Съдят за измяна бившия президент на Украйна Виктор Янукович

Той е обвинен в подривна дейност спрямо Украйна
15 сеп 2023 19:23, Стела Стоянова
54
Съдят за измяна бившия президент на Украйна Виктор Янукович
Снимка БГНЕС, архив

Украинското държавно бюро за разследване внесе в съда обвинителен акт срещу бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович и бившия премиер Микола Азаров по обвинения в държавна измяна и подпомагане на Русия за извършване на подривна дейност срещу Украйна, предаде агенция Укринформ, като се позова на изявление на неговата пресслужба.

Според разследващите през 2010 г. бившият президент е получил указания от руското ръководство да удължи пребиваването на руския Черноморски флот в Крим и Севастопол. Според основните споразумения, подписани от Украйна и Русия през 1997 г., този срок трябваше да изтече през 2017 година.

В резултат на престъпните действия на тогавашното украинско ръководство Русия е увеличила броя на своите войски и военна техника в автономната република Крим и Севастопол. След това врагът е използвал тези сили, за да окупира през 2014 г. полуострова.

Разследването също така документира щети на стойност над 1,08 трилиона украински гривни (29,5 милиарда долара), нанесени на държавата от тогавашното ръководство на Украйна, предаде БТА.

На бившите украински държавни ръководители са повдигнати обвинения за държавна измяна и подпомагане на Руската федерация в извършването на подривна дейност срещу Украйна. Генералната прокуратура осъществява процесуален надзор.

През април 2023 г. украинският Конституционен съд започна процедура по делото за конституционността на споразумението за пребиваването на руския Черноморски флот на територията на Украйна от 21 април 2010 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера попаднах на едно интервю на някакъв виден сегашен украински интелктуалец. Който каза, че "Кограто британците завземат Севастопол, ще организират концентрационни лагери за руснаците , както са правили за бурите в Африка"
13
5
 
9
 
! Отговори
САЩ, ЕС и ОНД? преди 7 месеца
Масовото мнение показва отегчение и се променя бързо. Вече мина много време... Украйна не е интересна вече. На никой. Каквото можа - военният комплекс на САЩ и Русия го продаде. Приключвайте и мислете за нова дестинация. Иначе няма да спечелите изборите. А тия салати за ценности и т.н. ги оставете в архива. Вече всичко е публикувано. И как САЩ са искали да тропнат с ядредна бомба в Корея, и как Русия е искала да тропне с ядрена бомба от Куба в САЩ. Един дол дренки сте.
12
4
 
18
 
! Отговори
абе преди 7 месеца
Нещо взеха да истерясват началниците на Зеленски. Правосъдие раздават наляво и надясно. Сигурно е заради военните успехи на НАЦО и масовата подкрепа за Хегемона извън Западащия свят.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди 1 час стартира руската ракета-носител "Союз 2.1а", която само за някакви си 9 минути изведе в орбита пилотирания космически кораб "Союз МС-24". Екипажът ще работи на МКС 375 денонощия.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 11. Никой не ми е ментор за разлика явно от тебе що споменаваш подобна фумкция. Кой колко ще изкара не съм врачка да пророкувам. А щом си мислиш за дто явно си наясно с нещата по целуването му. Оттрениран си. Мен такива неща не ми идват в акъла...
9
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 8, всички знаят, че Янукович е агент на Решетников като нашия чорап Радев. Когато и за каквото да го съдят - все е късно и заслужено.
8
2
 
6
 
! Отговори
Порошенко, кога? преди 7 месеца
Той трудно е украинец, майка му е богоизбрана. Така твърди един високопоставен българин, който го познава.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чисти глупости. След като срока на изтичане е 2017 кви са останалите бълнувания ? Или сте се омазали в годините ?
6
4
 
17
 
! Отговори
хе хе хе преди 7 месеца
Значи този, при когото Украйна си живееше мирно и що-годе прилично, е национален предател. А Яценюк, шоколадовия бос и особено Зеля са герои, понеже причиниха смъртта на стотици хиляди от населението на Украйна и емигрирането на десетки милиони. А също така снабдяването с оръжия носи мир. Въобще, всичко става все по-смешно:)
5
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Public enemies как беше лафа чебурашше "за 3 дни ще превземем Украйна"? Хахахахаха, успех рашшисти! След 5г. пак ще сте на великата операция по превземането на Бахмут.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А кога ще внесе в съда обвинителен акт срещу настоящия прокраварски президент на Украйна по обвинения в държавна измяна и подпомагане на сащ за извършване на подривна дейност срещу Украйна...
3
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро и Радев
2
7
 
13
 
! Отговори
Public enemies преди 7 месеца
Ще го съдят за кратко, докато тече съдебния процес Путин ще властва над цяла Украйна.
1
0
 
16
 
! Отговори
обективен преди 7 месеца
А тук мавъра , станишев , боко , и десетки други сега са на върха на славата ,вместо да са осъдени на 100 год, затвор !