Мотивите на Цацаров за Полфрийман: Двама съдии с основание за самоотвод

Главният прокурор е бил сезиран от родителите на убития студент
Обновена: 24 сеп 2019 18:04 | 24 сеп 2019 17:46, Веселина Йорданова
96
Мотивите на Цацаров за Полфрийман: Двама съдии с основание за самоотвод
Джок Полфрийман. Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.

Цацаров е бил сезиран днес с молба от родителите на убития студент Андрей Монов и е преценил, че исканията им са основателни.

Още по темата
Мотивите на главния прокурор са неспазване на изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд. Според него е следвало съдът да се произнесе с решение.

Второто основание са доказателствата за незаконен състав, обяви говорителят му Румяна Арнаудова. Двама от общо тримата съдии са имали законно основание за самоотвод.

Незаконният състав е абсолютно основание за отмяна на постановен съдебен акт, обясни тя.

Председателят на състава двукратно е бил награждаван от Българския хелзинкски комитет като Човек на годината, а съдията докладчик - съдия Иванова е била съавтор в доклада на същата организация за 2016 г.

Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат, каза Арнаудова. По думите й това поставя под съмнение законността на съдебния акт.

Полфрийман беше пуснат предсрочно от тричленен състав на Апелативен съд–София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

Заради редица инициативи в затвора неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за "Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

По-рано днес стана ясно, че сигнал срещу съдията от Съдийския апелативен съд Калин Калпакчиев са изпратили от Съдийската колегия до Инспектората на ВСС.


 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
личи си модеростката намеса за манипулация на лайковете на коментарите в полза на аборигенстващия от австралия. В съседните мнения по няколко лайка а там да си пие Джок бирата 18 лайка. И калка коментара са заличени бе ***?
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКВА РАБОТА ИМАТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ДА СЪЗДАВАТ НПО И ДА МЕШАТ В БЪЛГАРСКИЯ СЪД????ТИЯ ХОРА ВЕЧЕ ПРЕМИНАВАТ ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ И СА ПРАВИ ПУТИН И ОРБАН ЧЕ ГИ ЗАБРАНИХА.- АЗ СЪМ РУСОФИЛ, НО ИСКАМ АБСОЛЮТНА ЗАБРАНА НА ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ, ХЕЛСИНГСКИЯ КОМИТЕТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ И ЦЯЛАТА БЕЗРАБОТНА СКЪПОПЛАТЕНА ПА ПЛЯЧ ДА СПРЕ ДА ЛЕНТЯЙСТВА С ЧУЖДИ ПАРИ И ДА РАБОТИ КАКТО ЦЕЛИЯ НАРОД. ДА СЕ ВКАРА В РЕД ТАЯ ПАСМИНА ОТ МЪРЦЕЛИВЦИ И ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИРАЩО-ПРОСТИТУИРАЩИ ИЗ ПОСОЛСТВА И РЕЗИДЕНТУРИ.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
либерасткият фашизъм над българският народ доведе до там хората на инат да гласуват за диктатурата на ГЕРБ. Либералите около кОСТОВ, фИЛИП дИМЕТРОВ И ПРОЧИЕ ЛАКЕИ НА ЗАПАДНИТЕ ПСЕВДОЦЕННОСТИ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ. Добре че напоследък службите намират убити убийците за да не лежат по пет години и да се гаврят с близките на жертвите им...ХВАЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ СПЕЦ СЛУЖБИ. ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛСИНГСКИ СЪД.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ОТДЕЛНИ БЪЛГАРСКИ СЪДИИ ЩЕ БЪДАТ ФАВОРИЗИРАНИ, ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ ОБСЛУЖВАТ НЕ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС А ИНТЕРЕСА НА НЕПРАВИТЕЛСТВИНИ ОРГАНИЗАЦИИ С ЧУЖДЕСТРАННО ФИНАНСИРАНЕ? ВЪПРОСНАТА ИМАНОВА Е ВИСОКА МЕТЪР И ПЕТДЕСЕТ И ПРЕДИ ГОДИНИ НА СЪДЕБНО ЗАСЕДАНИЕ СИ БЕ КАЧИЛА КРАКАТА НА МАСАТА. ЯВНО ПРАВОСЪДИЕТО ИМ Е БАЩИНИЯ. НИКАКВО УВАЖЕНИЕ КЪМ СЪДЕБНАТА ЗАЛА. СЕГА СКАНДАЛНО РЕШЕНИЕ - ОНЗИ БОГАТАШ НЕ Е ИЗПЛАТИЛ ЛЕВ КРЪВНИНА И ГО ПУСКАТ ДА СИ ХОДИ, ЗНАЧИ НЯМА И ДА ПЛАТИ НИЩО.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се мачкат неудобни съдии беше тактика на червената пaплач след 9. септември 1944 г.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Либералната" общност за пореден път се доказва като наследник на РЕМ-систи и болшевики. Комунистите винаги са смятали, че имат право да убиват неудобни хора и да не ги съдят, а да им дават награда и слава за това. Странно как моралът на болшевиките не е мръднат от 20-те години и на йота. Необолшевишките им наследници продължават да не смятат човешкия живота за ценност.
57
6
 
7
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
Цацата се прави ПиАр! Не знае ли законите?Какви закони бе? При мутро-милиционерско управление закони няма!
56
5
 
1
 
! Отговори
до Не само БХК преди 4 години
само това ли ще е или и една бира към поръчката?
55
4
 
19
 
! Отговори
Не само БХК преди 4 години
Всички НПО-та са заплаха за националната сигурност и като такива трябва незабавно да бъдат поставени извън закона.Служителите им с българско гражданство следва да бъдат обстойно разследвани за държавна измяна,а тези с чуждо да напуснат страната незабавно!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Назаад, назад към природата!
53
3
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
До ПроСоТо.Те удрят и по морала и нравственноста, градежа на обществото. Без тях то ще се разсипе в маса полуживотни опитомявани с камшика на закона(техния),сьс завьртяни параграфи.Атаката е всеизмерна,секти,полове и всякакви идиотизми наречени "ценности".Кои са те? За мен са сектата на телеца от злато,владееща парите на света.богоравните измежду богоизбраните,кофтият избор на света.
52
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само защото е излязъл сам срещу тумба от 16 гологлави футболни хулигана по нощите медал за храброст трябваше да му дадат. Бащата на покойния, между другото, не е случаен човек. Бивш заместник шеф на Закрила на детето е (при все че неговото е станало именно гологлав футболен хулиган) и бивш депутат, също на висок пост.
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ли ще почнем да ...... шефове на НПО-та?
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52.....защото те са всичко друго, но не и българи.......То нали "истинските" българи са масово селияндуристанци та пръщят от интелектуален манталитет. Това са си безкрайно *** май се оказа българска национална 'величина'!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** народ, проста държава.Законите се оказаха така засукани че и с тях и без тях - все тая.На времето народа можеше да прощава, а държавата наказваше - сега е обратно.линч!
48
18
 
20
 
! Отговори
Джок преди 4 години
България е с теб!!! Скоро ще си пиеш бирата на плажа в Австралия. Питеците ще си *** както винаги. Здраве и късмет ти пожелавам от името на свестните българи!!!
47
4
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
До Ужас"Парите (а не свободата!), Санчо, парите-ее..." Бедна ни е фантазията за какви пари става въпрос! А този антибългарски хелзински комитет, няма ли начин да бъде закрит, а членовете му да бъдат попиляни накрай света, защото те са всичко друго, но не и българи...
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята, да не се наказват съдии е, защото ако съдиите биват наказвани за всяко публично неудобно решение, то в един момент, ще присъждат според това, колко хора са казали да в някаква анкета във фейсбук ...
45
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
докато не се намерят достойни люде,които да дадат на обществото шанс да участва в собственото си битие,винаги ще има само и само ИЗВРАЩЕНИЯ!Но,тия люде не са из политиканските банди..Така че аз лично не очаквам някаква промяна,но все пак съм длъжен да споделя..
44
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
къде е скрито зайчето?..Отговор:-В така наречените "Закони" в Бг.И най-вече във ГРОЗНИЯ ФАКТ,че обществото тотално е отстранено от собствените му проблеми...Никой за нищо не пита хората..ЗА ВСИЧКО се подмятат някакви "членове,алинеи и параграфи",които са наблъскани в "Законите" с такова тотално объркване,че всеки що-годе отракан юрист може да ИЗВЪРТИ нещата така,както му изнася...ФАКТ!Отдавна апелирам:-Правото НЕ е сбор от параграфи и алинеи,то също така е морална и нравствена категория.