Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета

Прокуратурата събрала категорични доказателства, че той стои зад атаката
Обновена: 23 юли 2019 14:29 | 23 юли 2019 11:00,
439
Кристиян Бойков преди да хакне НАП търсил ЕГН-та на политици в нета
Снимка: Facebook

След като вчера обвиненият за хакерската атака срещу сървъв на НАП Кристиян Бойков категорично заяви, че е невинен и че задържането му е атака срещу фирмата, в която работи, днес прокуратурата обяви, че събраните до момента доказателства не разколебават обоснованото предположение, че именно той е хакнал базата данни на приходната агенция.

Още по темата
"В хода на извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството "TAD GROUP" в София, разследващите органи са иззели веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков. От анализираните данни към момента можело да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава  работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, твърдят от държавното обвинение, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството.

Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски, твърдят от пресцентъра на прокуратурата.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора "Авиора консулт", пишат от Държавното обвинение.

Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван "Търсене за бивол". След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП  с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име "математика за домашно", с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството.

Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството, категорични са от Прокуратурата.

В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап.

В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците.

Държавното обвинение твърди и че е установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
6
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Управляващите няма да защитят интересите ни сами.Да крадат или не, те се грижат само за своите интереси, а не за нашите. Затова НИЕ трябва да ги накараме. И затова трябва да се действа. Със седене няма да стане, всички хора в България трябва да проумеят, че бездействието също е престъпление, а също и че всички имаме силата да действаме. Но за тази цел това послание трябва да се разпространи. От човек на човек и накрая до всички хора. НИЕ ще си оправим държавата - народа.Защото НАРОДА Е ДЪРЖАВАТА
325
9
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Да дава обезщетения и максимален затвор за тоя "Магьосник" да види в затвора какви "хакери" им и как пробиват всякви задни вратички
324
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами из.мам..ни.ци нотариуси , адвокати , че и със съдействието на обществени служби ,като отнеха чрез откраднати ЕГН имоти на много хора -най- вече възрастни, защо не писахте да се вземат мерки срещу тези на..г..ле..д..ци , сега като се разбра ,че и "богопомазаните" не са в безопасност-се разпищяхте , ами частните съдии ,които за неплатени 30 лева си надписват хонорар за 2000лв що не пишете ,те какви са,за законов ред ли ??
323
0
 
5
 
! Отговори
sulyu преди 4 години
идват мутрите на тиквата, нямаш избор, смъкваш данните от собствената си фирма, после ти дават условна на ужким, А фирмата духa супата и бизнеса продължава както пешо бирата, ктб и т.н.
322
0
 
4
 
! Отговори
Според мен преди 4 години
Някой коментираха че нямало начин за един хакер да е напълно анонимен и службите винаги можело да го хванат. Е според мен това е пълна глупост.Има МНОГО начини да се извърши един хак така че не останат никакви директни следи със които да може да се докаже вината на точно определено лице.Най простия и най ефективен начин е като се ползва устойство за еднократна употреба свързано към публичен интернет. След придобиване на информацията устройството се унищожава.
321
0
 
8
 
! Отговори
mudyu преди 4 години
нужно ли е да казва, че след като сваля тези данни в пицарията на джордани с интернета му в някое италианско градче и ги пусна в нета след 6 месеца, джордани ще има запис от преди 6 месеца кой е ял пица, ако е имал въобще камери. айде стига бе ??? щото наште и след 3800 г нямаше да разберат че има теч на данни.
320
0
 
11
 
! Отговори
Според мен преди 4 години
Както казах в предишния му коментар тука нещата не се връзват. Каква е вероятноста да имаш уменията да направиш такова източване на информация и в същото време по най аматьорския начин да оставиш една камара следи и то на компютрите които позлваш всеки ден. За мен това е абсурден сценарий.Най доброто криптиране е чисто физическото. Тоест използваш препятствия от реалния свят като прокси. Така действат най добрите хакери - чрез устройства за еднократна употреба закачени към отдалечена мрежа.
319
8
 
2
 
! Отговори
животно преди 4 години
Тарикатчето май ще налапа хурката.
318
1
 
8
 
! Отговори
гучу преди 4 години
племеника ми бе във френският легион, питат го, абе тоя в австралия къв ти е ? а аз не съм вече бг гражданин. смъкнал бил данни, хаха, бил ви показал заплатките....
317
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СпецТова е за дискове които предлагат заводско криптиране , но ако изпозваш външен софтуер за криптиране ,нещата не стоят по този начин. Няма да давам пример, за софтуер и неговия секюрити аудит, сам се досети.
316
0
 
10
 
! Отговори
mudyu преди 4 години
алу, аз ако открадна 10 000 лв дали ще си ги държа под възглавницата или на работа в казанчето на тоалетната. и то още 2 дни след като обявено че се издирва. значи този е толкова хакер колкото и аз. кой вярва на бг службите, айде стига ?
315
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я го прибирайте тоя!
314
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде малко по-сериозно , не смятате ли , че толкова общественно опасен случай , трябва да се реши с по-малко приказки в медиите и повече доказателства в съда . Когато осъдят виновния , тогава да се хвалят и коментират колкото си искат.
313
4
 
3
 
! Отговори
Спец преди 4 години
Потърсете статията на Carlo Meijer и Bernard van Gastel за криптиране на SDD. а съжаление секриптирането е доста лесно, колкото и да си мислим обратното.
312
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потърсете
311
2
 
1
 
! Отговори
Гина преди 4 години
Както казах преди 9 часа. Някой голям го е парзулнал. Сега ще излязат още кирливи ризи. Можеби на фирмата..
310
8
 
5
 
! Отговори
Ттт преди 4 години
Този бял хакер да говкарат в затвора за да може някой черен хакер да му хакне някой заден поръ
309
0
 
3
 
! Отговори
До 334 преди 4 години
Така е прав си но версията ти за бездомният клошар влезнал предрешен като Джак Бауър леко издиша.Ще ти кажа и защо.Теория на вероятностите и пътя на най малкото съпротивление.Когато имаш добра история ,че си хаквал и едновременно с това работиш и в момента хакваш не може да разчиташ ,че някой ще се върже на версии с кварталния боклукчия (клошар) влезнал и .....съборил НАПА
308
0
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Аз не се страхувам от специалните служби ! Когато качвам клипове в Youtube ,които критикуват Ердоган , Путин или българите които правят протести само срещу ромската престъпност и премълчават българската престъпност , винаги пиша -В ИНТЕРНЕТ НИКОЙ НЕ Е АНОНИМЕН , КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ОБИДЕН ИЛИ ЗАСЕГНАТ ОТ МОИТЕ КЛИПОВЕ ,НЕКА ДА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА !
307
0
 
7
 
! Отговори
Бай Тошу AES 9999 преди 4 години
NSA чух от прокурори вече били предложили безплатна помощ за да им отключат КОШНИКА и вървяло с 1-2 % на ден.Все пак случаят от благоприличие налага да се тества и Международната правна и кибер помощ.Представям си как ще излезнат навързани банди от Килъри Отвличания Имотна мафия мокри поръчка кражби , изнудвания убийства на банкови клиенти и тн и тн.Просто мазало за момчето с 17 000 лв заплата.