жизнен стандрат на българина.И това са факти, колкото и да ги отричат бойко-***.Има си и статистика. Гледам ползвате интернет, направете си спавка.
57
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме все пак, че бодигарчето на Царя в момента е премиер и политическата му кариера започна именно от НДСВ и покрай Царя.
56
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГНУСНА И ДОЛНА ЛЪЖА Е ЧЕ ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК ИМА ЗАСЛУГА ЗА ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРЕЗ 1990 ГОДИНА - 7 ВЕЛИКО СЪБРАНИЕ ПРИЕМА РЕШЕНИЕ ЗА ЖЕЛАНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ14.12.1995 - 37 НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ГЛАСУВА РЕШЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ДА ПОДАДЕ ОФИЦИАЛНО МОЛБА ЗА ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ3.3.1997 ЕВРОПА ОТПРАВЯ ПОКАНА КЪМ БЪЛГАРИЯ......................... КЪДЕ ТУК ЦАРСКИТЕ ПОДЛОЖКИ ВИЖДАТ ЗАСЛУГАТА НА ТОЗИ ПЛЪХ???????????????????????????
55
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Политиците тогава му се подмазаха , върнаха му ,, имотите ", защото народа ( 80-те процента) го подкрепяше . Това е все едно ако сега изгонят Румен Радев , след време неговият син да претендира за резиденция ,,Бояна" !!
54
2
 
15
 
! Отговори
nina преди 6 години
До "анонимен": ..."Как можахме да се подлъжем...". А после някой от БСП е виновен за 80-то % ***?!Българийо, бори се за своето до край! Никакви споразумения с тези "нищо не искащи" лами!
53
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Как можахме да се подлъжем по тоя дърт плъх !?! Не мога да си го простя !
52
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той нали каза, че не иска нищо, а сега ламти за всичко. Сега трябва и на Т.Живков да започнат да си искат всички резиденции и ще се оправим. На Симо баща му като е бил цар си е взимал на воля каквото си е искал, но това не означава, че е било негово. Нагло е всичко това което прави, но на Костов умниците допуснаха цялата тая безумица с реституцията.
51
2
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Идва с подаръци Коледа пак,Симо имоти за дарове чака,колкото вземе пак ще е кяр,бих го сурвакал на голо тоз "цар".
50
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛАКЕЙТЕ НА САКСКОБУРГУНДЕЦА ТВЪРДЯТ ЧЕ. ТОЗИ. ПЛЪХ БИЛ ДОПРИНЕСЪЛ ЗА ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В НАТО... АБСОЛЮТНА ЛЪЖА. ПРЕЗ МАРТ 1997 ПРАВИТЕЛСТВО НИ ПРИЕМА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДГОТОВКА И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪЮЗ. ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА МИНИСТРИ СЪВЕТ. МЕЖДУВЕДОМСТВЕН КОМИТЕТ ЗА ИНТЕГРИРАНЕ В НАТО