Пече се сделка с царя: Той не съди България, тя му оставя имотите

Според юристи Сакскобургготски има шансове да осъди страната
24 ное 2017 12:00,
126
Пече се сделка с царя: Той не съди България, тя му оставя имотите
Снимка: архив "Булфото"

Държавата готви сделка с бившия премиер Симеон Сакскобургготски за имотите му и четирите му иска срещу България в Европейския съд по правата на човека.

Според юристи някогашният лидер на НДСВ има всички шансове да осъди страната. Те дават за пример бившия гръцки крал Константин, на когото преди години съдът в Страсбург присъди 13 милиона евро заради подобен имотен казус с гръцката държава.

В Министерството на правосъдието е създадена работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на месеца заседава по темата, пише "Сега", цитирайки Миглена Тачева.

Още по темата

"Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени", казва тя. Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора. В момента е директор на Националния институт на правосъдието.

Сакскобургготски получи обратно имотите си през 2002 година, по времето, когато беше министър-председател. През 2009 г. обаче парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда с тях.

Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол". На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г. заради отказа да му бъдат върнати имоти на него и на сестра му като наследници на бившите царе.

В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата.

Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите. Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург.

Според запознати готвеното споразумение има връзка и с европредседателството на България. Сакскобургготски е член на политическия му борд и напоследък медийните му изяви по темата зачестиха.

В началото на седмицата Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изненадващо прати в съда молба за спиране на делото за собствеността на "Царска Бистрица". Две съдебни инстанции дотук решиха, че имението е на държавата. Миналата седмица това се случи и с делото за "Врана", което обаче все още виси на първа инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европредседателството си имало и политически борд,демек и политически директори,та кои са по ред при толкова политически представени по регистрации като всички са политически обекти по темата за развитие и от различни страни като субекти.
48
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава да върнем на последния тоталитарен глава всички резиденции и целия квартал в Бояна и по морето . Нека и те претендират че беше глава на държавата от много години. Това освен алчност и кражба друго име няма . Бедни народе , докога ще търпиш и мълчиш ?
47
0
 
30
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
еб..си филма. Какво общетение: за тези дворци това са огромни сгради, скъпи а прилежащите площи и горите - това не милиони, това милиард ще излезе?! Тя само Врана струва поне 100 милиона?Американците имат лаф: само бедните и простите се съдят. За съжаление е така: милионерите, царете и политиците правят сделки. Явно имат нужда от него за нещо, или оня е заплашил че ще се разприказва-знае нещо за Борисов, тогава оня му беше МВР секретар а цяря премиер и службите са донасяли Бойко кви ги върши.
46
1
 
25
 
! Отговори
С.С. преди 6 години
Вервайте ми!
45
6
 
46
 
! Отговори
Молба преди 6 години
МОЛЯ НЕ НАРИЧАЙТЕ ДОРИ НА ШЕГА"ЦАР " ТОЗИ ПОДЛЕЦ, ПРЕДАТЕЛ, ШПИОНИН, ДОЛЕН КРАДЕЦ.... МЯСТОТО МУ Е В ЗАТВОРА РАЗВИВА СЕ С БАТЕ БОЙКО И ВСИЧКИ ОНЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ КОЙТО ДОМЪКНА ОТ ЧУЖБИНА ЗА МИНИСТРИ БЛАГОДАРЯ
44
35
 
4
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Като гледам Врана се възроди. За останалите имоти не знам, но съм сигурна, че ще намери начин как да ги поддържа добре. Нещо за което се съмнявам, че държавата ще стори. Напоследък се говори за Царската гара в Казичене! Е сега сравнете Врана и гарата, кой стопанин ще изберете? Аз съм за царя
43
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е жест на тиквата към царя,че от бодигард го направи гл.секретар на мвр.Имотите ще бъдат продадени и царските наследници ще се облажат.
42
2
 
29
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Аноним22 Простьо, ами те тези дето правят Деветите Септември не само, че крадат най-много, ами и убиват. Примери колкото щеш. А царят си получи доста от имотите и то за десетки и стотици милиони. Сега претендира за спорните имоти, които са били собственост на т.н. интендантство, т.е. купувани с парите на държавата. Нагъл ненаситен старец. А защо не са го убили комунистите си е лека загадка, която се решава лесно, като се знае как им върна услугата ги докара отново на власт да си крадат заедно
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НОВ:БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ В НАТО И ЗАПОЧНА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ГОДИНИ ПРЕДИ ТВОЯ ГОСПОДАР ДА СЕ ОКАЖЕ( ПО ГРЕШКА) НА ПРЕЗИДЕНТСКИ ПОСТ. МОЛЯ ПОДВИЙ ОПАШКА И СЕ ВЪРНИ ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ И ОСТАВИ НАРОДА НА МИРА ЧЕ ЕДИН ДЕН БЕЗ ДА ИСКАТЕ ЩЕ СЕ СЪБУДИ
40
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резил! Какви имоти си иска това плешиво ***? Крумови закони за такива !
39
4
 
31
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
нагляр!!!!той е бил изгонен от България !!! срам те било "цар" плъх!
38
46
 
7
 
! Отговори
нов преди 6 години
Много сте злобни и затова сте бедни.Всеки управляващ, включителнои Симеон има заслуги за България и разбира се и грешки ,много пъти сериозни.Тук,обаче сте се събрали все нещастници и не може да се очаква милост от вас.Впрочем Симеон направи много за влизането на БГ в НАТО и ЕС . Е,това може да не ви харесва,но за много българи това е нова "европейска "страница за страната ни след руското нашествие у нас.
37
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ba6ta mu e izgonen ot BZNS s pomo6ta na Rusiq , kak nqma da si tarsi Imotite , i o6te kak , negovi sa prinadlejat na nego ne na Darjavata
36
2
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ах имоти. Пак имоти.Иска да живее 100 животи.Тоя не помазан е от Поп за цар,но си имаме за цар Тиквар.
35
4
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Всички имоти са собственост на ЦАРЯ.Г-н Симеон Сакскобурготски не е цар и няма права над тях.Имотите са дарени на царската институция а такава няма от 70г.
34
3
 
21
 
! Отговори
До 18-комита преди 6 години
Ами да ти припомня тогава,явно си малък.Не помниш какво направи крал Михай в Румъния.Какво си взе и какви права си издейства.Симеон е ,,бедняк" пред него,но те всички монарси са ,,гладни".И нашият не прави изключение.Важно е държавата да не се предава като румънците.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пише "Сега"По публикацията работи: Вера К. Александроваtogava kakvo to4no si rabotila s COPY-PASTE li???
32
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига вече с тези масонски далавери ! Уж политически опоненти, а вечер се събират заедно да чукат малолетки и да обсъждат как да ни изклатят !Цар, държава, корпорации... всичко е една глобална мафия !
31
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е толкова долно от негова страна че няма накъде. Да съдиш страната си и да се наричаш неин цар за земя. Бог няма да ти прости, всичко се връща.
30
3
 
27
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Откъде един цар взима имотите си. Всичко е 100% държавна собственост, на народа. Този кръвопиец да се маха. Аман от европейски ****аслъци, да присъждат 13 милиона на псевдо монарси. Отвртителна история, отново се ограбва българския народ.