Конституционният съд отклони искането за референдум за еврото

Какви са мотивите?
80
Конституционният съд отклони искането за референдум за еврото
Снимка: БГНЕС

С редица мотиви Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Това става известно от решение на съда.

Един от мотивите на решението е свързан със събраните 400 хил. подписа, предаде БТА.

"Резултатът от един решаващ референдум, произведен при спазване на установения в правото ред, задължава Народното събрание, но това не означава, че Народното събрание е обвързано автоматично от отправеното до него предложение за произвеждане на национален референдум с поставения в него въпрос, включително когато са спазени изискванията на закон, към който препраща Конституцията. Дори когато волята на активното гражданство е обективирана чрез подписите на повече от 400 хил. граждани с избирателни права, това не задължава парламента да вземе решение единствено за произвеждане на национален референдум", пише в решението на КС.

Според съдиите чрез Договора за присъединяване, надлежно ратифициран от Народното събрание, България е поела валидно задължение за участие в паричния съюз. Изграждането на паричен съюз в рамките на Европейския съюз е подчинено не на определянето на конкретни дати за държавите членки с дерогация, а на изпълнението от тях на критерии, установени в първичното право на Съюза, което държавите членки чрез подписаните от тях договори са приели доброволно да изпълняват, пише в решението.

Преценката за момента, когато държавата членка с дерогация се включва във Валутнокурсовия механизъм ІІ (ERM II), е предоставена на държавата членка, но от нея се очаква да се присъедини към механизма, аргументират се съдиите.

Вчера Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева, сочи решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: евроКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
18
 
! Отговори
КОНСПИРАТИВЕН ХЪБ преди 3 месеца
Еврото не е български приоритет, а на Евросъюза, който заедно с КС, произнася последната и окончатена присъда за суверенитета на една бедна и ограбена страна. Това,което струва 1 лев, в срок от 1-2 години ще струва 1 евро. Така стана навсякъде, където въведоха тази измислена валута. Огромно предимство е да сме с фиксиран курс вече толкова време и финансистите го знаят.400 000 български граждани за т.нар.Конституционен съд са нищо.Това ни казват:Вие сте едно НИЩО!
41
1
 
14
 
! Отговори
мотивите на съдът преди 3 месеца
" Основание за референдум отсъства , защото е упомената числеността от 400 хиляди , видно е нарушението защото гласовете са 604 хиляди , бройката не съответства = . Опозорихте институцията бе еййййй.
40
1
 
5
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 3 месеца
Видяхте ли, как витиевато го формулирах?;))) Философски като един истински суфи!;)))Суфлирах и сърфирах яко отсвирвайки 600-700 000 души електорсат. Че, какво ще ми направят? Ще превземат "Росенец"? "Росенец" е непревзимаем! Дори Христо (с) си счупи там главата! "Дори когато волята на активното гражданство е обективирана чрез подписите на повече от 400 хил. граждани с избирателни права, това не задължава парламента да вземе решение единствено за произвеждане на национален референдум" Подпис: Д;)
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като са решили да ни натресат еврото, то ще стане на всяка цена. Пък и това е последен шанс да ни завлекат със себе си към дъното.
38
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До vale_karo - ша стане копейчице, когато бай ти тошо стане пак председател на МС.
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе копейките още ли вярват в духове??!!!???
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквито управляващи са си избрали българите, такъв стандарт са си получили! Никой не им е виновен!!!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
" бог помага, ама в кошара не вкарва!" още чакайте да им поникне морал и българско самосъзнание...
34
2
 
7
 
! Отговори
vale_karo преди 3 месеца
До Анонимен Няма да съм жив , но съм сигурен ,че ще дойде време официално/не на черно/ един лев пак да бъде 85 американски цента.
33
3
 
23
 
! Отговори
V преди 3 месеца
Те кога са ви питали нещо!? НАТО, ЕС! Никога! Много е важно 40 % от гласувалите на последните избори да искат референдум, а съда да не дава! Това не е за първи път! Тия си го търсят яко дървото, и най - накрая ще го гризнат!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами то ако българският лев се замени с еврото то това е все едно северният полюс да се смени с южния и по нашите земи да заживеят пингвини, а ние да заминаваме да живеем в южна африка!
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това вече не е ***. Това е тоалетна.
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България не е вече демокрация.
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държава в която институциите , включително съдът рушат държавността не е държава
28
1
 
8
 
! Отговори
урааааъъъъъъъъъъ преди 3 месеца
Българи ... На урууууудоииеееееее...
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 27 - То и 2 милиона гласувщау тогава са нищо ... А колко се нещо, бе? Ей ... Един ден ще сложа веригите на теб и на семейството ти и 100 поколения ще сте сервилни. Просто за пример!
26
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
принципно в България живеят 6 519 789 души, 600 000 подписа даже и реални са нищо...
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"До Предатели Стига с тие предатели, бе кютюк. Тоз предател, оня предател. Не ви ли омръзна?" - Не и докато има предатели :)
24
2
 
4
 
! Отговори
25 преди 3 месеца
Тоз де нинус ми наби, с коит пръст го сложи, той да му изсъхне! Проказа да го хване, дете да му се гътне!
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днеков няма реално и 250000 гласа .. Но меннието на 600000 е невалидно ... Ще дойде ден, ще плачете.