Съдия от СГС: Гешев, Сарафов и Тодоров няма да останат в системата

Държавата може да се отвоюва от мафията, смята Мирослава Тодорова
21 май 2023 16:16, Анисия Иванова
82
Съдия от СГС: Гешев, Сарафов и Тодоров няма да останат в системата
Снимка: БГНЕС

Когато има воля, правно средство ще се намери, коментира пред БНР съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България.

"Правните процедури са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на държавата от мафията има... Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато главният прокурор има и голяма власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в държавата. Главният прокурор трябва да бъде напълно обезвластен от правомощия в прокурорската колегия. Тя трябва да се състои от съществена по брой, надделяваща обществена квота. Това ще даде свобода на редовите прокурори в кадрово отношение", обясни тя.

Според съдията всяка криза е шанс, а сегашната - на политическа злоупотреба с целия модел на управление на съдебната власт, не е безпрецедентна, но е модификация, която качва профанизацията и насилието върху системата на следващо ниво.

Още по темата

"Като член на Европейския съюз не сме сами и това е аргумент в подкрепа на това, че този път съпротивата може да бъде успешна. Дългогодишните процеси на отрицателна селекция в прокуратурата, особено в ръководните постове, доведоха до това, че сега ръководителите са такива, че много лесно се разбира какъв е мащабът на вредите... Тази сцена показва държавен разпад и преврат. Когато институциите са похитени, се изисква от всички нас да се отнесем сериозно, да не позволяваме да бъдем разсейвани и да не подходим инфантилно".

Тодорова посочи, че "ако не се стигне до източника на проблема, смяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия вид, със същия бекграунд, избрани през същите сенчести центрове, няма да бъде достатъчно":

"Това не означава, че всички споменати не трябва да се отдръпнат. Никой не може да бъде съдия на самия себе си. Авторитетът на правосъдието е единственият социален капитал, с който разполага съдебната власт... Какъв сигнал се дава на гражданите и на престъпниците, ако прокуратурата се демистифицира в този непривлекателен вид".

И тримата, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, "защото това би било самоубийствено за политическата система".

Според нея, когато има драматични проблеми със съмнения в компетентността и обективността на Висшия съдебен съвет, това означава, че Народното събрание трябва да направи анкетна комисия от политици.

По думите ѝ, ако бъде създаден механизъм - политиците да се оттеглят доброволно от възможността да прекрояват непрекъснато съдебната власт, това ще бъде добра основа чрез съдийското самоуправление да се осъществи реорганизация на органите.

"Съдебната власт е овладявана, принуждавана от 1991 година. Това е травматизирана общност и на тези проблеми трябва да се гледа като на социални процеси. И бавно - с грижата по обезвреждане на мина, да създаваме комплексни мерки, които да неутрализират риск по риск".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
12
 
! Отговори
Аха преди 11 месеца
само тя ще остане в системата вечно разбрахме
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Г-жата е уволнена по време на управлението на Б.Борисов, за забавени 3 съдебни дела Едно от делата е било прекратено от следващата инстанция, защото е изтекла абсолютната давност, след като мотивите на Тодорова се забавили повече от 4 години и половина. Делото е за наркотрафиканта Маникатов, който все пак е осъден и излезе предсрочно от затвора 2020г.
21
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
този разпад не е от вчера 30 години анархия и полит гонения кои бяха гл прокурорикои бяха министрите на правосъдието всичко това което се случва сега е закономернокои олигарси вкарахте в затвора по колко години се точат делата какъвавторитет имате в обществото
20
3
 
0
 
! Отговори
junk-ата преди 11 месеца
Аз съм виртуоз, както каза г-н Трифонов, и всичко го правя нарочно, вкл. инфантилизма и др. -изми. Нема да се плашите, както каза г-н Кеворкян - "все по-налудничав тип". И както каза г-жа Дончева - "абсурда да се доведе до край". И както каза тов. Медведев - "freak show must go on"! Упражнение по стил. А пък вие си гледайте вашия стил, ако въобще имате такъв.
19
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
ПРОТИВОЗАКОННО репресирали политик, бивш министър председател...... -----///------- Борисов беше задържан съвсем законно и по закон, който той е прокарал в Парламента.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Taка трябва!
17
2
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Това е изключително просташко и анти-законово изказване. Значи законът е гумен и ако глутницата реши да изяде някого, няма закон, който да го спаси. Това е ниво на мислене ранен палеолит. Тази съдийка е също толкова скарана с правото, колкото и сийките на Гешев опасявам се, че институциите на Държавата ни са много болни. Във всяка нормална държава за подобно изказване ниха я заплюли публично.
16
1
 
9
 
! Отговори
Bg izmet преди 11 месеца
А ВИЕ ЗАЩО СТЕ ВАВ СИСТЕМАТА...ПРОСПАЛИ БЕЗОТГОВОРНОСТА НА СЬБРАТЯТА СИ.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Правните процедури са средство хората да живеят по-добре." - За разни адвокати и бюрократи ...
14
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
и като стана дума за Гешев и Сарафов:..-Изнесе ли вече "Смразяващите кръвта доказателства" "Обвинител номер едно"?..Гледали ли сте филма "Спасяването на редник Райън" ?...Е,сега текат упорити СОВАЛКИ за НАШИЯ филм :..-"Спасяването на редник Тиква"..За разлика от оня филм,нашия е тежко "черно-бял"..
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искуствения интелект прави излищна цялата съдебна влас, особено адвокатите на мафията.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Де да бяха само тия тримата,ами то всичко всичко е гнилоч в тая система а и не само там,цялата ни държава е само кражби,рекет и зависимости!
11
7
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 11 месеца
Рашков много правилно арестува Борисов.Но прокуратурата и съдът го изпра.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Жените превземат и съдебната система.Трагедия.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На съдия който е взел подкуп винаги прокуратурата му пречи, на олигарх който е подсъдим или арестант също, сега ни вменявате как това било проблема, а то в тази държава за каквото и да се хванеш то не е наред.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дай Боже!
7
1
 
12
 
! Отговори
За какво говорим преди 11 месеца
Посланичката на САЩ в Северна Македония: Радвам се, че не ме пратиха в България
6
6
 
10
 
! Отговори
Фитьо преди 11 месеца
Гешев може и Президент да стане.Много хора се кефят на скъсаната оставка.
5
4
 
8
 
! Отговори
Мафията имена преди 11 месеца
Те са цяла армия от корумпирани прокурори и съдии изполват и полицаи и мутри за репресии , трудно ще се справите с тях! Имам имената на много членове от това ОПГ- мутри, полицаи, роми, прокурори и няколко съдийки!
4
3
 
11
 
! Отговори
Майора преди 11 месеца
А вашата система на съдиите Тодорова , а адвокатите защитаващи плигарсите срещу тлъсти суми? Я погледнете първо колегите си които пускат предаеочно убийци на свобода или оневиняват такива! А другаря Рашков незаконно арестуващ о просто Киро дал запиведи за незаконни арести! Главният прокурор има достатъчен контрол и може да бъде тазследван от всеки такъв , а за информация предлаганата реформа е противоконституционна и ще падне в съда! Стига сте искали послушен главен прокурор и прокуратура в изпъ