Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета

Прокуратурата събрала категорични доказателства, че той стои зад атаката
Обновена: 23 юли 2019 14:29 | 23 юли 2019 11:00,
439
Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета
Снимка: Facebook

След като вчера обвиненият за хакерската атака срещу сървъв на НАП Кристиян Бойков категорично заяви, че е невинен и че задържането му е атака срещу фирмата, в която работи, днес прокуратурата обяви, че събраните до момента доказателства не разколебават обоснованото предположение, че именно той е хакнал базата данни на приходната агенция.

Още по темата
"В хода на извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството "TAD GROUP" в София, разследващите органи са иззели веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков. От анализираните данни към момента можело да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава  работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, твърдят от държавното обвинение, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството.

Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски, твърдят от пресцентъра на прокуратурата.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора "Авиора консулт", пишат от Държавното обвинение.

Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван "Търсене за бивол". След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП  с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име "математика за домашно", с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството.

Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството, категорични са от Прокуратурата.

В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап.

В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците.

Държавното обвинение твърди и че е установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
0
 
7
 
! Отговори
На мама добро момче преди 4 години
Мисля Кристиянчо да го вземеме в детската градина, той е малък и не знае какво прави.Да осъдиме 2-3 *** пенсионера, заместо него. Идеал.
345
14
 
5
 
! Отговори
това не е игра преди 4 години
Не става въпрос за уязвимост на сървара, а за злоупотреба със служебно положение.В качеството си на сътрудник е източил данните. Това се нарича кражба.Предоставянето на информацията на чухдо правителство се нарича шпионаж.Трябва да бъде съден за кражба в качеството на длъжностно лице и шпионаж в полза на друга държава.
344
3
 
16
 
! Отговори
11 преди 4 години
Според заглавието - няма нищо лошо да се търсят ЕГН-та на политици в нета. Те са публични личности, "избрани" са, и затова трябва всичката информация за тях да е публична, да се вижда всичко и дали работят за народа. Щом е политик, трябва да е публичен - няма да се крие като краде под защитата на данни за личния му живот. Всичко трябва да се вижда.
343
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е виновен , ще каже съда . А Правителството да отговори , защо до момента на пробива , не са правени никакви тестове за уязвимости на сървърите в НАП ?Нима тази престъпна небрежност ,не заслужава, да стане предмет на разследване от Прокуратурата ?
342
15
 
6
 
! Отговори
Ееееее преди 4 години
Защо момченцето не съдейства на разследването ? Защо не отключи лаптопа ? Само за това трябва да го разкатаят ! А ако на лаптопа се намерят улики, тоя рунцайс, явно мислещ се за велик кибер сърфист трябва да му разкажат играта. За назидание на други, да не опитват. За това са затворите. Ако се разкаеш - има прошка. Ама ако се броиш за велик и над другите - полежи на топло да си помислиш и смириш.
341
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 376Няма такава опасност защото аз нямам нужда от медийно внимание и не се занимавам с хакерство или други противозаконни дейности. Просто няма да стигна дотам. А действията на това момче в момента показват че или е голям гл...ак или е голям хитрец. Нека разследването покаже каква е истината. Но дотогава - виновен. За хакерство - само така. И "хората" е дума в множествено число - хората коИто , научете се най - после, бедни ми борци за човешки права.
340
11
 
7
 
! Отговори
Еркюл Поаро преди 4 години
Каква бурна защита на горкото набедено момченце Кристиянчо. То не знае как са се озовали таблици с бази данни в неговото компютърче, то не знае как притежава разпратените данни на НАП преди тяхното разпращане, то не знае как притежава още по-голяма база данни на НАП, то не знае, че е въвеждало команди за промяна на датите на оригиналните файлове, то не знае нищо за "Криссс", нищо, че това му е ника във форума на TAD Group. Оставете го горкото бе, търсете руснака, де отмъщава за самолетите.
339
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"виновен до доказване на противното" - Хората който смятат , че това е правилно ,им пожелавам да се озоват в положението на това момче и тогава ще видим, дали няма да обърнат палачинката.А именно , че са невинни до доказване на противното.
338
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 367разбирам вашето желание да не оставяте магарето си в калта, а вие ще разберете моето желание да имам каквото си искам мнение и преди приключване на делото. считайте че при мен е обратното - виновен до доказване на противното.
337
0
 
0
 
! Отговори
Един от ДЗапад преди 4 години
Тук таквиз неща има написани, чеееееСя ... хакера в разбойник, който иска да си начеше егото и да спечели пари. Нема *** хакери!Има сайт, на НАП!Хората си ползват услугите и всичко е на 6 и изведнъж, я сайта е даун, я данни са откраднати.И тук сработва един механизъм, който изкарва на светло хакера. Той праща съобщение до НАП, че ги държи за топките. Те трябва да го облажат инак всички губят. Тия, дето дават съобщението на НАП са гаранти по сделката. Щото туй е инфо, не са круши.
336
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 365Много добре разбирам за какво говорите , но затова си има следствие , прокуратура и съд !!!Откога започнахме чрез медиите да поставяме присъди в България ? Относно вината ,на който и да е ,всеки има право на мнение , но да си го запази за себе си , докато не приключи делото. А не да казва , кой е виновен и кой не .
335
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 363за мен без никакво съмнение той има вина, може и да не е пряко замесен, но е замесен в генерален план. Мисля че го казах съвсем ясно. И няма смисъл да спорим повече. Би трябвало да сте разбрал/а за какво говоря. оставете думите които използвам а вникнете в смисъла на това което казвам. Така ще изглеждате не просто борец за човешки права а един мислещ човек.
334
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдееее те и Биволите намесени в далаверата. Време им е вече да им скроят шапка че много се възгордяха. Също като пишман хакерчето.
333
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 360Няма никакво място за каквото и да е умиление или възхищение. Проблема е , че се правят внушения и опити за настройване на общественото мнение срещу това момче. Нека да докажат ,каква е вината му и да си понесе последствията ,ако е виновен.
332
0
 
10
 
! Отговори
сульо преди 4 години
Дрън дрън - вземат ни за мезе...*** простия,дебилен,*** народ може и да им повярва. Той на всичко вярва и после се чуди що е беден.
331
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паролата Ана компа си е фасулска работа. Виж криптирането на диска е малко по-сложно. За паролата на компа се пъха една флашка с Пупи Линукс влизаш в биоса и задаваш на компа да бутва от Линукса на флашката. И цялото съдържание на компа е твое. Елементарно Уотсън. Правил съм го много пъти като се омаже уиндоуса за да си извадка информацията от диска. А съм един обикновен потребител а не хакер.
330
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 359Разбирам за какво говорите но нека не изпадаме в умиление. Дори да е бил маша в нечии ръце и е решил да става изкупителна жертва, той все пак е знаел и се е съгласил. Така че е замесен по някакъв начин Най - малкото с това, че си е замълчал за престъплението. В това няма никакво съмнение. Дали стои някой зад него тепърва ще има да се разбира. Но това не го оправдава.
329
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 358Съгласен съм с коментара Ви , но не подкрепям първото изречение. Все още ,не се знае дали това момче е виновника , като го докажат и получи присъда , тогава с двете ръце съм "ЗА".
328
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте, каквито да са му били подбудите на тоя велик компютърджия, те изобщо не оправдават неговите действия. И не е въпросът само в това че е хакнал държавна институция,говоря изобщо. Не случайно думата хакер вече за много хора е мръснa. Много хора са страдали от подобни действия в интернет и навсякъде - кражби на самоличности, на пари, изнасяне на класифицирана информация и тям подобни. Това на практика си е престъпление и трябва да се третира като такова. Не виждам нищо за възхищение.
327
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте бе , бат Бойко нали го хвалеше, може момчето да е събирало идеи за ода , посветена на слънцето в държавицата ни