Разкриха шпионска група, участвали са служители от МО и НС

Шестима са предадени на съд
Обновена: 18 ное 2021 13:10 | 18 ное 2021 12:56,
51
Разкриха шпионска група, участвали са служители от МО и НС
Снимка: Pixabay

Разкрита е шпионска група, в която са участвали служители на Военното министерство и Народното събрание, съобщиха от прокуратурата.

"Шест лица са предадени на съд за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение", информират от държавното обвинение.

Ръководител на групата е бил бивш отговорен служител във военното разузнаване, поясняват от държавното обвинение.

Още по темата
“В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София“, добавят от прокуратурата.

В групата участвали двама действащи офицери от служба "Военна информация", ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

По досъдебното производство са събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома. Проведени са разпити на повече от 70 свидетели и са извършени компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение "Задържане под стража", а един е с наложена "Парична гаранция".

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
24
 
! Отговори
Кое преди 2 години
в България представлява държавна тайна? Отдавна сме разграден двор. А тъй като съюзниците от НАТО си знаят стоката, на нас като информация се отпускат трохи - само най-необходимото. Така че историята с тия шпионски мрежи, е меко казано смешна. Кой ще плаща за елементарна информация, непредставляваща интерес за никой?
17
9
 
14
 
! Отговори
ЧИСТКА В МО И НС преди 2 години
МНОООГО ХОРА ШЕ ДАДАТ ФИРА.... ХАХАХАААТАКА Е ПРИ ДИКТАТОРА!!!!!!!
16
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радеф е двоен агент!
15
23
 
27
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Руска шпоионска група на мама ви трътката,постановка на америкнаският агент и шпионин гешеш!Първата партида "руски шпиони" бившият редактор на веснтник дума осъди МВР заради незаконният му арест нямали са обсолютно никакви доказателства се оказало ,всичко е било театър и пушилка само!Същата работа е и тука !
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама кво ми цъкатв минуси бе, тая група още преди месеци я разкриха, бившия от ВИ и там някакъв от НС и още няколко дребни риби.
13
7
 
16
 
! Отговори
абе рашкОФ преди 2 години
ама не са били шпиони в полза на ссср нали ? щото лошия Бойко набеждаваше едни невинни :)
12
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве тва да не са шпеоните дето пълнят чекмеджето на Боко с кюлчета
11
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е хубаво де, това нали го гледахме още началото на годината. Тези нали ги изловиха. Сега нова серия ли има.....
10
8
 
16
 
! Отговори
До 8 До Ром"с преди 2 години
От изброените неща може би само за агенти би се заинтересувал някой и т. н. но за сделки , цени едва ли е интересно . Виж за производствени тайни става. Светът се върти сега около икономически шпионаж а това дето се подхвърля от корумпираната измислена Беге прокуратура е за рейтинг.
9
13
 
15
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Като ви хванат по бели *** всичко е димки...хахахахаха ама иначе вярвате на шкафчета.....
8
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е предизборен трик на герберската прокуратура за вдигане рейтинга на ДепесароГерберския кандидат президент Герджиков.
7
5
 
25
 
! Отговори
До Ром"с преди 2 години
Много неща могат да продават. Контрагенти на военни поръчки например. Финансова информация за оръжейни сделки. Планове за реакция. Оперативна информация. Списъци с наши или приятелски агенти. Страни като нашата са най-интересни - освен, че сме девета дупка на кавала, имаме достъп до доста интересна информация.
6
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата е с толкова нисък рейтинг, че каквото и да пусне - никой не й вярва за нищо.
5
5
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
...или за Сирия. Какво могат да продават от България...но българина е способен на всичко и преди крепости наши са падали зад продажници.
4
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
алоо Днес бг, абе тая статия я писахте префи година, стига с тези претоплени манджи. Или ви го спуснаха за да има въпроси довечера в дебата срещу Радев.
3
5
 
19
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Браво. Само не стана ясно за Китай или Сев. Корея са работили? Майтап, де.
2
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак димки от страна на гешефтурата.
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ромките е така.