Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците

Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата
Обновена: 1 авг 2023 09:37 | 1 авг 2023 09:37, Стела Стоянова
219
Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците
Снимка БНР

"Предлагам да се повдигне дискусия дали адекватно сме квалифицирали в НК видовете престъпления към личността и защо няма изтезания. В никакъв случай не ми се иска да се отваря за щяло и нещяло Наказателният закон и да се променя".

Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски в коментар за случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче, а мъжът, който го е направил, бе пуснат на свобода. Това доведе до големи протести в цялата страна.

"Законът трябва да е така направен, че въобще да не се стига дотам ние да дискутираме в обществото фактите на такива дела, да ги разнасяме напред - назад и да раздаваме присъди. Това е най-голямата трагедия, когато се наложи едно общество да провежда съдебни заседания по улиците. Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата. Най-лошото е, че в случая тълпата ще се окаже права. Това ще създаде само и единствено повече ентусиазъм в тълпата да участва в съдебните процеси, а не да създаде успокоение в обществото. Какво ще направим в следващия казус, когато тълпата няма да бъде права?", коментира той.

Още по темата

Политологът посочи, че всички наказания в НК се диференцират според това каква вреда нанасят на тялото:

"Нямаме тежка телесна повреда, докато няма орган, който е престанал да работи. За да има средна телесна повреда, трябва да има орган, който има затруднена работа".

От Съюза на съдиите вчера обясниха, че законът е бил спазен. Краевски коментира:

"Там става ясно, че на първа инстанция те са квалифицирали конкретното деяние като средна телесна повреда, а на втора инстанция са казали, че е лека телесната повреда. Ако бяха дали кратко обяснение по какъв начин е взето решението за промяна на правната квалификация между първа и втора инстанция, щяха да разсеят съмненията".

Според него публикуваното от Съюза на съдиите е създало още повече въпроси. Възмущението на хората дойде от квалификацията на деянието като лека телесна повреда, категоричен е той.

"Защо е необходимо да има опасност за живота, за да признаем нещо по-тежко от лека телесна повреда? Второ - във френския наказателен закон има изведено като престъпление и то като най-тежък състав на престъпление към личността - изтезанието. При нас няма състав за изтезание. Има квалифициран състав за телесна повреда, която е причинена по особено мъчителен начин. Ако е лека повредата, дори да е по особено мъчителен начин, наказанието е 3 години. Отново се обвързва наказанието с това каква повреда е нанесена на тялото, сякаш тялото е машина. Зависи дали ние като общество осъждаме жестокостта на едно деяние от субективна гледна точка или осъждаме увреждането на тялото като един капитал, който е бил уронен и повреден".

Политологът подчерта още, че много от насилниците много добре знаят как да нанасят болка, без да причинят средни и тежки телесни повреди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
0
 
! Отговори
Непозната преди 8 месеца
Според този човек народът е "тълпа". Много грозно. А относно "съдебните заседания по улиците" - така е, когато държавата и институциите не си знаят и изпълняват задълженията и не са си на мястото.
198
2
 
5
 
! Отговори
Скъпи Тончо , преди 8 месеца
Не наричай народа " тълпа''. Народът негодува, защото се нагледа на безхаберието на държавата/разбирай полиция,съд и всички по веригата, от които зависи морала,вграден в закон/.
197
0
 
1
 
! Отговори
защо преди 8 месеца
Никой не обсъжда въпросът,че освен лека телесна повреда, насилника е употребил и принуда за да осъществи намеренията си. По този състав от НК не е обвинен, дори няма и намек,че е обсъден. И аз зная защо....защото принудата се наказва с до 6 г. лишаване от свобода и тогава нито прокурора, нито съдиите , щяха да се облажат от това ,че затвора виси над главата на този пуснат под пробации -"изряден и добър младеж". Такива пуснати под условна присъда или пробация са най сладките за магистратите....
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо не? В Австрия полицаите канят цивилните на кафе да обсъдят проблеми. Щом в България при закрити врати (преди ден) районният съд в Стара Загора изготви решение и не допусна журналисти.. що да не се събират хората? Малко странно, че имаше стотици еднакви плакати, но да предположим, че някой доброжелател ги раздава.. По-добре ли е да си завpe всеки главата като щраус в пясъка?Дори няма никакви протести на фона на безхаберието. Даже бат" Киро излезе да протестира срещу себе си и правителство!
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оставка на правосъдния министър! Оставка на Главния прокурор! Оставка на съдийката Гьонова! Всички по веригата-оставка!
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трагедия е когато, някой почне да раздава сам правосъдие. Или това вече се случва. Спомнете си село Подем 1996г.
193
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
степента на "повреда" се определя от това, дали ще има дълготрайна или перманента загуба на орган, трудосособност и проие. Законът е писан, не като за хора, а като за някаква машина. ------/////------- Законът си е написан перфектно, проблемът е в правоприлагането му.
192
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
Много от коментиращите явно мислят абсолютно първосигнално и не могат да четат с разбиране. Човекът не е против демонстрациите на хората, а е именно против съдебната система, която се дъни така фрапиращо.
191
0
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
Абсолютно излишни са всичките препирни за тежестта на увредата, въпреки, че е ясно, че всяко порязване с нож може да доведе до фатална кръвозагуба. Тука има: нахлуване в жилището, ограничаване свободата движение на пострадалата, умисъл и планиране, използване на хладно оръжие, и всичко това в пробационен период, налижен за престъпление срещу личността. Съдията трябва да е мало-умен да не го окошари. Направо да казват на кой партизанин или милиционерски генерал е внук и да се изяснят нещата.
190
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 8 месеца
Дано се издигат понеме такива кадърни хора.
189
1
 
2
 
! Отговори
Bg izmet преди 8 месеца
ТРАГЕДИЯ Е КОГАТО ШЕПА ПРОКУРОРИ..САДИИ И МИЛИЦИОНЕРИ СА СИ ПОВЯРВАЛИ ЧЕ СА ДЬРЖАВАТА. САМО ЛИНЧ.
188
1
 
0
 
! Отговори
До провосъдието преди 8 месеца
Посъветвайте ме как да получа адекватно правосъдие при положение, че работодателят ми е сключил договори за сътрудничество с всечки съдилища в България, Омбудсмана и Варненския затвор. Как да разрешим трудовете си спорове? Могат ли медиите да помогнат?
187
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 8 месеца
На хората им липсва чувство за справедливост. И това е проблем. Но разни политолози искат да издоят кравата и да ги покажат "по чиливизура".
186
3
 
2
 
! Отговори
сабри преди 8 месеца
Тончо , да нарежат женати ,и децата ти и да не скочи народа , ще пишеш : Не народ , а *** ! Толко си мазен ,че заслужаваш теб да те нарежат ,но за 1000 шева !
185
0
 
0
 
! Отговори
До Тончо Краевски преди 8 месеца
Надявам се цитираният в статията (авторът на казаното) Тончо Краевски да прочете това - Г-н Краевски, Вие водите предаване по една телевизия и имате достъп до представители на една парламентарно представена партия. Бихте ли говорили тези неща И с тях? Бихте ли потърсили и други институции - напр. писма до министерски съвет, Президент т.н.? Защото много хора говорят по медии и сякаш вярват, че онези, които могат да направят казаното, седят и гледат/четат всичко, което е лудост! Така само говорим
184
0
 
0
 
! Отговори
до 178 от Стефан преди 8 месеца
До АнонименИ точно това е станало което викало обществото! Демокрацията е диктатура на обществото.
183
0
 
7
 
! Отговори
Така е преди 8 месеца
Когато институциите не работят, хората взимат нещата в свои ръце. Ако не искаме улично правосъдие, нека заработи истинското и такива *** веднага да бъдат изолирани и сурово наказани. А всички, които са си затворили очите - пълна данъчна ревизия на имущество и доходи, за да видим дали не са си затваряли очите поради корупция.
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 185 - 187 - а защо не?! Революцията също започва със справедливо основание! Въобще, повечето революции така почват. И Френската, и руската от 1905... Обаче, после се видоизменят. Мисълта ми е, че при този тип "правораздаване" покрай справедливия гняв винаги се промъква користта, разправата с враговете. И, апропо - колегата по скоро е имал предвид разбойника Варава, когото избират за помилване на Пасха вместо Спасителя!
181
1
 
4
 
! Отговори
Ало Експерта преди 8 месеца
Политологът да си гледа политиката-а не да се прави на прокурор адвокат съдия и съдебен медик- затова сме на това дередже -защото всеки гледа да се прави на професионалист в непозната за него "материя" когато няма Съд и Справедливост- Обществото се намесва за да Я възвърне -пример Хаити и много други-След като Корупцията Безхаберието и липсата на институции -доведоха до там че Обществото ще е на улиците и е много бизлък момента за нещо много по лошо! народът иска да не живее в абсурд вече 33 год
180
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Истинската трагедия - в Либия, поне в "Джамахирия"-та имаше "закон" - първите 24 часа престъпника е на разположение на роднините на потърпевшия! После, ако е оцелял - идва съда! Дали това ги прави "цивилизовано" и "справедливо" общество?! Не случайно писах за "Дванадесетте" на Блок - за смърта на Катя и "угризенията" както и "моралното оправдание" на извършителя. Силова реакция са и американските "милиции" но винаги са на ръба и отвъд закона.